MartiMar 03.12.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Cześć Panowie mam taki problem na budowie domu nie znam się kompletnie. Zatrudnilem ekipę chłopaki wymurowali mi bloczki fundamentowe ale nie dali zaprawy miedzy bloczkami tz. Spoin pionowych. Zakończyło się to tak ze nie dostali całości wynagrodzenia i polecieli z budowy A ja zostałem bez ekipy i z problemem. Co wy o tym myślicie , nie widzi mi się tego kuc i robic od nowa chyba ze jest to naprawdę konieczne ma ktoś jakis pomysl na to ? Czy może nie jest to aż tak wielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.12.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Jakiego rodzaju bloczki? Jeśli pióro-wpust to nie daje się spoin pionowych, czyli zrobili dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartiMar 03.12.2019 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Są to zwykle bloczki betonowe. Panowie wykorzystali to ze pracuje za granicą i chcieli pewnie zasłonić to styrodurem naszczescie im sie nie udało. Chodzi mi głównie oto czy to może przynieść jakies negatywne skutki w przyszłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.12.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Aaa, mowa o bloczkach fundamentowych, to tam chyba żadne wpusty nie występują, czyli należało wykonać spoiny pionowe. Obawiam się, że brak tych spoin może przynieść negatywne skutki, ale to temat dla konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartiMar 04.12.2019 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Tylko jak je teraz wykonać, lub czy jest jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 04.12.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Mógłbyś zrobić wieniec na tym fundamencie. Wg mnie to mogłoby wystarczyć. Potwierdź to jednak ze swoim kierownikiem budowy lub najlepiej z konstruktorem, jeżeli takiego posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartiMar 04.12.2019 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Kierownik sasiada powiedzial ze tak nie powinno sie robic ale mój to nie jedyny dom ktory tak ma. Mnie to nie uspokaja wole spac spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.12.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Pytanie ile wystaje ściana nad teren, jaka jest wysoka. Nie powinno tak być zdecydowanie, kwestia jaki budynek duży itd. Argument że inni też tak mają nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 04.12.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 na takim początku budowy rozwal zrób dobrze i śpij spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartiMar 04.12.2019 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Rozwalić to ostatecznie strasznie podniesie to koszt. Sciana około 50 nad poziom zero A cała ściana ma ponad 80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.12.2019 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Rozwalić to ostatecznie strasznie podniesie to koszt. Sciana około 50 nad poziom zero A cała ściana ma ponad 80 cm Tak naprawdę to dupy dał kierownik lub Ty jak jest papierowy. Ale jaki by nie był ma ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartiMar 04.12.2019 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Czasu nie cofne , a kierownik bywa tylko gościnnie na zbrojeniu byl ostatni raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.12.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 To dobry pomysł, żeby obciążyć rozbiórką i ponownym wykonaniem kierownika budowy. Oczywiście z jego ubezpieczenia to pójdzie, tylko nie jestem pewien kto ma zadecydować o konieczności rozbiórki. Może projektant z konstruktorem? Projektant jest bodajże zobowiązany do nadzoru autorskiego, jeśli inwestor sobie tego życzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.12.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Konstruktor powinien jednoznacznie określić czy trzeba coś robić czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartiMar 05.12.2019 03:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Na forum jest pytanie , jakie skutki grożą w przyszłości i co z tym mozemy zrobic jedna odpowiedź tylko padła czyli wieniec. Nie nabijajmy sobie Panowie postów tylko do rzeczy wiem albo nie wiem. Ja tu proszę o poradę z strony technicznej A nie w szukaniu winnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 05.12.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Na forum jest pytanie , jakie skutki grożą w przyszłości i co z tym mozemy zrobic jedna odpowiedź tylko padła czyli wieniec. Nie nabijajmy sobie Panowie postów tylko do rzeczy wiem albo nie wiem. Ja tu proszę o poradę z strony technicznej A nie w szukaniu winnego. Padły również dwie kolejne, że masz to rozebrać. I gdyby to moja budowa była właśnie to drugie rozwiązanie bym uczynił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartiMar 05.12.2019 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Kolejny... No dobra do lutego jeszcze trochę narazie tego nie ruszam. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 05.12.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ja bym rozebrał bo będą kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 05.12.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ja bym rozebrał bo będą kłopoty. Nic nie rozbieraj. Nie licz na odszkodowanie od pseudokierowniaka. Stracisz czas i zdrowie. Pracujesz za granicą toś już zapomniał jak w Polsce prawie wszyscy oszukują. Z dodatkowym wieńcem też nie tak prosto, bo drzwi, no i nie jest to tanie. Wstrzyknij odpowiedni beton w te dziury i po zawodach. Nie ma za co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 05.12.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Można rozebrać tylko ostatnią warstwę bloczka i zamiast tego wykonać wieniec. Można od środka wykorzystując istniejącą ścianę jako szalunek tracony dolać z betonu ściankę np 12 cm. Można od środka spróbować puścić w każdej warstwie bloczka płaskownik np 80x5 i przydyblować każdy bloczek do płaskownika.Jakie rozwiązanie by to nie było i tak wymaga zmian w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts