bydluck 27.11.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Hej! Jestem na etapie projektowania garażu wolnostojącego o powierzchni 42m2 + obok zadaszona wiata 23m2. Garaż najprawdopodobniej będzie postawiony na płycie fundamentowej. Będzie on nieogrzewany, murowany porothermem 25cm. W projekcie grubość izolacji ścian to 20cm, zastanawiam się jaki ma sens ekonomiczny pakować taką grubość skoro pomieszczenie będzie nieogrzewane? Przeglądając forum wiem już aby nie izolować budynku od spodu. Co ze ścianami? Lambda wełny pod ETICS to 0,035. Dać 20, 10 a może 5cm izolacji? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Robiłbym tradycyjne ławy i z 5cm XPS od zewnątrz na ścianę fundamentową, a wyżej z 10cm EPS. Od gruntu zero izolacji - niech grzeje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bydluck 27.11.2019 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 I tak też chyba zrobię. Zamiast EPS wrzucę jednak wełnę, mam tani dostęp a dwa budynek jest w granicy więc przepisy ppoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts