Kaizen 05.12.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 A pytanie mam ktoś wie jak ustawić ogrzewanie mat żeby np nie grzały jak mnie nie ma w domu, w sensie że mam histerezę 0.5 stopni ustawione. Al cgdy mnie nie ma w domu żeby nie grzało mi , mam sterowniki z firmy warmtec na wifi.. ktoś ogarnia? Od tego masz termostaty (sterowniki do podłogówki). O kilku była mowa w wątku o kablach z sygnaturki. Ale przy podłogówce nie możesz grzać tylko jak jesteś, bo nie dostarczysz tyle ciepła, co trzeba. Odpal na 27* (temperatura podłogi) na całą tanią strefę. Może wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.12.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ustawienie pralki czy zmywarki z opóźnionym startem to żadna filozofia niby tak, jak kto lubi... ja pakuje zmywarkę/pralkę w dzień i enter . Pralkę tym bardziej , bo zwykle idzie więcej niż jedna na dzień , a w nocy krasnoludki nie wymienią wkładu , by był na rano suchy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viktor0792 05.12.2019 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ja mam g11 , a np ustawie 23 stopnie i podłogę 34 stopnie np to jeśli podłoga ma 29 to podłoga się nagrzeje do 34 stopni i pisze że przegrzana podłoga, a ustawiłem temp pokoju np 23 i wzrosło do 21.7 np i dalej nic bo podłoga przegrzana, a i gdy no zrobi mi się temp 23 stopnie to max 15-20 min i znowu się załącza grzanie bo tak szybko spada temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.12.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Czyli zero akumulacji . Ciepła sieciowego tam nie macie ? Gaz ? Choć ten lubi pierdyknąć co jakiś czas...Zmiana mieszkania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.12.2019 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 niby tak, jak kto lubi... ja pakuje zmywarkę/pralkę w dzień i enter . Pralkę tym bardziej , bo zwykle idzie więcej niż jedna na dzień , a w nocy krasnoludki nie wymienią wkładu , by był na rano suchy . Skoro jesteś w domu, to możesz ustawiać na dzienne okienko. Ja zmywarkę nastawiam na noc i po południu rozpakowuję czyste, suche naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viktor0792 05.12.2019 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Maty mam 3 tydzień, chcieliśmy gaz ale w tej kamienicy kiedyś ktoś podzielił mieszkania i np jeden komin na 2 mieszkania i jak chciałem gaz to nie było komina dla mnie i zrezygnowałem i poszedłem w prąd zblizala się zima a że mam dziecko 6 miesięczna musiałem coś wymyslic, a nie ciągle kominkiem grzać, czyli co lipa ? A może to ogrzewanie musi jakoś się przystosować do tego ogrzewania, fakt że ja tam grzałem raptem 5 miesięcy te mieezkanie a stało 2 lata bez ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.12.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Mieszkanie darowane , czy kupione ? Co z siecią ciepłowniczą miejską ? Co to znaczy ,że nikt nie ogrzewa w koło ? Nie masz ,żadnych sąsiadów nad , pod i obok ? Czy po prostu oszczędzają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.12.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Maty mam 3 tydzień, chcieliśmy gaz ale w tej kamienicy kiedyś ktoś podzielił mieszkania i np jeden komin na 2 mieszkania i jak chciałem gaz to nie było komina dla mnie i zrezygnowałem To zabytek? Jak nie, to rura przez ścianę i kocioł na gaz. Dałeś się chyba nabrać - a przecież nawet w nazwie ma snake. Zależy od układu mieszkania, ale najcieplej myślałbym o klimie (pewnie jedna albo dwie) + promiennik albo dwa w łazience. Ogrzewanie samym prądem słabo ocieplonego mieszkania powali kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viktor0792 05.12.2019 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Mieszkanie kupiłem, obok nikt nie mieszka 4 lata już, obok sąsiadka ciągle w pracy to grzeje po kilka godzin jak s domu jest, mieszkanie na parterze, w łazience ściana frontowa i w pokojach też, w 1 pokoju od ściany frontowej wali zimnem w nocy umyśle co zrobić żeby to ocieplić, z góry to nie wiem jak grzeją widzę jak tylko drzewo noszą i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viktor0792 05.12.2019 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 To jest zabytek, może się dałem sam nie wiem, średnio na 24 h 30-40kWh bierze mi ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 05.12.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Skoro jesteś w domu, to możesz ustawiać na dzienne okienko. Ja zmywarkę nastawiam na noc i po południu rozpakowuję czyste, suche naczynia. Ja zmywarkę nastawiam na dzień bo nie ma mnie w domu i prąd idzie z PV, a w nocy to szum jak pracuje. Szkoda że pranie z pralki nie przełoży się automatycznie do suszarki:). Każdy dostosowuje do swoich upodobań. Ostatnio u mnie nowy kurier i kazał mi napisać sms że zostawia paczkę bez opieki na posesji i biorę pełną odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.12.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Jest coś takiego jak ocieplanie od wewnątrz , ale ... ma wady i dlatego nie jest stosowane raczej . https://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/ocieplanie-budynkow-izolacja-termiczna-od-wewnatrz-aa-okk1-3eTZ-oMar.html Choć słyszałem kiedyś od znajomego ,że jego sąsiad ocieplił wewnątrz...dom stoi do dziś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viktor0792 05.12.2019 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Myślałem o tej ścianie jak mi z niej tak wieje dać profile wate 5CM i płyty kg, myślę że coś zatrzymuje zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.12.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 To jest zabytek, może się dałem sam nie wiem, średnio na 24 h 30-40kWh bierze mi ogrzewanie Ale rozumiem, że masz za zimno? Ja zmywarkę nastawiam na dzień bo nie ma mnie w domu i prąd idzie z PV, a w nocy to szum jak pracuje. Ja nie mam zmywarki w sypialni, to mi nie przeszkadza. Szkoda że pranie z pralki nie przełoży się automatycznie do suszarki:). No, jak ktoś ma jeszcze suszarkę, to tym bardziej G12/G13 się opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.12.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Wracając do G12 ...jest jeszcze coś takiego jak piece akumulacyjne , ale też maja wady . Są dość ciężkie powyżej 2kW i dość drogie . Kiedyś tu na forum był ich wyznawca Jan Werbiński ,obecnie udziela się na FB w grupie darmowe ogrzewanie . Swoje chciał niedawno sprzedać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.12.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ja miałem zimno w łazience do zeszłego tygodnia. Powodem było wianie z kratki wywietrznikowej, wstawiłem wentylator z klapką i higrostatem i mam ciepło. Aż trudno uwierzy c ale to wystarczyło zmniejszyłem temp podłogówki z 30 do 25 i wystarcza pierwszy raz od 16 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viktor0792 05.12.2019 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ale rozumiem, że masz za zimno? Tylko w tej nieszczęsnej łazience , n oi z tej jednej ściany wieje zimnem i myślę nad uszczelnieniem jej wewnątrz budynku, a tak daje radę wiadomo gdy śpię to mam w domu spokojne 19-20stopni ,a gdy to uruchomie to czuć ciepło jakie domnie dolatuje z mat, jeszcze myślę jaka taryfę wybrać po grudniu, piwrwsze 13 dni użytkowania miałem 336 kWH użyte za ogrzewanie 178zl , mam podlicznik na samo ogrzewanie, wiadomo zabaw co i jak ale w nocy potrafi zabrać 8-11kWh zależy jak ustawie i myślę z dużo ta jedna ściana zabiera kWh bo po prostu wieje z niej zimnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 11.12.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Wymyśliłeś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.12.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Ale rozumiem, że masz za zimno? Tylko w tej nieszczęsnej łazience , n oi z tej jednej ściany wieje zimnem i myślę nad uszczelnieniem jej wewnątrz budynku, a tak daje radę wiadomo gdy śpię to mam w domu spokojne 19-20stopni ,a gdy to uruchomie to czuć ciepło jakie domnie dolatuje z mat, jeszcze myślę jaka taryfę wybrać po grudniu, piwrwsze 13 dni użytkowania miałem 336 kWH użyte za ogrzewanie 178zl , mam podlicznik na samo ogrzewanie, wiadomo zabaw co i jak ale w nocy potrafi zabrać 8-11kWh zależy jak ustawie i myślę z dużo ta jedna ściana zabiera kWh bo po prostu wieje z niej zimnem Jak to ze ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 11.12.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Oj gawel'ku , chodzi o odczucie zimna , nie dosłownie ,że wieje , bo dziur w ścianach na przelot(na zewnątrz)raczej tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts