krzemien 08.12.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Witam, Powoli Moj projekt budowy domu zaczyna przechodzić w faktyczne działania. Luty/Marzec 2020 zacznie sie budowa. Powoli spływają do mnie wyceny i na pewno będę często odwiedzał forum szukając porad. Pierwszy dylemat jest następujący. Zdecydowałem sie budować ściany z ceramiki. Mam 2 opcje wyceny i 2 podejścia : - Porotherm 25 Profi - taki robiony na bardzo cienką spoinę poziomą - klasyczny 25 P+W Zakładam, że dużo węższa spoina w wersji Profi zwiększy odrobinę wartości izolacyjne ściany. Czy waszym zdaniem warto płacić za te pustaki 25% wiecej niz za klasyczne ? To wzrost kosztów budowy samych ścian o 12 tys zł - a to dopiero początek zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 08.12.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Ja również się zastanawiam choć u mnie różnica jest dużo dużo niższa ze względu na ilość pustaków. Ja raczej pomijam "oszczędności" na ogrzewaniu a bardziej do mnie przemawia większy porządek na placu budowy i mniej zamieszania przy zamawianiu materiału; bo to potrzebny piasek, cement itd. Oczywiście parę złotych na tym zaoszczędzisz, różnica w zakupie pustak się zmniejszy (symbolicznie:)) Klej lub pianę dostaje się gratis ale pewnie i tak trzeba będzie coś dokupić.Ja chyba jednak zostanę przy tradycyjnym rozwiązaniu ponieważ zostało mi sporo piasku po murowaniu ścian fundamentowych. P.S. wiem, że są inni producenci pustaków szlifowanych. Może będzie taniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Zakładam, że dużo węższa spoina w wersji Profi zwiększy odrobinę wartości izolacyjne ściany. Czy waszym zdaniem warto płacić za te pustaki 25% wiecej niz za klasyczne ? To wzrost kosztów budowy samych ścian o 12 tys zł - a to dopiero początek zabawy. Izolacyjność i tak nędzna (w praktyce gorsza niż w teorii). Gorsze jeszcze to, że popękane to i wiatr dmucha - dlatego szybciej (gdyby mnie coś zmusiło do budowania z porotherma) zdecydowałbym się na zwykłą spoinę, żeby pozamykać te kanały od góry i dołu. Historie o wianiu z gniazdek, spod parapetu czy innych miejsc są prawdziwe. To też Cię nie zniechęci: ? Edytowane 8 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 08.12.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Też miałem dylemat ale ostatecznie postawiłem na klasyczną zaprawę. Większy bałagan na budowie to fakt. Wykonawca w tej metodzie czuł się mocniejszy więc na tym stanęło. Wydaje mi się, że do dryfix pustaki muszą być idealnie równe żeby tej pianki było jak najmniej. Wiadomo, zawsze muszą być równe ale murowanie na dryfix może być trudne przy krzywych pustakach i połamanych których zawsze jest sporo Edytowane 8 Grudnia 2019 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.12.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Tylko i wyłącznie P+W z zaprawą tradycyjną! I to nawet w przypadku gdyby były tańsze o połowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.12.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Izolacyjność i tak nędzna (w praktyce gorsza niż w teorii). Gorsze jeszcze to, że popękane to i wiatr dmucha - dlatego szybciej (gdyby mnie coś zmusiło do budowania z porotherma) zdecydowałbym się na zwykłą spoinę, żeby pozamykać te kanały od góry i dołu. Historie o wianiu z gniazdek, spod parapetu czy innych miejsc są prawdziwe. To też Cię nie zniechęci: ? Kaizen, a wklej może zdjęcia z zielonego Ytongu z nowo budowanych domów. Nawet na tym forum z ostatniego miesiąca znalazłbyś kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Kaizen, a wklej może zdjęcia z zielonego Ytongu z nowo budowanych domów. Nawet na tym forum z ostatniego miesiąca znalazłbyś kilka. Masz jakąś tezę, to przedstaw ją i sam wrzucaj argumenty dla jej poparcia. Co Ytong odpowiedział na reklamację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 08.12.2019 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Widzę ze wszyscy polecają tradycyjne rozwiązanie - bardzo dobrze. Nie ma co wydziwiać. Zatem pójdą klasyki P+W Troche mnie Kaizen zmartwiłeś tym filmikiem. Ceramika z poszukiwań wydawała sie najrozsądniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 08.12.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Też bym poszedł w P+W na tradycyjnej zaprawie. Swoje wady ma ale plusy też.Co do samego pustaka to jak widziałem te popękane porothermy po składach to wybrałem tańszego i odradzanego tutaj Leiera. Popękanych kilka na całą paletę i jestem zadowolony.. Edytowane 8 Grudnia 2019 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.12.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Masz jakąś tezę, to przedstaw ją i sam wrzucaj argumenty dla jej poparcia. Co Ytong odpowiedział na reklamację? A co mieli reklamować, jak to jest normalne w betonie komórkowym. Wystarczy wejść do dzienników budowy oraz klubu samorobów i zobaczyć. Na kilku zdjęciach u różnych budujących to widziałem ostatnio. Floryda dom czy jakoś tak i parę innych. Porotherm nie jest złym materiałem, szczerze to po tym, jak czytałem to forum, miałem obawy z niego budować. A jednak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Już nie raz to pisałem: silikaty, ceramika i beton komórkowy- tak w mojej ocenie przedstawia się kolejność podstawowych materiałów na konstrukcję. Jednak, gdybym jeszcze raz się budował, to raczej ponownię postawię na ceramikę, a właściwie zbliżoną do niej formę pustaka polaryzowanego, z uwagi na fakt, że ta pierwsza jest bardzo ciężko dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 A co mieli reklamować, jak to jest normalne w betonie komórkowym. Co dokładnie jest normalne? I jest to normalne zdaniem producenta, tak jak w przypadku reklamacji na Porotherm z filmiku? formę pustaka polaryzowanego, z uwagi na fakt, że ta pierwsza jest bardzo ciężko dostępna. Co to jest "pustak polaryzowany"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.12.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Co dokładnie jest normalne? I jest to normalne zdaniem producenta, tak jak w przypadku reklamacji na Porotherm z filmiku? Co to jest "pustak polaryzowany"? Proszę Cię Kaizen, ten filmik, który sprzed stu lat pokazujesz też widziałem przed budową. Tam nic wielkiego nie ma, choć fakt sam przez to swoje pustaki sprawdziłem. Jednostkowy przypadek raczej. A tu masz aktualne zdjęcie z budowy forumowicza: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356544-Floryda-3&p=7879159#post7879159 I jak sobie dalej wejdziesz w te budowy to pełno masz zielonych betonów komórkowych. Ty zresztą jesteś dobry w tych wklejaniach, to mam prośbę, byś parę zdjęć z nudów forumowiczów z zielonym betonem komórkowym zamieścił, za co z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2019 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Jednostkowy przypadek raczej. Nie. To standardowe stanowisko producenta - TTTM A tu masz aktualne zdjęcie z budowy forumowicza: Nie widzę w tym poście żadnego zdjęcia. Już dwa lata leża pod chmurką bloczki BK na których stoi u mnie buda dla psa. Leje się po nich woda. Może i trochę zielenieją - tak jak i tynk sąsiada. I co z tego? Że niby ceramika nie porasta glonami? klik Edytowane 8 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 08.12.2019 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Wszystko zarasta glonami tyle, że to musi być zleżały śmietnik jak na składzie zzieleniał. Takich lepiej unikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 09.12.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. To standardowe stanowisko producenta - TTTM Nie widzę w tym poście żadnego zdjęcia. Już dwa lata leża pod chmurką bloczki BK na których stoi u mnie buda dla psa. Leje się po nich woda. Może i trochę zielenieją - tak jak i tynk sąsiada. I co z tego? Że niby ceramika nie porasta glonami? klik Więc widzisz to, co chcesz Ceramika w porównaniu do betonu komórkowego, mimo, że jest materiałem naturalnym, zdecydowanie mniej porasta glonami, o czym świadczy m.in. to forum. BK pełno jest tu zielonych, a ceramiki nie przypominam sobie żebym widział, choć napewno gdzieś jest. Tylko Kaizen, to, że psuje się Mercedes, nie znaczy, że możesz porównywać, pod tym kontem, go do Laguny. I podobnie ma się sprawa z ceramiką i bk. Silikat, też jak dobrze poszukasz znajdziesz zielony. I co porównasz go do betonu komórkowego w tej kwestii... Proszę Cię BK ma swoje plusy w postaci łatwości stawiania budynku. I całkowicie rozumiem samorobów z niego budujących. Ale umówmy się, jako materiał konstrukcyjny to się średnio nadaje. Albo inaczej, nadaje się, ale bardziej możesz porównać go do konstrukcji szkieletowej, niż budowanej z silikatów czy ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.12.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 BK pełno jest tu zielonych, a ceramiki nie przypominam sobie żebym widział, choć napewno gdzieś jest. Wrzucałem linka. Tylko jakie to ma znaczenie, skoro to nie jest materiał elewacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 09.12.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 donvitobandito zbaczając z tematu - w moim otoczeniu jest baardzo dużo domów budowanych z „białych klocków”. Nie wiem czy to beton komorkowy czy silikat ale chyba BK bo widuję palety Solbet, termalica, termobet itp. Możesz napisać w dwóch zdaniach czemu BK jest dużo gorszy od silikatu? Coś szperałem po internecie i pomimo podobnego wyglądu różnice są duże ale chętnie posłucham Twojej opinii. Sądziłem do tej pory, że BK to lepsza alternatywa dla ceramiki i cieplejsza choć sam stawiam z ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 09.12.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Wiesz co, poczytaj neta, wyciągnij wnioski Tyle razy już o tym było mówione. Po co się powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 09.12.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 No jak widać w tym temacie to nie jest powtarzanie bo zdania są podzielone nie tylko o zzielenieniu natomiast rozumiem. Każdy broni swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 09.12.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 No jak widać w tym temacie to nie jest powtarzanie bo zdania są podzielone nie tylko o zzielenieniu natomiast rozumiem. Każdy broni swojego. Dlatego napisałem- wyciągnij wnioski. Bo nie jest tak w życiu, że są dwie prawdy. Tylko zawsze jest prawda i bzdura (kłamstwo). Rozum masz natomiast od tego, żeby wszystko właściwie zinterpretować i (wybacz, że się powtórzę) wyciągnąć wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts