milk1 09.12.2019 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Witam, mam pytanie do geodetów:czy zalicza się do powierzchni zabudowy nadwieszoną, bez filarów część budynku (zabudowana loggia 3m2), która jest w kondygnacji przyziemnej. Sytuacja taka wynika z różnicy poziomów terenu. Jak rozumiem, jeżeli część nadwieszona jest na wyższej kondygnacji to nie zalicza się jej do powierzchni zabudowy. "Rozporządzenie ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 29/03/2001r w sprawie ewidencji gruntów i budynków63 Rozporządzenia przez termin „Pole powierzchni zabudowy” rozumie: pole powierzchni figury geometrycznej określonej, jako numeryczny opis konturu wyznaczony przez prostokątny rzut na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku, a w budynkach posadowionych na filarach, kondygnacji opartej na tych filarach. Dostawiając słup, do jakieś kondygnacji powierzchnia zabudowy zwiększyłaby się do obrysu ścian tej jednej kondygnacji opartej na filarze / filarach." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.12.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Hmmm, co rozumiesz przez kondygnację przyziemną? Teoretycznie powierzchnią zabudowy jest rzut poziomu zerowego, aczkolwiek spotykana jest interpretacja że przeciecięcie ścian wychodzących z ziemi z powierzchnią gruntu. Nie zawsze są identyczne. Generalnie jeśli nadwieszone części budynku (lub dachu) nie są oparte na filarach czy słupach zakotwionych w gruncie, to nie należy ich wliczać do powierzchni zabudowy. O sensie takiej interpretacji szkoda gadać, wszystko jest cacy na papierze, życie jest o wiele bogatsze niż wyobraźnia ustawodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milk1 11.12.2019 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Mówiąc o kondygnacji przyziemnej mam na myśli parter, poziom 0. Cały parter mam na jednym poziomie, natomiast poziom gruntu po obu stronach domu jest różny.Od strony wejściowej mam jeden schodek (poziom gruntu -0,13), a po przeciwnej stronie domu mam osiem stopni "(poziom gruntu -1,04). Zabudowana "loggia" (3m2) jest w poziomie 0, czyli wisi metr nad gruntem (jest bez filarów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.12.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Czyli po polsku = wszystko zależy od interpretacji. Paczaj na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts