Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy kondensacyjny - ponad 700 włączeń i wyłączeń na dobę :-(

stingeros

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam swoje 3 teorie...

1. Za duża moc minimalna pieca i temu taktuje (starałem się wybrać kocioł 2F jak najniżej modulujący hmm)

2. Krótki obieg jakiejś pętli grzejnika lub podłogówki przez co wraca ciepła woda.

3. Źle poustawiane rotametry, pompy, itp. i nie oddaje tyle ciepła przez co na powrocie całej instalacji jest za ciepło.

P.S. przez ciepłą podłogę rozumiałem nie, że ciepła w dotyku tylko, że wszędzie pracuje (sprawdzane metr po metrze termometrem laserowym)

1. 3,5 kW dla domu ok 100m2 jest troszkę duża.

Taktowanie może w tym przypadku ujawniać się w tzw. okresach przejściowych późnej jesieni i wczesnej wiosny kiedy ogrzewanie jest już konieczne a na zewnątrz temperatury w plusie.

2. To może być przyczyną tak samo jak w niektórych przypadkach sprzęgło itp sprawy.

kontrola i ponowna regulacja kryzowania mogła by tu troszkę zdziałać ale jeżeli uzyskujesz wymagane temperatury to prawdopodobnie

3.Napisałeś że mierzyłeś podłogę metr po metrze więc rotametry raczej odpadają. Odnośnie pompy i innych akcesorii to jeśli podłogówka działa i uzyskujesz nastawioną temperaturę to raczej mieszacz jest OK.

Napisałeś ze przy zmianie sterowania kocioł chodzi 3h natomiast potem zaczyna taktować.

Jeśli dom jest nagrzany a instalacja nie odbiera ciepła wyprodukowanego to tak się będzie działo.

Kocioł podczas startu dla zapewnienia 100% zapłonu palnika wysterowuje go na ok 80% więc temperatura na zasilaniu idzie gwałtownie w górę co sprawia że przekracza ona prawdopodobnie wartość zadaną wyliczoną z krzywej grzewczej.

Dlatego też kocioł wyłącza się a następnie próbuje tego samego od nowa.

Dopiero gdy instalacja trochę ostygnie i pozwoli na odbiór wyprodukowanego nadmiaru energii podczas startu kocioł ruszy normalnie na kolejny dłuższy cykl.

Jeśli strategia sterowania jest po staremu i według Ciebie komfortowa to niestety moc minimalna kotła jest za duża w stosunku do zapotrzebowania energię cieplną w domu. Z tego też powodu takie zachowanie.

Podeślij zdjęcia kotłowni i rozdzielaczy.......bez tego to tylko i wyłącznie domysły.

Edytowane przez Mareks77

6 pozycji to niezbędne minimum. pisałeś że w pewnym trybie sterowania kocioł pracuje 3 godziny. Dlatego zrób 6 odcinków ogrzewania po 3 godziny Pozostały czas to 6 odcinków godzinnych przerwy czyli pomiędzy zaprogramowanymi odcinkami grzania. Mnie to wychodzi akurat 24h

Jeśli przerwy godzinne nie wystarczą do wystudzenia instalacji to zwiększaj owe przerwy kosztem odcinków w których kocioł pracuje.

Napisz na jaką temperaturę jest nastawiony zawór trójdrogowy lub jaki jest jego typ i na ile kresek istnieje nastawa.

Na fotce widać chyba włącznik pompy...... jaką temperaturę nastawiony jest włącznik pompy i co jeszcze on załącza

Zawór, mieszacz czy jak mu tam jest nastawiony na 1.5 w 4 stopniowej skali czyli jest na 30 stopni podłogówka. Poprostu tym steruje temperature podłogówki. Włącznik z wyświetlaczem jest tylko do załączania pompki w podłogówce żeby nie działała cały czas jak nie potrzeba. Włącza sie jak zasilanie przekroczy 25 stopni.

Podzieliłem grzanie na odstępy czasowe. Kwestia taka czy pomieszczenia się na tyle wychłodzą żeby nastąpił zapłon po przerwie bez grzania. Już tak kiedyś próbowałem i niestety w takim okresie przejściowym (jesień, wiosna) temp przez 24h nie potrafiła spaść przez co piec nie włączał się ale odczucie chłodu się pojawia bo już dawno podłoga i grzejniki zimne.

Ogólnie walczę z tym żeby był komfort przez 24h czyli ogrzewanie włączone przez większość czasu na minimum lub więcej w zależności od pogody ale chyba będzie ciężko z tym kotłem i instalacją.

..... a mogłem wziąć immergasa victrix12 z zasobnikiem i po kłopocie :-(

Napisz jakie masz ustawienia odnośnie krzywej grzewczej. Jaka temperatura jest na zasilaniu przy jakiej temperaturze zewnętrznej. Od tego uzależnione są nastawy zaworu trójdrogowego. Już teraz mogę powiedzieć że należało by zwiększyć temperaturę aż do granicznej 40 - 45*C

Teraźniejsza nastawa czyli 30*C niestety powoduje że zawór przymyka dopływ wody zasilającej z kotła otwierając tym samym dopływ wody z powrotu podłogówki. W ten sposób przy mocy 4kW same grzejniki i mała część podłogówki nie odbierze ciepła które zostało wyprodukowane.

Napisz jakie masz ustawienia odnośnie krzywej grzewczej. Jaka temperatura jest na zasilaniu przy jakiej temperaturze zewnętrznej. Od tego uzależnione są nastawy zaworu trójdrogowego. Już teraz mogę powiedzieć że należało by zwiększyć temperaturę aż do granicznej 40 - 45*C

Teraźniejsza nastawa czyli 30*C niestety powoduje że zawór przymyka dopływ wody zasilającej z kotła otwierając tym samym dopływ wody z powrotu podłogówki. W ten sposób przy mocy 4kW same grzejniki i mała część podłogówki nie odbierze ciepła które zostało wyprodukowane.

Podst. zewn. 17

Podst. t. zasil. 20

Klima zewn. -20

klima t. zasil. 43

Nachylenie ogrze. podł

Wpływ temp. pom. 3

Gran. ogrz. dz. 21

Gran. ogrz. noc. 15

Strategia regul. Cz.pok. +gran.

Korekta komfortu wył.

Prędkość podgrzew. Ekstra powoli

Prędkość chłodzenia Najwolniejszy

Start optymaliz. 0

Min. temp. kotła 6

Max. temp. kotła 45

Zmiana tych ustawień niewiele daje.

Piszesz, żeby zmienić na 40-45 ?? Przecież to be sensu taka temperaturę ładować w podłogówkę skoro wystarcza ok 30 żeby ogrzać pomieszczenia do 23 stopni. Podłoga by miała ponad 30 stopni !

Zmiana tych ustawień niewiele daje.

Piszesz, żeby zmienić na 40-45 ?? Przecież to be sensu taka temperaturę ładować w podłogówkę skoro wystarcza ok 30 żeby ogrzać pomieszczenia do 23 stopni. Podłoga by miała ponad 30 stopni !

Właśnie widzę że nic nie daje . Temperatura wody w podłodze nie wynika z nastawienia zaworu ale z nastawy krzywej grzewczej. Miałem nadzieję że skoro instalacja jest grzejnikowa mieszana to na zasilaniu jest więcej.

Niestety dopiero przy ujemnych na zewnątrz zawór cokolwiek zacznie ograniczać.

Według mnie należy jednak podnieść krzywą grzewczą tak aby temperatury na zasilaniu były wyższe.

Wiem ze dla Ciebie może nie ma to najmniejszego sensu bo w domu jest ciepło ale problem w tym że taktowanie jest efektem niskiej temperatury na zasilaniu, wysokiej mocy minimalnej kotła oraz braku odbioru ciepła przez dom.

Liczę jednak na to że skoro piszesz że po wychłodzeniu wody w obiegu kocioł pracuje przez 3 godziny a następnie taktuje to poprzez wyższą temperaturę zasilania skrócimy jego czas pracy do powiedzmy 1 godziny a wyższa temperatura ograniczy ilość pustych zapłonów.

Jeszcze innym pomysłem jest przy tym próba z załączeniem pompy mieszacza podłogówki na dłużej, tak aby pracowała ona po wyłączeniu kotła.

Ostateczna rada to programator i wspomniane odcinki czasowe.

Rób tak aby komfort nie uległ pogorszeniu i nie chodzi tu o ciepłą podłogę ale stałą temperaturę w pomieszczeniu.

Edytowane przez Mareks77

Pompa mieszacza pracuje ok 30 minut po wyłączeniu kotła. Wydaje mi się, że jedynym sposobem jest programowanie odstępów czasowych. Jednak Mam tylko 6 wolnych miejsc. W sumie i tak jest problem z wychłodzeniem pomieszczenia bo do następnego włączenia niestety pomieszczenia się aż tak nie wychładzają żeby załączył sie następny cykl.

Mnie się wydaje że kolega kaju dobrze zauważył

Ten piec ma za duże opory hydrauliczne, przy jego mocy, wydajności pompy nie jest w stanie takimi przekrojami napędzać i grzejników i podłogówki.

14 obwodów odbiorczych zasila rurka 16, i zaraz 90* kolanko:mad: - wszyscy po części macie rację - sugerując zapowietrzony kocioł, zakręcone obwody czy złe nastawy przepływu na poszczególnych obwodach - ja się zapytam jak? w jaki sposób? tak małą średnicą ma wypłynąć ciepła woda i zagrzać taki zład wody? nie powodując przekroczenia górnej nastawy pieca? nim "zobaczy" że powrót ma jeszcze zimny - już się wyłączy. Dlatego taktuje jak zwariowany.

W instrukcji pieca jest minimalna średnica rury jaką należy go podłączyć i do jakich obwodów, nie wiem czym sugerował się instalator wykonując instalację, ale jest wykonana źle i tylko jej poprawa unormuje pracę kotła.

piec DeDietrich.jpgkot1.jpg

Odpowiedzi zaczynają wykraczać poza moje kompetencje. Rurki od pieca do rozdzielaczy są fi20 bo sprawdzałem teraz suwmiarką. Ok miesiąca temu był u mnie 3 razy autoryzowany serwisant De Dietrich bo zgłosiłem tą usterkę. Sprawdzał instalację, odkręcał wszystkie zawory na full, czyścił filtry, poodkręcał pół pieca, podłączał jakieś różne mierniki i stwierdził, że w piecu jest wszystko ok, instalacja ok tylko może być komin nieszczelny i zaciąga spaliny i temu sie włącza i wyłącza. Zrobiłem z kominem (wymieniłem wkład) ale nic to nie dało.

Odpowiedzi zaczynają wykraczać poza moje kompetencje. Rurki od pieca do rozdzielaczy są fi20 bo sprawdzałem teraz suwmiarką.

Potwierdziłeś tylko to co widzę.

fi 3/4" (20/26,5) - odpowiednio: (26,5 do 27,3 zewnętrzne w zależności od grubości ścianki)

Potwierdziłeś tylko to co widzę.

fi 3/4" (20/26,5) - odpowiednio: (26,5 do 27,3 zewnętrzne w zależności od grubości ścianki)

Może są ciutko za cienkie ale nie upatrywał bym w tym tego co się dzieje. Od pieca do rozdzielacza jest może z metr więc ciut grubsza rura nic by tu nie dała bo i tak poźniej wszystko idzie cieńszą.

Wszystko jest ładnie nagrzane. Podłoga wszędzie ciepła, grzejniki ciepłe, rurka powrotu przy piecu chłodniejsza ale nie zimna. Wydaje mi się, że z zasilaniem instalacji nie ma problemu.

6 pozycji to niezbędne minimum. pisałeś że w pewnym trybie sterowania kocioł pracuje 3 godziny. Dlatego zrób 6 odcinków ogrzewania po 3 godziny Pozostały czas to 6 odcinków godzinnych przerwy czyli pomiędzy zaprogramowanymi odcinkami grzania. Mnie to wychodzi akurat 24h

Jeśli przerwy godzinne nie wystarczą do wystudzenia instalacji to zwiększaj owe przerwy kosztem odcinków w których kocioł pracuje.

Napisz na jaką temperaturę jest nastawiony zawór trójdrogowy lub jaki jest jego typ i na ile kresek istnieje nastawa.

Na fotce widać chyba włącznik pompy...... jaką temperaturę nastawiony jest włącznik pompy i co jeszcze on załącza

Trochę opanowałem sytuację.

Zrobiłem odstępy czasowe. 5-8 grzeję.8-14 przerwa. 14-17 grzeję. 17-21 przerwa. 21-0 grzeję. W czasie tych łącznie 9h grzania na dobę kocioł nie taktuje i spala ok 3m3 łącznie z CWU i gotowaniem. Temp w domu 23 stopnie.

Jak zwiększyć wydajność układu?

1. Pompka podłogówki jest na 1.5 w zakresie 1-6. Czy zwiększenie coś da?

2. Rotametry są na 1 w zakresie 0-5. Czy coś tu można podziałać?

3. Czy w regulatorze isense prędkości podgrzewania i chłodzenia mają coś dawać bo nie widzę różnicy?

Zrobiłem odstępy czasowe. 5-8 grzeję.8-14 przerwa. 14-17 grzeję. 17-21 przerwa. 21-0 grzeję. W czasie tych łącznie 9h grzania na dobę kocioł nie taktuje i spala ok 3m3 łącznie z CWU i gotowaniem. Temp w domu 23 stopnie.

3. Czy w regulatorze isense prędkości podgrzewania i chłodzenia mają coś dawać bo nie widzę różnicy?

Pytasz a nie możesz spróbować. Przełącz pompę na 6 i zobacz co się dzieje. Wartości na rotametrach pewnie podskoczą automatycznie. W kotle możesz zmienić minimum pompy CO na więcej. Czy nie ma takiej możliwości? Robi się to programowo ze sterownika iSense. Zmiana Prędkości podgrzewania i chłodzenia pewnie nic nie zmienią. No ale wszystko w Twoich rękach, przełączaj ustawiaj, sprawdzaj i zapamiętuj jak było, abyś mógł wrócić do wyjściowych ustawień.

1. Da na 100% ponieważ całe Twoje taktowanie bylo efektem słabego odbioru energii z kotła.

Musisz zwiększyć wartość zarówno pompy na mieszaczu jak i pompy w kotle.

2. Rotametry jeśli podskoczą to OK a jeżeli nie to podkręć je na 1.5 lub 2

3. Przy podłogówce obie prędkości najwolniejsze.

Należy odpowiednio wyregulować przepływy na obwodach, i starać się zachować autonomiczność pomieszczeń. Gdy nie zamyka się drzwi, lub rekuperacja(jeśli jest) pracuje intensywnie temperatury wyrównują się. W łazienkach jednak przepływem łatwo jest zapewnić różnicę 2-3*C.