Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy na skarpie poniżej domu

mgalon

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się nad gruntowa pompa ciepła. Prawdopodobnie wybiorę któregoś z polskich producentów. A mianowicie chciałbym wykonać poziomy wymiennik ciepła samodzielnie czyli wykopy i rozłożenie rurek po mojej stronie. Posiadam koparkę stąd taki pomysł. Działka jest w całości ze spadem na lekkim stoku. Wymiennik chciałbym wykonać za domem a dokładnie powyżej domu ponieważ jest tam pole uprawne które pozostanie polem i 1,6 ha powierzchni także miejsca pod wymiennik nie braknie. Według jednych instalatorów wymiennik na stoku może być tylko poniżej domu ponieważ końce pętli będą się zapowietrzał a zdaniem innych wystarczy się tylko przyłożyć do odpowietrzenia i wszystko będzie ok ponieważ jest to układ zamknięty a odpowietrznik będzie przy rozdzielaczu. Nie chce robić wymiennika poniżej od frontu domu ponieważ tutaj mam przyłącza wodne i prądowe a także oczyszczalnie ścieków Dom 120 metrów parterówka ocieplony wszędzie 20 cm styro. Grunt to wilgotna glina. Jakie są wasze opinie ?

Śmiało możesz tak zrobić jak opisujesz, jak dobrze odpowietrzysz dolne źródło i będziesz utrzymywać odpowiednio wysokie ciśnienie to nic się nie będzie zapowietrzać.

Będzie to wymagało jakieś specjalnych zabiegów sprzętów ? Chodzi mi dokładnie o utrzymanie ciśnienia ? Ewentualnie w jaki sposób to najlepiej zrobić ?

Witam, zastanawiam się nad gruntowa pompa ciepła.

Dom 120 metrów parterówka ocieplony wszędzie 20 cm styro.

Grunt to wilgotna glina.

Warto zrobić profesjonalne OZC budynku,

Zrobić kalkulacje kosztów ;

.... gruntowa a powietrzna pompa ciepła,

.... Miechów to III strefa ( - 20 C )

......- prawdopodobnie wystarczy pompa 7 kW Panasonic.

Będzie to wymagało jakieś specjalnych zabiegów sprzętów ? Chodzi mi dokładnie o utrzymanie ciśnienia ? Ewentualnie w jaki sposób to najlepiej zrobić ?

W wykonaniu amatorskim do napełnienia można użyć pompy do brudnej wody (duża wydajność przy cenie poniżej 200 zł).

Przykładowo:

Silnik 1,6kW/230V

Wydajność max. 12,5m3/min.

Wys. tłoczenia max. 18m

Wyjście na wąż 1"

Zamiast kłaść liniowy 100m w górę zbocza, można wykonać spiralny uzyskując mniejszą różnicę poziomów.

Opisy znajdziesz tutaj w wielu tematach poświęconych wymiennikom gruntowym.

Przy różnicy poziomów rzędu 10 m może być problem jeśli ciśnienie spadnie na DZ do ok 1 atm na pompie bo wtedy na szczycie wymiennika ciśnienie jest niższe i "może chcieć" się zapowietrzać nawet jak będzie dobrze odpowietrzony. Po pewnym czasie w "solance" mogą powstać bardziej lotne produkty rozkładu lub gazy przejdą poprzez dyfuzję do "solanki" i w efekcie DZ się zapowietrzy. Rury które się używa na DZ nie posiadają warstwy zapobiegającej dyfuzji gazów dla tego tylo względnie duże nadciśnienie w układzie może zmniejszyć ten efekt. Ale co do wartości tego nadciśnienia to może jacyś praktycy się bardziej wypowiedzą

Przy różnicy poziomów rzędu 10 m może być problem jeśli ciśnienie spadnie na DZ do ok 1 atm na pompie bo wtedy na szczycie wymiennika ciśnienie jest niższe i "może chcieć" się zapowietrzać nawet jak będzie dobrze odpowietrzony. Po pewnym czasie w "solance" mogą powstać bardziej lotne produkty rozkładu lub gazy przejdą poprzez dyfuzję do "solanki" i w efekcie DZ się zapowietrzy. Rury które się używa na DZ nie posiadają warstwy zapobiegającej dyfuzji gazów dla tego tylo względnie duże nadciśnienie w układzie może zmniejszyć ten efekt. Ale co do wartości tego nadciśnienia to może jacyś praktycy się bardziej wypowiedzą

Dokładnie to usłyszałem od jednego z instalatorów z którym jestem w kontakcie. Nabicie do 2-2,5 bar i glikol z inhibitorem. Do realizacji mam jeszcze trochę czasu w najgorszym wypadku będzie PW PANAS

Dokładnie to usłyszałem od jednego z instalatorów z którym jestem w kontakcie. Nabicie do 2-2,5 bar i glikol z inhibitorem. Do realizacji mam jeszcze trochę czasu w najgorszym wypadku będzie PW PANAS

A jaka jest szerokość działki? Może nie trzeba się daleko odsuwać od domu , na pewno nie aż 100m.

Gdyby to było np 30m to wyżej trochę głębiej koparką i różnice były by minimalne.

• 1 year później...
A jaka jest szerokość działki? Może nie trzeba się daleko odsuwać od domu , na pewno nie aż 100m.

Gdyby to było np 30m to wyżej trochę głębiej koparką i różnice były by minimalne.

Podepnę się pod wątek - kolektor idący w górę działki ale nie na szczęście 10m różnicy poziomów ale jakieś może 2m? W jaki sposób odpowietrzać taki kolektor? Jak ktoś tu pisał pompa do brudnej wody da radę? Gdzie zastosować odpowietrznik? Czy są takie odpowiednie do mieszanki wody z glikolem?

Teoretycznie to powinna przepchać pompka obiegowa DZ, przeważnie ma 6-8 m podnoszenia więc z dwoma raczej sobie poradzi. A czy nie można trochę głębiej wkopać i bardziej zbliżyć się do poziomu albo chociaż do 1 m różnicy?

Odpowietrznik na rozdzielaczu, chyba, że będzie studzienka w górnej części wymiennika.

• 3 weeks później...
Natomiast z innej beczki - czy ktoś wie jak dokładnie się liczy moc kolektora spiralnego ale poziomego? Czy jest dostępna jakaś literatura może na ten temat? W szczególności jak jest liczona moc np takiej sekcji 18m2 przy rurach 32mm?

ozepom162.jpg

Edytowane przez amir

Natomiast z innej beczki - czy ktoś wie jak dokładnie się liczy moc kolektora spiralnego ale poziomego? Czy jest dostępna jakaś literatura może na ten temat? W szczególności jak jest liczona moc np takiej sekcji 18m2 przy rurach 32mm?

To sie raczej szacuje. W zależności od warunków od 10W/m2 ale nie przekraczałbym 20W. Powierzchnia to długość rowu x max 5m, w zależności jak daleko od siebie są rozłożone poszczególne pętle. Układać w miarę możliwości na jak największym terenie. No i oczywiście im większy kolektor tym lepszy.