Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przyłączeniem prądu

Recommended Posts

Kochani mam problem, może ktoś miał podobny.

Wybudowałam dom na tej samej działce, na której stoi mój dom rodzinny (nadal mieszkają w nim rodzice) Chcę się wprowadzić do nowego domu w październiku 2020. Dzisiaj byłam zorientować się, jak wygląda sprawa z prądem i powiedzieli mi, że na przyłączenie muszę czekać 14-18 miesięcy. Szczerze powiedziawszy, nie sądziłam, że będzie to trwało tak długo. Myślałam, a dom obok, prąd jest, pójdzie szybko. Jestem teraz załamana.

Moje pytanie brzmi - czy mogę podłączyć się pod dom rodziców i po prostu rachunki płacić na pół, by wszystko poszło szybciej? Jest to zgodne z prawem i realne do zrobienia? Będę wdzięczna za każdą pomoc.

Sugeruję wystąpić do ZE o przyłącze i czekać.

Te okresy oczekiwania są normalnością.

Ja czekałem 2 lata na podniesienie mocy zamówionej z 4 do 10 kW.

W międzyczasie podłączyć się do rodziców poprzez licznik lub bez, bo elektrowni nic do tego co robi z energią odbiorca za licznikiem.

Nie wolno mu jej jedynie odsprzedawać.

Czy u rodziców nie będzie wywalać bezpieczników?

Moje pytanie brzmi - czy mogę podłączyć się pod dom rodziców i po prostu rachunki płacić na pół, by wszystko poszło szybciej? Jest to zgodne z prawem i realne do zrobienia? Będę wdzięczna za każdą pomoc.
A wystąpiłaś w ogóle o warunki podłączenia? Wiesz którędy poprowadzić i jaki kabel? Przydzielona moc, parametry sieci? Nie, to nie będzie tak że elektryk z elektrowni przyjdzie z kablem i licznikiem.

Oczywiście że można spiąć dwa domy - tylko właśnie, czy istniejąca instalacja to wytrzyma?

Edytowane przez Pablo_11

A wystąpiłaś w ogóle o warunki podłączenia? Wiesz którędy poprowadzić i jaki kabel? Przydzielona moc, parametry sieci? Nie, to nie będzie tak że elektryk z elektrowni przyjdzie z kablem i licznikiem.

Oczywiście że można spiąć dwa domy - tylko właśnie, czy istniejąca instalacja to wytrzyma?

Warunki przyłączenia do rodziców? Nie jest takie oczywiste spięcie dwóch domów, zapytaj w swoim ZE.