ACCel 20.04.2020 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Gambit565, doradzaj to ostatni moment;) Wizualizacja i projekt są na poprzedniej stronie, tzn. poprzedniej-poprzedniej. Przyszła łata 4m, wyrównałem do 1cm, ale jeszcze trochę zaoram środek Może na jutro zamówię geodetę i zbrojenie, pojadę po szalunki i folię. Jutro przyjdzie też giętarka do zbrojenia i cęgi. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez ACCel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.04.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 jak ma byc tanio, szybko i funkcjonalnie to zainteresowalbym sie na Twoim miejscu "post frame construction" z wizarem z podniesionym gornym pasem. Malo porzadnego drewna, szybka robota, malo prac z fundamentem. Wg. mnie najlepsza metoda najefektywniejsza metoda na prosty budynek z mala iloscia otworow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 20.04.2020 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Czyli stopy fundamentowe;) Musiałbym zrobić szkielet ciężki do tego. Akurat teraz nie chodzi o to żeby było tanio i szybko, tylko rozsądnie i optymalnie. No i chcę zrobić chociaż jedną płytę w swojej karierze budowlanej. A jak będzie według mojego pomysłu to jeszcze lepiej Swoją drogą zastanawiam się jeszcze jak w typowym nieogrzewanym garażu rozwiązuje się kwestię gruntu wysadzinowego? Mam alternatywny projekt ze zwykłym fundamentem i posadzką 15cm bez zbrojenia. O ile zwykły fundament przy zamarznięciu gruntu się nie podniesie, to przecież posadzka na krawędziach by mogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.04.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Stopy tak, ciezki szkielet niekoniecznie. Przede wszystkim zyskujesz sztywnosc bez plytowania, po drugie kazda rama przenosi sily poziome, u Ciebie przez duza brame sztywnosc w jednym kierunku bedzie pochodzila tylko z jednej sciany. Szbkosc wykonania nie do pobicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.04.2020 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Swoją drogą zastanawiam się jeszcze jak w typowym nieogrzewanym garażu rozwiązuje się kwestię gruntu wysadzinowego? Mam garaż na płycie, nieogrzewany ale ocieplone ściany i strop. Pod płytą nie mam izolacji, ale po obwodzie mam płyty XPS ustawione pionowo. Strefę klimatyczną mamy taką samą. Na tym filmie o tym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 21.04.2020 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Ok, czyli jakaś forma opaski przeciwwysadzinowej. Fajny film, dzięki. Widać na nim, że robią płyty podobnie do tego co ja chcę zrobić - zbrojenie obwodowe plus belki na środku, oraz dodatkowe zbrojenie narożników po ukosie. Na jednej klatce widać nawet, że projektują zbrojenie belki środkowej górą na zewnątrz (np na obniżenie gruntu po odmarźnięciu, albo obciążenie ścian) oraz dołem na środku (na obciążenie użytkowe wewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.04.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Mam płytę od tej firmy, i układ prawie taki jak na tym filmie : izolowana pod domem i bez izolacji w garażu. U mnie pod parterówkę zbrojenie tradycyjne było pod większymi otworami ( brama garażowa, suwanka tarasowa, itp a reszta rozproszone ). Mam gdzieś projekt płyty.Dziś zrobiłbym grzewczą pod domem, bez zabawy w układanie ESP i wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.04.2020 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 I tak byś ją musiał czymś potem wyrównać i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 21.04.2020 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Ja będę robił w domu wylewkę 15cm z ogrzewaniem wodnym. Zakładam że jakoś bardzo nie będę musiał jej równać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.04.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Ja będę robił w domu wylewkę 15cm z ogrzewaniem wodnym. Zakładam że jakoś bardzo nie będę musiał jej równać Ja mam około 10 cm wylewki, wyszła perfekcyjnie. Powierzchnia na pewno o wiele gładsza niż płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 22.04.2020 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Wczoraj przywiozłem deski szalunkowe 15cm oraz folię 0,3mm. Dzisiaj przyjechał geodeta i wymierzył garaż, muszę go posadowić idealnie równo aby nie było rozjazdu z domem. Moje pomiary były niepoprawne w jedną stronę o ponad pół metra, na szczęście zrobiłem metrowy margines z piasku, ale akurat jeden róg w tamtym kierunku był trochę niżej i będzie więcej równania i utwardzania. Tak równałem wcześniej łatą 4m. Strasznie to długie i mało poręczne Mam też drugi laser - czerwony, którego ogromną zaletą jest to że plamkę widać w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 23.04.2020 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Dzisiaj przyjechała stal fi 8 i fi 6, a kurier przywiózł giętarkę. Zrobiłem stanowisko z palety. Przednie zbrojenie będzie z fi 12, które kupiłem wcześniej. Tak zaginam końce aby zachodziły na sąsiednie zbrojenia. Strzemiona robię po 3 na raz. Idzie całkiem sprawnie. Wiązania robię za pomocą obcęgów oraz motka drutu założonego na obcęgi. Metodą z tego filmu Według mnie to najszybsza metoda i całkiem prosta Dzisiaj udało mi się zrobić jedną belkę o długości 610 cm. Od momentu cięcią strzemion do zakończenia zajęło mi to 2,5 godziny. Chyba całkiem nieźle jak na pierwsze zbrojenie w życiu Duża w tym zasługa wcześniej obejrzanych materiałów Łukasza Budowlańca. Co jak co, ale łopatologicznie to on umie tłumaczyć. Zdjęcie belki będzie jutro, bo dzisiaj skończyłem o zmroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 24.04.2020 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Założyłem dziennik aby zwiększyć zasięg Tak samo jak w poprzednim dzienniku, będę tutaj też wklejał. Więc wystarczy śledzić ten wątek, a nawet lepiej śledzić ten, bo poprzednio z nadmiaru zajęć dziennik mi się urwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 25.04.2020 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Kopia wpisu z dziennika. Tak wygląda pierwsza belka, wykonana z 4x fi12, będzie od południa. Strzemiona co 30 cm. Wczoraj zrobiłem drugą belkę góra w połowie z fi 12 (od południa) dół z fi 8. Nabieram wprawy, belka 8m w niecałe 2h Widać różnice w sztywności fi 12 i fi 8. Zostały mi jeszcze 3 belki, dzisiaj powinno się udać je zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 25.04.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Takie beleczki tarasy garaże itp to szybko się robi poprzez spawanie, metoda jak najbardziej prawidłowa a bzyk bzyk idzie szybko niż wiązanie. Jedynie trzeba pilnować by była prosta, bo już jej nie nagniesz tak łatwo jak wiązaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 25.04.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Nie dajesz na piasek zadnej folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 25.04.2020 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Apacer, bałbym się że przepalę i osłabię konstrukcję, poza tym te pręty takie zardzewiałe, trzeba mieć równe podłoże itd;) Dulin, oczywiście że daję, pisałem że kupiłem folię, na razie to tylko przymiarka do wykopu. Dzisiaj zrobiłem pozostałe belki i zacząłem kopać pogłębienia dla belek. Tylko boję się że będzie padać jutro, więc się wstrzymuję z dalszymi pracami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusz 25.04.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Kopia wpisu z dziennika. Zostały mi jeszcze 3 belki, dzisiaj powinno się udać je zrobić. Fachowe Kobyłki A ja sie martwilem na poczatku budowy z czego je zrobie ale polak potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 25.04.2020 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Fachowe Kobyłki A ja sie martwilem na poczatku budowy z czego je zrobie ale polak potrafi Uniwersalne są Jak malowałem poprzeczki do ogrodzenia (jeszcze nie zamontowane), to też robiły za kobyłki. Ale jak będę robił zbrojenie dla domu to zrobię inne, powinny być wyższe o jakieś 30 cm aby się nie pochylać zbędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 26.04.2020 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2020 Kopia wpisu z dziennika. Wczoraj zrobiłem trzy belki. Dzisiaj zająłem się zamocowaniem szalunków, ponieważ będę kopał pogłębienia na środku i na około musiałem odsunąć kołki wbite w piątek od desek. Wykopałem też jedno środkowe pogłębienie. Będzie tam belka ok 30x30 cm. Parę dni temu zakupiłem gwoździarki Meec z Juli jedna na gwoździe 50-90mm do zbijania szkieletu itp, druga na gwoździki 1,2x50mm do montowania pokrycia drewnianego. Muszę jeszcze kupić kompresor. Pewnie będzie to chiński wyrób o oznaczeniu ZBV V2 100l, sprzedawany pod markami Schwarzbau, Huragan, Kowal, Tagred, kosztujący około 900zł z wysyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts