jacol35500 08.12.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Witam, na wiosnę chcę rozpocząć budowę domu z tego projektu: https://www.extradom.pl/projekt-domu-piotr-bez-garazu-WRF1418 W projekcie mam strop Teriva oraz tradycyjną więźbę. Dostałem ostatnio ofertę na wiązary prefabrykowane na 20tyś brutto. Zastanawiam się teraz, co będzie lepszym rozwiązaniem. Nie szukałem innych ofert na wiązary, może uda się znaleźć coś tańszego. Przemawia za nimi szybkość montażu, za jednym razem będę miał więźbę i konstrukcje stropu. Wydaje mi się również, że przy drewnianym stropie łatwiej będzie mi rozprowadzić przewody od rekuperacji. Jak myślicie? Które rozwiązanie będzie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Lepsza będzie Teriva (monolit jeszcze lepszy). Najtaniej pewnie wyjdą wiązary. Ale musisz uzgodnić z projektantem, żeby konstrukcja nie okazała się za mało sztywna (co może zawaleniem nie będzie groziło - ale pękaniem ścian jak najbardziej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.12.2019 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Nie ma żadnego zagrożenia. Ściany należy zamknąć wieńcem i na nim montować wiązary. Wiązary to bardzo dobre rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.12.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Witam, na wiosnę chcę rozpocząć budowę domu z tego projektu: https://www.extradom.pl/projekt-domu-piotr-bez-garazu-WRF1418 W projekcie mam strop Teriva oraz tradycyjną więźbę. Dostałem ostatnio ofertę na wiązary prefabrykowane na 20tyś brutto. Czy chcesz użytkować poddasze jako np. magazynek podręczny? Możesz załączyć przekrój poprzeczny przez dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 17.12.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Nie ma żadnego zagrożenia. Ściany należy zamknąć wieńcem i na nim montować wiązary. Wiązary to bardzo dobre rozwiązanie. Pozdrawiam. dokładnie , na zdjęciu widać kawałek wieńca - to ta szara belka betonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts