Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kręcenie płyt gipsowych bezpośrednio do muru

Recommended Posts

Chce wykonać tynki suche, najpierw miałem pomysł aby kleic płyty na placki, później pomyślałem że skoro ściany są równe i idealnie trzymają pion to może by na grzebień przykleić

Teraz przyszedł mi do głowy nowy pomysł, a mianowicie żeby kółkami rozporowymi przykrecic je bezpośrednio do muru

Odcialbym kołnierzyk (żeby się schował całkowicie) od kółka i wywiercil dziurę na niego w plycie i murze jednocześnie i kręcił czarnymi wkretami do płyt gipsowych

Co sądzicie o takim rozwiązaniu (oczywiście chce zachowac dylatacje 1cm od dołu i od góry aby płyty nie dostawał naprężeń od pracy budynku)

Dom z betonu komórkowego

Kleiłem parę płyt do bk na grzebień i wydaje mi się, że to jednak lepsze rozwiązanie.

- Mechanicznie, bo przylega po całości, a nie tylko trzyma się w kilku punktach.

- Akustycznie, bo płyta spaja się z murem i całość jest cicha.

- Biologicznie, bo nic Ci nie zamieszka w tej przestrzeni

Montaż na kołki wydaje się szybszy, ale montaż na klej gipsowy przebiega całkiem sprawnie i jeśli ściany są równe, to łatwo to ogarnąć.

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

Montaż płyt na elastyczny klej gipsowy jest lepszym rozwiązaniem i niekoniecznie zabiera więcej czasu. Rekomenduję wykorzystać klej gipsowy Śnieżka Acryl-Putz® KG31. Klej jest łatwy w przygotowaniu i aplikacji, charakteryzuje się długim czasem obróbki pozwalającym na swobodne ustawienie płyty w pionie. Oczywiście przed płytowaniem koniecznie trzeba odpylić i zagruntować powierzchnię. Polecam w tym celu wykorzystać grunt polimerowy Śnieżka Acryl-Putz® GU40.