Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja ciepłej wody - problem w jednym punkcie

ADI-mistrzu

Recommended Posts

Witam was,

Mam problem z cyrkulacją wody w nowym budynku z kuchni.

Mianowicie wszędzie ciepła woda jest praktycznie na zawołanie, jedynie w kuchni trzeba jej sporo spuścić.

Chciał bym was zapytać, jakie jest prawdopodobieństwo, że hydraulicy źle zgrzali rurkę cyrkulacji i jest zaślepiona? Czy raczej to się nie zdarza ?

Chciał bym was zapytać, jakie jest prawdopodobieństwo, że hydraulicy źle zgrzali rurkę cyrkulacji i jest zaślepiona? Czy raczej to się nie zdarza ?

Hydraulicy mają tendencje do skracania cyrkulacji. Ja wyraźnie zaznaczyłem, że chcę jedną pętlę gdzie "dalej" idzie dopiero od poprzedniej baterii. I prawie tak mam - tylko do wanny już nie poszli do samej baterii. Tu akurat najmniejszy problem.

Więc możliwe, że nie dociągnęli cyrkulacji do samej baterii. Prawie pewne też jest, że rozdzielili i jest kilka nitek. Wtedy ta odnoga z jakiegoś powodu (np. za mocno zwężona jakaś zgrzewka albo dużo dłuższy obwód) może stawiać większe opory i woda idzie nią dużo mniej - to do sprawdzenia puszczając pompę na maksa (jeżeli jeszcze tego nie robiłeś). Wtedy pomimo mniejszego przepływu może będzie on wystarczający, żeby przepchnąć wodę przez wszystkie odnogi.

Obydwie (i inne, jeżeli przegapiłem) sytuacje do prześledzenia termowizją.

Puściłem pompę mocniej i jest ciepła woda.

Kuchnia jest tak umiejscowiona, iż nie byli by wstanie odczepić się z innego miejsca, cyrkulacja i doprowadzenie rur idzie prawie że z pod pieca. Rury są połączone tutaj niestety pod posadzką, z obliczeń wychodzi mi, iż trzeba przelać jakieś 1L wody.

Widocznie jest tyle przewężeń na zgrzewach + długi odcinek, że nie daje rady przepchnąć dość szybko wody.