cis3k 27.11.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Witam, Mam zamiar sam wykończyć kominek wykończenie będzie z granitu. Mam 6 elementów już sfazowanych i teraz muszę je przykleić. Jak przygotować powierzchnię do klejenia kamienia? Jakiego kleju użyć? Szerokość kamienia to około 100mm, grubość 12mm. Czy ma znaczenie w jakiej kolejności będę przyklejał elementy? Kolejnym pytaniem jest do jakiej wysokości ma być kamień. Zaznaczyłem na drugiej fotce ... Do którego punktu go położyć? Czym wypełnić spoiny między kamieniem? Kamień jest koloru czarnego z brokatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.11.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Witam, Mam zamiar sam wykończyć kominek wykończenie będzie z granitu. Mam 6 elementów już sfazowanych i teraz muszę je przykleić. Jak przygotować powierzchnię do klejenia kamienia? Jakiego kleju użyć? Szerokość kamienia to około 100mm, grubość 12mm. Czy ma znaczenie w jakiej kolejności będę przyklejał elementy? [ATTACH=CONFIG]437573[/ATTACH] Kolejnym pytaniem jest do jakiej wysokości ma być kamień. Zaznaczyłem na drugiej fotce ... Do którego punktu go położyć? [ATTACH=CONFIG]437574[/ATTACH] Czym wypełnić spoiny między kamieniem? Kamień jest koloru czarnego z brokatem Nie ma znaczenia w jakiej kolejności przykleisz pod warunkiem że nie spadną no i znaczenie ma jak to przycięto (co na czym się wspiera). Samo klejenie tej części górnej może nie wystarczyć. Jakie spoiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cis3k 27.11.2019 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Nie ma znaczenia w jakiej kolejności przykleisz pod warunkiem że nie spadną no i znaczenie ma jak to przycięto (co na czym się wspiera). Samo klejenie tej części górnej może nie wystarczyć. Jakie spoiny? Część nr 2 opiera się na części 1 ... Spoiny będą między częściami 2, a 3 oraz 5 i 6 ścinane są pod kątem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.11.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Część nr 2 opiera się na części 1 ... Spoiny będą między częściami 2, a 3 oraz 5 i 6 ścinane są pod kątem ... Łączenie 2 i 3 nie opiera się więc trzeba to naprawić i oprzeć bo będzie jak wątku niedawnym. Łączenie pod kątem powinno być tak dopasowane by nie wymagało fugi, da się tak przyciąć. Na zdjęciach kiepsko widać ale mam nadzieję że obudowa ma odpowiednią dylatację od wkładu bo jak nie to będzie jeszcze problem z pękaniem samej obudowy, też ostatnio przerabiany temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cis3k 28.11.2019 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Łączenie 2 i 3 jak teraz oprzeć? bo to się tylko na 1 i 4 ... Odpowiednią czyli jakiej wielkości na zdjęciu coś tam widać. Kominek już pracuje rok czasu i nic nie pęka ... więc powinno być ok. Tylko do jakiej wysokości montować kamień?I przede wszystkim jaki klej do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.11.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Jeśli dobrze widzę, to na drugim zdjęciu nr 2 to szczelina, a nr 3 - obudowa wkładu? Jeśli tak to kleiłbym na równi z nr 1, bo wszystko poniżej "pracuje" pod wpływem zmiany temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cis3k 30.11.2019 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Dobrze widzisz dzięki bardzo za podpowiedź ... Jeszcze jakby ktoś powiedział jaki klej? Wysokotemperaturowy elastyczny może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.12.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Co do kleju to się nie wypowiem ale mogę napisać, że moja obudowa jest zrobiona z betonu komórkowego, na to gres polerowany przyklejony zwykłym, elastycznym klejem do gresu. Od 13 lat intensywnego palenia nic się z obudową nie dzieje złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.12.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 To trochę tak jakby pokazać kawałek samochodu z zewnątrz i zadać pytanie jak go naprawić nie mówiąc co ma pod maską. Wracając do kominka...Nie mówiąc z czego jest powierzchnia do której kleimy, nie mówiąc jakie temperatury będą generowane na (w) obudowie, nie mówiąc jaki to kamień....niewiele można doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts