Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak zaprawy miedzy bloczkami

MartiMar

Recommended Posts

Cześć Panowie mam taki problem na budowie domu nie znam się kompletnie. Zatrudnilem ekipę chłopaki wymurowali mi bloczki fundamentowe ale nie dali zaprawy miedzy bloczkami tz. Spoin pionowych. Zakończyło się to tak ze nie dostali całości wynagrodzenia i polecieli z budowy A ja zostałem bez ekipy i z problemem. Co wy o tym myślicie , nie widzi mi się tego kuc i robic od nowa chyba ze jest to naprawdę konieczne ma ktoś jakis pomysl na to ? Czy może nie jest to aż tak wielki problem.

To dobry pomysł, żeby obciążyć rozbiórką i ponownym wykonaniem kierownika budowy. Oczywiście z jego ubezpieczenia to pójdzie, tylko nie jestem pewien kto ma zadecydować o konieczności rozbiórki. Może projektant z konstruktorem? Projektant jest bodajże zobowiązany do nadzoru autorskiego, jeśli inwestor sobie tego życzy.

Na forum jest pytanie , jakie skutki grożą w przyszłości i co z tym mozemy zrobic jedna odpowiedź tylko padła czyli wieniec. Nie nabijajmy sobie Panowie postów tylko do rzeczy wiem albo nie wiem. Ja tu proszę o poradę z strony technicznej A nie w szukaniu winnego.

Padły również dwie kolejne, że masz to rozebrać.

I gdyby to moja budowa była właśnie to drugie rozwiązanie bym uczynił.

Ja bym rozebrał bo będą kłopoty.

Nic nie rozbieraj. Nie licz na odszkodowanie od pseudokierowniaka.

Stracisz czas i zdrowie.

Pracujesz za granicą toś już zapomniał jak w Polsce prawie wszyscy oszukują.

Z dodatkowym wieńcem też nie tak prosto, bo drzwi, no i nie jest to tanie.

Wstrzyknij odpowiedni beton w te dziury i po zawodach.

Nie ma za co.

Można rozebrać tylko ostatnią warstwę bloczka i zamiast tego wykonać wieniec. Można od środka wykorzystując istniejącą ścianę jako szalunek tracony dolać z betonu ściankę np 12 cm. Można od środka spróbować puścić w każdej warstwie bloczka płaskownik np 80x5 i przydyblować każdy bloczek do płaskownika.

Jakie rozwiązanie by to nie było i tak wymaga zmian w projekcie