Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chce wykonać tynki suche, najpierw miałem pomysł aby kleic płyty na placki, później pomyślałem że skoro ściany są równe i idealnie trzymają pion to może by na grzebień przykleić

Teraz przyszedł mi do głowy nowy pomysł, a mianowicie żeby kółkami rozporowymi przykrecic je bezpośrednio do muru

Odcialbym kołnierzyk (żeby się schował całkowicie) od kółka i wywiercil dziurę na niego w plycie i murze jednocześnie i kręcił czarnymi wkretami do płyt gipsowych

Co sądzicie o takim rozwiązaniu (oczywiście chce zachowac dylatacje 1cm od dołu i od góry aby płyty nie dostawał naprężeń od pracy budynku)

Dom z betonu komórkowego

https://forum.murator.pl/topic/251153-kr%C4%99cenie-p%C5%82yt-gipsowych-bezpo%C5%9Brednio-do-muru/

Kleiłem parę płyt do bk na grzebień i wydaje mi się, że to jednak lepsze rozwiązanie.

- Mechanicznie, bo przylega po całości, a nie tylko trzyma się w kilku punktach.

- Akustycznie, bo płyta spaja się z murem i całość jest cicha.

- Biologicznie, bo nic Ci nie zamieszka w tej przestrzeni

Montaż na kołki wydaje się szybszy, ale montaż na klej gipsowy przebiega całkiem sprawnie i jeśli ściany są równe, to łatwo to ogarnąć.

No to może zrobię to na klej na grzebieniu i dodatkowo kilka wkrętów dla pewności

Po co ci te wkręty ? Masz równe ściany to na grzebień a jak nie równe to na placki, ten klej wytrzyma 10 razy tyle co twoje śruby.

Swoją drogą do betonu komórkowego da radę i bez kołków. Wkręt wchodzi jak w masło (albo jak w płytę gipsową). ;)

Ale ja też proponuję grzebień. Nie musi być nawet na całej powierzchni.

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

Montaż płyt na elastyczny klej gipsowy jest lepszym rozwiązaniem i niekoniecznie zabiera więcej czasu. Rekomenduję wykorzystać klej gipsowy Śnieżka Acryl-Putz® KG31. Klej jest łatwy w przygotowaniu i aplikacji, charakteryzuje się długim czasem obróbki pozwalającym na swobodne ustawienie płyty w pionie. Oczywiście przed płytowaniem koniecznie trzeba odpylić i zagruntować powierzchnię. Polecam w tym celu wykorzystać grunt polimerowy Śnieżka Acryl-Putz® GU40.