bydluck 27.11.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) Hej, dach płaski o powierzchni 97m2, strop monolityczny, pokrycie papą. Spadek dachu 3°= 5%. Attyka jest z 3 stron, od strony wizualki jej brak. Pani projektant sugeruje aby zastosować tradycyjną rynnę. Pytanie do fachowców, czy jest możliwość wykończenia odpływu dachu w taki sposób, aby nie było ono widoczne, tak jak jest to przedstawione na wizualizacji? Jakich systemów szukać ew. jak ugryźć ten temat? Edytowane 29 Listopada 2019 przez bydluck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.12.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Wpust dachowy i rura spustowa schowana w izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.12.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Typowy domek ma 4 rynny spustowe po fi 110. Czyli tu rynna spustowa powinna byc średnicy co najmniej fi 250 - teoretycznie. Praktycy hydrauliki niechaj mnie skorygują, bo to czysto teoretyczne wyliczenie. Przyjdzie deszcz nawalny czyli ulewa jak .... , bo to ostatnio zdarza się coraz częsciej to na elewacji będziesz miał fontannę kurtynową (jakieś muzeum w Melbourne ma taką) , a w pakiecie zacieki na elewacji. Nie życzę ci takich atrakcji. Malarz będzie zadowolony, praca do emerytury. Temat jest znany i przerabiany, szczególnie przy rozbudowie hal fabrycznych gdy likwiduje się spusty wewnatrz hal. Powinno ich być dwa razy wiecej na zbieraczach w likwidowanej ścianie. Widziałem live podczas ulewy. Na szczęście urządzenia typu RCD zadziałały i nikogo nie poraziło. Produkcja STOP, dyrekcja- tu właściciel - zachwycony. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Bertha Powinno .... .....ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.12.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 A nie lepiej zrobić spadek do tyłu i tam odpływy, a z przodu tylko mini attykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.12.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Mam 65m2 dachu wszystko jedynym spustem 80x80. Niby to spełnia normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.12.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Normy także spełnia odwodnienie deszczowe apartamentowca/bloku jedną rurką fi 200 czy 250. Ciekawe co o tym sądzą właścicele suszonych samochodów, którym nalało sie w garażu podziemnym? Garaż podziemny był kupiony razem z mieszkaniem kopę lat temu czyli winnych brak. W Polsce cena furki ma prymat nad bezpieczeństwem i rozumem(?), lecz ja nigdy nie kupiłbym autka "wysuszonego":lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bydluck 04.12.2019 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Wpust dachowy i rura spustowa schowana w izolacji. Przy wpustach dachowych musiałbym w takim razie dorzucić attyke z otwartej strony. Bo niby jak inaczej? Typowy domek ma 4 rynny spustowe po fi 110. Czyli tu rynna spustowa powinna byc średnicy co najmniej fi 250 - teoretycznie. Praktycy hydrauliki niechaj mnie skorygują, bo to czysto teoretyczne wyliczenie. Dach ma powierzchnię 97m2 więc wydaje mi się że jest z czego zbierać... Odnośnie średnicy spustu to sam jestem ciekaw ile powinna wynosić? A nie lepiej zrobić spadek do tyłu i tam odpływy, a z przodu tylko mini attykę? Z drugiej strony budynek będzie przyklejony do ściany sąsiada, zabudowa bliźniacza. Mam 65m2 dachu wszystko jedynym spustem 80x80. Niby to spełnia normy. A ja się to przekłada na życie? Nie ma problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 04.12.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Hej, dach płaski o powierzchni 97m2, strop monolityczny, pokrycie papą. Spadek dachu 3°= 5%. Attyka jest z 3 stron, od strony wizualki jej brak. Pani projektant sugeruje aby zastosować tradycyjną rynnę. Pytanie do fachowców, czy jest możliwość wykończenia odpływu dachu w taki sposób, aby nie było ono widoczne, tak jak jest to przedstawione na wizualizacji? Jakich systemów szukać ew. jak ugryźć ten temat? [ATTACH=CONFIG]437575[/ATTACH] Pani projektant dobrze Ci sugeruje. Ja mam akurat, można powiedzieć dwa dachy dachy płaskie (na dwóch poziomach) i attykę z każdej strony. Tych wpustów i przepustów musiałem trochę zrobić z awaryjnymi łącznie, a i tak uważam, że najprostszy, zaprezentowany przez Ciebie na zdjęciu system jest lepszy. U mnie plus, że z zewnątrz żadnych rynien nie widać, ale tak jak mówię, to rozwiązanie nie jest warte poniesionych przeze mnie kosztów i czasu poświęconego na jego wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 04.12.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Mam 65m2 dachu wszystko jedynym spustem 80x80. Niby to spełnia normy. Janek Ty masz chyba rynnę poziomą plus ten wpust z tego co kojarzę? Jeżeli jest tak jak napisałem wszystko masz ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.12.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Janek Ty masz chyba rynnę poziomą plus ten wpust z tego co kojarzę? Jeżeli jest tak jak napisałem wszystko masz ok. Wpust to mam tylko na tym malutkim dachu and wejściem. Główny dach ma normalną rynnę ale rura spustowa w ociepleniu schowany. Rynna jest z tych kwadratowych więc wygląda bardzo fajnie. Edytowane 4 Grudnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 04.12.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Hej, dach płaski o powierzchni 97m2, strop monolityczny, pokrycie papą. Spadek dachu 3°= 5%. Attyka jest z 3 stron, od strony wizualki jej brak. Pani projektant sugeruje aby zastosować tradycyjną rynnę. Pytanie do fachowców, czy jest możliwość wykończenia odpływu dachu w taki sposób, aby nie było ono widoczne, tak jak jest to przedstawione na wizualizacji? Jakich systemów szukać ew. jak ugryźć ten temat? [ATTACH=CONFIG]437575[/ATTACH] Wizualizacja zniesie wszytko, najlepiej zapytaj Pani architekt jak to wykonać. Potem masz google. http://www.rynnabezokapowa.pl/ https://www.rheinzink.pl/produkty/rynny-tytan-cynk/rynny-cynkowo-tytanowe-podwieszane/rynna-tytan-cynk-ukryta-przy-okapie/ http://www.rynnabezokapowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.12.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Pomyśl o takiej rynnie jak ja mam wygląda to bardzo fajnie nie szpeci jak te dawne pół okrągłe rynny z prl.A rurę spust ową możesz schować w ociepleniu. Edytowane 4 Grudnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts