Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie łazienki

Viktor0792

Recommended Posts

A pytanie mam ktoś wie jak ustawić ogrzewanie mat żeby np nie grzały jak mnie nie ma w domu, w sensie że mam histerezę 0.5 stopni ustawione.

Al cgdy mnie nie ma w domu żeby nie grzało mi , mam sterowniki z firmy warmtec na wifi.. ktoś ogarnia?

Od tego masz termostaty (sterowniki do podłogówki). O kilku była mowa w wątku o kablach z sygnaturki. Ale przy podłogówce nie możesz grzać tylko jak jesteś, bo nie dostarczysz tyle ciepła, co trzeba. Odpal na 27* (temperatura podłogi) na całą tanią strefę. Może wystarczy.

Ja mam g11 , a np ustawie 23 stopnie i podłogę 34 stopnie np to jeśli podłoga ma 29 to podłoga się nagrzeje do 34 stopni i pisze że przegrzana podłoga, a ustawiłem temp pokoju np 23 i wzrosło do 21.7 np i dalej nic bo podłoga przegrzana, a i gdy no zrobi mi się temp 23 stopnie to max 15-20 min i znowu się załącza grzanie bo tak szybko spada temperatura

niby tak, jak kto lubi... ja pakuje zmywarkę/pralkę w dzień i enter . Pralkę tym bardziej , bo zwykle idzie więcej niż jedna na dzień , a w nocy krasnoludki nie wymienią wkładu , by był na rano suchy .

Skoro jesteś w domu, to możesz ustawiać na dzienne okienko. Ja zmywarkę nastawiam na noc i po południu rozpakowuję czyste, suche naczynia.

Maty mam 3 tydzień, chcieliśmy gaz ale w tej kamienicy kiedyś ktoś podzielił mieszkania i np jeden komin na 2 mieszkania i jak chciałem gaz to nie było komina dla mnie i zrezygnowałem i poszedłem w prąd zblizala się zima a że mam dziecko 6 miesięczna musiałem coś wymyslic, a nie ciągle kominkiem grzać, czyli co lipa ? A może to ogrzewanie musi jakoś się przystosować do tego ogrzewania, fakt że ja tam grzałem raptem 5 miesięcy te mieezkanie a stało 2 lata bez ogrzewania

Maty mam 3 tydzień, chcieliśmy gaz ale w tej kamienicy kiedyś ktoś podzielił mieszkania i np jeden komin na 2 mieszkania i jak chciałem gaz to nie było komina dla mnie i zrezygnowałem

To zabytek? Jak nie, to rura przez ścianę i kocioł na gaz.

Dałeś się chyba nabrać - a przecież nawet w nazwie ma snake.

Zależy od układu mieszkania, ale najcieplej myślałbym o klimie (pewnie jedna albo dwie) + promiennik albo dwa w łazience.

Ogrzewanie samym prądem słabo ocieplonego mieszkania powali kosztami.

Mieszkanie kupiłem, obok nikt nie mieszka 4 lata już, obok sąsiadka ciągle w pracy to grzeje po kilka godzin jak s domu jest, mieszkanie na parterze, w łazience ściana frontowa i w pokojach też, w 1 pokoju od ściany frontowej wali zimnem w nocy umyśle co zrobić żeby to ocieplić, z góry to nie wiem jak grzeją widzę jak tylko drzewo noszą i tyle

Skoro jesteś w domu, to możesz ustawiać na dzienne okienko. Ja zmywarkę nastawiam na noc i po południu rozpakowuję czyste, suche naczynia.

Ja zmywarkę nastawiam na dzień bo nie ma mnie w domu i prąd idzie z PV, a w nocy to szum jak pracuje.

Szkoda że pranie z pralki nie przełoży się automatycznie do suszarki:).

Każdy dostosowuje do swoich upodobań.

Ostatnio u mnie nowy kurier i kazał mi napisać sms że zostawia paczkę bez opieki na posesji i biorę pełną odpowiedzialność:).

Jest coś takiego jak ocieplanie od wewnątrz , ale ... ma wady i dlatego nie jest stosowane raczej .

https://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/ocieplanie-budynkow-izolacja-termiczna-od-wewnatrz-aa-okk1-3eTZ-oMar.html

Choć słyszałem kiedyś od znajomego ,że jego sąsiad ocieplił wewnątrz...dom stoi do dziś .

To jest zabytek, może się dałem sam nie wiem, średnio na 24 h 30-40kWh bierze mi ogrzewanie

Ale rozumiem, że masz za zimno?

Ja zmywarkę nastawiam na dzień bo nie ma mnie w domu i prąd idzie z PV, a w nocy to szum jak pracuje.

Ja nie mam zmywarki w sypialni, to mi nie przeszkadza.

Szkoda że pranie z pralki nie przełoży się automatycznie do suszarki:).

No, jak ktoś ma jeszcze suszarkę, to tym bardziej G12/G13 się opłaci.

Ja miałem zimno w łazience do zeszłego tygodnia. Powodem było wianie z kratki wywietrznikowej, wstawiłem wentylator z klapką i higrostatem i mam ciepło. Aż trudno uwierzy c ale to wystarczyło zmniejszyłem temp podłogówki z 30 do 25 i wystarcza pierwszy raz od 16 lat :bash:

Tylko w tej nieszczęsnej łazience , n oi z tej jednej ściany wieje zimnem i myślę nad uszczelnieniem jej wewnątrz budynku, a tak daje radę wiadomo gdy śpię to mam w domu spokojne 19-20stopni ,a gdy to uruchomie to czuć ciepło jakie domnie dolatuje z mat, jeszcze myślę jaka taryfę wybrać po grudniu, piwrwsze 13 dni użytkowania miałem 336 kWH użyte za ogrzewanie 178zl , mam podlicznik na samo ogrzewanie, wiadomo zabaw co i jak ale w nocy potrafi zabrać 8-11kWh zależy jak ustawie i myślę z dużo ta jedna ściana zabiera kWh bo po prostu wieje z niej zimnem

Tylko w tej nieszczęsnej łazience , n oi z tej jednej ściany wieje zimnem i myślę nad uszczelnieniem jej wewnątrz budynku, a tak daje radę wiadomo gdy śpię to mam w domu spokojne 19-20stopni ,a gdy to uruchomie to czuć ciepło jakie domnie dolatuje z mat, jeszcze myślę jaka taryfę wybrać po grudniu, piwrwsze 13 dni użytkowania miałem 336 kWH użyte za ogrzewanie 178zl , mam podlicznik na samo ogrzewanie, wiadomo zabaw co i jak ale w nocy potrafi zabrać 8-11kWh zależy jak ustawie i myślę z dużo ta jedna ściana zabiera kWh bo po prostu wieje z niej zimnem

Jak to ze ściany?