Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od pewnego czasu mam problem z wydajnością mojego rekuperatora który użytkuje niecały rok.

Od około 2 miesięcy strasznie spadła mi jego wydajność np.

przy tem czerpni 1-2 stopnie , tem. wywiewu 20 stopni , temperatura nawiewu wynosi zaledwie 10-11 stopni .

Nie licząc różnicy wilgotności to około 50 % wydaje mi się że bardzo słabo.

Filtry czyste . Ma ktoś jakiś pomysł.

https://forum.murator.pl/topic/251217-problem-z-wydajno%C5%9Bciom-rekuperator-thessla-airpak-home-500/

Od pewnego czasu mam problem z wydajnością mojego rekuperatora który użytkuje niecały rok.

Od około 2 miesięcy strasznie spadła mi jego wydajność np.

przy tem czerpni 1-2 stopnie , tem. wywiewu 20 stopni , temperatura nawiewu wynosi zaledwie 10-11 stopni .

Nie licząc różnicy wilgotności to około 50 % wydaje mi się że bardzo słabo.

Filtry czyste . Ma ktoś jakiś pomysł.

Może bypass masz otwarty.

gdyby bajpas był otwarty to tem była by praktycznie ta sama co na czerpni czyli jeszcze mniejsza, na razie aż tak zle nie ma ale wydaje mi się że tak niska wydajność nie jest normalna.
Puściłem centralę na przewietrzanie 5 min tem podniosła się z 10 do 11.5 stopnia teraz po chwili sięga prawie 12 stopni . Jak ostatnio czyściłem filtry to z wymiennika lała się woda ale myślałem że to normalne , jeżeli to woda to co zrobić?
Co najlepsze mój rekuperator jest podobno wyposażony w takie coś http://thesslagreen.com/cf-system-automatycznej-kontroli-przeplywu-powietrza/ co teoretycznie powinno ograniczać efekt mokrego wymiennika , ale jak widać u mnie chyba on nie działa.