Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Buduje garaż i jestem mniej więcej na tym etapie jak ty. Będziesz robił opaskę przeciw wysadzinową i drenaż? Trochę się obawiam czy sama wymiana gruntu 50cm na piasek wystarczy żeby mi garażu nie podniosło.

• Odpowiedzi 417
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

GAMBIT , ACCel

Po obejrzeniu kilku filmów ta amerykańska technologia nawet mnie przekonuje, ale zastanawia mnie technologia montażu kantówek pionowych bezpośrednio w dołku i zalanie betonem. Czy to nie popęka ? Skoro tak robią to chyba jest dobrze, ale ....

Popękać nie popęka i będzie ekstra stabilne, tylko żywotność zależy od zabezpieczenia drewna przed wilgocią. W ciepłych i mało deszczowych stanach się to sprawdzi ekstra. U nas trzeba by bardzo dobrze zabezpieczyć drewno, bo beton podciągnie wilgoć do niego.
GAMBIT , ACCel

Po obejrzeniu kilku filmów ta amerykańska technologia nawet mnie przekonuje, ale zastanawia mnie technologia montażu kantówek pionowych bezpośrednio w dołku i zalanie betonem. Czy to nie popęka ? Skoro tak robią to chyba jest dobrze, ale ....

slup wkopany w grunt to akurat najtansza i najprostsza wersja posadowienia. Slup musi byc porzadnie impregnowany (zobacz np. slupy drewniane- stoja po kilkadziesiat lat) ale moze byc tez stopa fundamentowa, w stanach maja tez tzw. permacolumn- gotowy slup z betonowym fragmentem i np. dodatkowym kolnierzem w gruncie, moze byc normalny fundament. Najsensowniejszym rozwiazaniem jest wg. mnie stopa betonowa. Polecam na YT kanal RR Buildings- mozna zobaczyc jak taki budynek powstaje ze szczegolami.

W przerwie na deszczową pogodę, próbuje robić wyceny dachówki. Lokalne hurtownie mnie jakoś olewają, a człowiek chce kupić 350m2 dachówki za kilkanaście tysięcy.

Dachówka Koramic Alegra 9 antracyt angoba.

Od jednej dostałem wycenę na 45zł/m2 i dostawa HDS za 550zł, 7 kilometrów do mnie, kosmos.

Dzwonię po olx i allegro i są tam po 32zł/m2. Tylko kwestia dostawy. W jednej firmie mówią że 0,14zł/szt extra i trzeba rozładować samemu (czyli poniżej 1000zł), inna firma oferuje za darmo przy tej ilości, tylko czekam na szczegółową wycenę:D

No i najważniejsza kwestia czy kupować teraz, czy pokryć dach papą i kupić za rok ;) Garaż będzie miał dach w ciągu miesiąca, ale dom raczej w okolicy jesieni. A kasa może się przydać na coś innego.

Chciałem kupić najpierw na garaż, ale jak lokalnie nikt tego nie sprzedaje w normalnej cenie to szkoda przepłacać.

32zł to bardzo dobra cena za tą dachówkę. Rozładunek możesz załatwić lokalnie, warto sobie przemyśleć rozłożenie palet wokół dachu aby potem sie nie nanosić. A najlepiej rozładuj je w jedno miejsce jak najszybciej/najtaniej a później wynajmij manitu (każdy większy rolnik takie ma) i niech Ci poda nad dach i sam rozładujesz odrazu na łaty. Jeżeli planujesz robić to w pojedynke to jedyna słuszna opcja aby się nie zajechać...

Kopia wpisu z dziennika.

W tym tygodniu przyszło mnóstwo zabawek. Inpost mnie mocno zaskoczył bo dostarczyli 1 maja paczki do paczkomatu.

Poprzedni dom wybudowałem za pomocą 3 zaawansowanych narzędzi:

- młotka ciesielskiego Yato,

- pilarki tarczowej Skill,

- wkrętarki Skill.

Tym razem kupię wszystko co może ułatwić budowę.

y4m2Acl96Ah33NfrO9v5fE2Z7Vqt52s2RR42cO8bPHFwMocX2WbRhf6uCwuSChDB8YgOdRJ7RWzBuU6WVy2oNe_yLI8Ps96P6ynZNU-RVS82n9nYTP1hw531uowZrNZpIhdi1Es1ZPucL4WgjS5lnAiIxdNNl-1stVIQWslUJ9gPLTazjLPWxnjfBGfKIAufpztmiwIE4gQJve7H3LMWLmbLw?width=1024&height=768&cropmode=none

Mamy tutaj:

Kompresor Huragan 100l. W rzeczywistości ma bliżej 85 litrów niż 100. Pompuje około 220l powietrza minutę (testowałem 0-8 bar jak i 6-8 bar), jak dla mnie w zupełności wystarczy.

Gwoździarka Meec 50-90mm oraz Sztyfciarka Meec 20-50.

Kilka tysięcy gwoździ 90mm, 50 mm, oraz sztyftów 35mm i 50mm.

y4mFM2zBa50-M1_XZnu39ujqTI1dY8qAaSPxs3qcHkruwOezxiYVhNAk_j0H3ANjX-yN67QIaVlcRW2G-S022WePpXtA1K8K90MuaZnljEv6kRLizfjdlxal1ZokBW48or3vfhyGaSqMAco4woYHsvBpf4-607cU0oz0ZbpoY-csBAwzn3ZrTQY6S8FTJoyqlUD18UpJywQ4KrkVbfUzWdl1A?width=1024&height=768&cropmode=none

y4mFOYbbJKKLnXJlWL3Iq0f3-LaIlVAHzAAijhv03j-xKxauXQ6v1VDOz_rv8HO6YhtqAoSNVmrfFEO6-B2DB4uPjreJcF5TMDXT2I-xVqcaUVbQ3WN0fTS7qhwjLoSpZ5kCu5--FRHD1YgXdiSs58oaojaFAjxxVS2aYNGgHmT_TDNWIMyecjpoA96RzJUZlnhVvD92DgbfXQkjC_rnGmIMg?width=1024&height=768&cropmode=none

I trochę zabawy z gwoździami. Muszę nabrać wprawy bo czasami za mocno trzymam i idą dwa gwoździe w serii, a czasami wbija nie do końca.

y4miK0IzU0bOKvekPqOmHFMnhsatsJe6n9MaEmVw97U8RLdgR4rfqKcxhJ4E3goTZRrPJLEVV4W-p8vJoAirzEpU4GDeO_Js9TVXn4KHJnInnzKLfN_YNI2onbznVvVKQtXfscRqwNl-BIgIxnrQbPBVOBIcIzNpyXbvjj4eIaTvrzcBPkiwlR2nzL3t6VUFy18Q8DTGzIfCD-fEoefYR2H0g?width=768&height=1024&cropmode=none

32zł to bardzo dobra cena za tą dachówkę. Rozładunek możesz załatwić lokalnie, warto sobie przemyśleć rozłożenie palet wokół dachu aby potem sie nie nanosić. A najlepiej rozładuj je w jedno miejsce jak najszybciej/najtaniej a później wynajmij manitu (każdy większy rolnik takie ma) i niech Ci poda nad dach i sam rozładujesz odrazu na łaty. Jeżeli planujesz robić to w pojedynke to jedyna słuszna opcja aby się nie zajechać...

Koniecznie muszę wykombinować jakiś sposób na dostarczenie dachówek na dach, żeby się nie nanosić.

Kopia wpisu z dziennika.

Efekt kopania przez kilka godzin.

y4mHYl-SitX_ehAds33QSUp9PZezFJNvtNE2Zwlj6MBLo_s_Tj6acRROjm7AqKuV0qPvt1g4fLj9KQ26YICEcCqm-VQ8kZqF418Ga8vZrTkpy5VS5b601v9Obx7A-TgLHMzKHy2pS6nCYeJ-FXZTy9x81fMCUc8DzB5d9VZMoGm8GbhckQwyriAfrPSmjyj3jnq7ef9R-C41hkM7mNVANOhxg?width=1024&height=768&cropmode=none

Wstrzymywałem się z kopaniem ze strachu przed deszczem, że mi wszystko zepsuje i rozmyje. Ale deszcz tylko pokropił. I w końcu jak wykopałem to przyszła mała ulewa. Na szczęście piach jest bardzo zbity oraz natychmiastowo wchłania wodę. Nic się nie popsuło, co najwyżej ekstra ubiło.

Pogłębienia mają 30 cm głębokości i 25-30 cm szerokości. Jutro układam folię i zbrojenia.

Hej, też mnie kusi ta gwoździarka z juli bo jest tania, ale czy jest dobra? Będę bacznie śledzić poczynania. Myślisz że kompresor 100l wystarczy do tej gwoździarki? Wydawało mi się że jest potrzebna o większym litrażu. Chcesz całą konstrukcję zbić tymi maszynami bez wkrętów ciesielskich?

Wyjdzie w praniu czy jest dobra. 100l powinno spokojnie wystarczyć, wydaje mi się że wbijam 20-30 gwoździ na jednym dobiciu, ale kiedyś policzę dokładnie;)

Wszystko będzie na gwoździach i kleju. Wkrętów używałem tylko w kilku miejscach, łączniki metalowe przy łączeniu słupów i belek, z innego drewna niż 45mm. Ale poza tym wszystko co się da kleję klejem poliuretanowym Chemolan B, np. poszycie ścian i dachu, to powoduje że konstrukcja jest ekstra sztywna.

Tak z ciekawości, ile taki klej kosztuje? Jakiś klej planuję na stropy, ale o ścianach w ten sposób nie myślałem. Mi się wydaje że do konstrukcji lepiej jest użyć wkręty ciesielskie i ją skręcić. Do ścian będę używał kręty 8x100 a gwiździe są cieńsze i w porównaniu do wkrętów są prawie gładkie.

Ten klej to taniocha 21zł/kg. Do podłóg jest niezbędny aby nie skrzypiały.

Wyobraź sobie że te gwoździe do gwoździarki to taka cienizna 3,1mm x 90mm, gwoździe pod młotek mają chyba 3,8mm :D

A tak na serio na te gwoździe działa głównie siła poprzeczna, a nie wyciągająca. Tam gdzie jest kwestia możliwego wyciągania gwoździe wbija się pod kątem z obu stron, że tworzą jakby X. Oprócz tego newralgiczne miejsca zabezpiecza się np. taśmą perforowaną, jak łączenie stropu ze ścianami na dole i na górze.

Kopia wpisu z dziennika.

Efekt kopania przez kilka godzin.

y4mHYl-SitX_ehAds33QSUp9PZezFJNvtNE2Zwlj6MBLo_s_Tj6acRROjm7AqKuV0qPvt1g4fLj9KQ26YICEcCqm-VQ8kZqF418Ga8vZrTkpy5VS5b601v9Obx7A-TgLHMzKHy2pS6nCYeJ-FXZTy9x81fMCUc8DzB5d9VZMoGm8GbhckQwyriAfrPSmjyj3jnq7ef9R-C41hkM7mNVANOhxg?width=1024&height=768&cropmode=none

Wstrzymywałem się z kopaniem ze strachu przed deszczem, że mi wszystko zepsuje i rozmyje. Ale deszcz tylko pokropił. I w końcu jak wykopałem to przyszła mała ulewa. Na szczęście piach jest bardzo zbity oraz natychmiastowo wchłania wodę. Nic się nie popsuło, co najwyżej ekstra ubiło.

Pogłębienia mają 30 cm głębokości i 25-30 cm szerokości. Jutro układam folię i zbrojenia.

Dobrze rozumiem, że zbrojenie idzie w wykopane rowki i na to beton do wysokości krawędzi desek ?

Myślałem, że zbrojenie tradycyjne chcesz dać po obwodzie a wszystko zalejesz betonem ze zbrojeniem rozproszonym.

Zbrojenie idzie w rowki, ale oprócz tego będzie także wszędzie indziej. Na obwodzie wzmocnione górą, w środku dołem. W betonie będzie tylko włókno przeciwskurczowe.

Zastanawiam się jak zrobić prowadnicę po środku do wyrównania betonu. Musi być demontowalna, bo beton będzie szlifowany.

Zrob podstawki i na nich poloz rurki po ktorych bedziesz sciagal. Rurki w miare postepu pracy przesuwasz dalej a podstawki zostaja w betonie. Uwiarz tylko to do zbrojenia a rurki przymocuj do podstawek. Ja tego nie zrobilem i rozpedzony beton mi to wszystko przewracal i niepotrzebne nerwy i szukanie reka podstawek w betonie.

Dulin, a z czego te podstawki? Masz jakieś zdjęcia?

Myślałem nad podstawkami z pręta fi6 albo fi8, na to pręt fi 12 demontowany.

12mm powinno wystarczyć żeby nie doszlifować się do metalu, ewentualnie będzie to tylko metal w kilku miejscach gdzie są podstawki.

Kopia wpisu z dziennika.

Na początek folia.

Folia 0,3mm, z Castoramy, całkiem dobra i gruba. Zdziwiło mnie że te wszystkie folie to wielkie oszustwo. Jak norma budowlana do folii może dopuszczać tolerancję grubości -40%. Na aukcjach Allegro jeden ze sprzedających bezpośrednio sugeruje żeby porównywać folie według wagi. Ta z Castoramy ma 16kg przy 100m2. Najlepsza jaką znalazłem na allegro miała 18kg.

Folię w pasach 4m połączyłem dedykowaną taśmą jednostronną. Ale nie wierzę, że to będzie szczelne;) Chociaż bardzo uważałem przy układaniu zbrojenia aby obcięty drut wiązałkowy jej nie poprzedziurawiał.

y4mmB4AdMZy2KwNKOAhNLD49JX4RrWZtZspexBlzfloWDJfkYcPEhVytv9WJqpZnPGwa78X7IyUWm5jpwmgTWrH4F04idzfEnaAsMN7xpP_yx1ZaeqJWHT_joYkw1ggHGcnksigLLxYxQQtVq0Q8BKHALXXehpYPtU_nnesjZsOeYs0cB9PlpAqVZSksO4KWylxb0e57e04V3kzWCkbm9EjJA?width=1024&height=768&cropmode=none

Ułożone zbrojenia belek. Oprócz tego jeszcze będą zbrojenia w pozostałych miejscach.

y4mEJe_0QFO-jkmV_wgvTk-oq0_nxpCOYLN-XADK_5Dz0QT1lJBEynp37KbruINSYmpYFH_Vk7-zQNcQLT1cS841dJZrZZaMcsAz8QNKVOyURUp6jXytO3vbmvtAJWDo72W1TaNYoGwKyeOHOdKFybto913X3BcJ7kIX6C0LlxasahT7aFx6tZYDcl92kWH2anUe1XClbCK8q1up2qegxOPqw?width=1024&height=768&cropmode=none

Łączenia narożników.

y4ma9-oZ2-MfOXgp9oj0HNY5asMGI6IbU_wrXpM2WcIODukMOWFumAJ4QavszXsfzZWsKtgmWqfKeW770B9eAU3ATIndMoe6TfVSXyCyaJ0cM5nsL6D2p8HZ7MNrvnskez84ygLFratrB6OuBiCBfRvDmTB_QSeW3zqO5Hfqp1ajS9KpZhqc5E7MA_IcXZ2TT8_JxdAWpTYHiNiDZpoHBl3BQ?width=1024&height=768&cropmode=none

I mniej udany.

y4mYEB_BwjeuvIjmknyguzCwC5G_RmTKt1oZ6b1_JCCVEwPs6OK5KV1F9EHkpF62Dr4-gflR8XQtJEQF1khSJZ9m-tEjZ-Hdgg3VSmTFThX7BEagzWHNC4-_Y-zoAmDHY_PE-TGaoypmsieIywNCp6ti9NkBD6nu6ys2W-zUea8o2JLfIKK1fR_pk2T-n5KlZZgyn4RRaYS5rBRZP4Ke36GoA?width=1024&height=768&cropmode=none