Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak nadproży

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Proszę o poradę i informacje odnośnie braku stosowania nadproża. Widziałem ostatnio w mieszkaniu, ze deweloper na ściankach działowych nad drzwiami nie zastosował nadprozy tylko „zbudował to” z dwóch suporeksow 60 , które dosłownie na środku drzwi są połączone ze sobą na zaprawę ? Czy to jest wogole bezpieczne i czy czasami później nie będzie pękać ściana ? Czy mogę się domagać aby wstawił tam normalne nadproża bez żadnego łączenia w połowie ?

to jest powód dla którego nigdy przenigdy nie kupię developerki

teraz zastanów się, co masz w ławach, murach fundamentowych aż po dach... oczywiście beton b25 na papierze...

Niesamowite co tam może być w tych ławach. A wyobraź sobie że to przeżyje ciebie pięć razy. Niedowiary co nie?

Jeśli nie dają nadprozy nad drzwi w działówkach i to jest zgodne ze sztuką to co za różnica, oprócz niższego kosztu. Żadna.

Pal licho ten beton. Ciekaw jestem, ilu ludzi z tego forum nie wstawiło nadproży w swoich wymarzonych domkach, bo to przecież niepotrzebne. Ba! To wręcz wyrzucanie pieniędzy w błoto:D

W żadnej działówce nie mam nadproża mam jak pisałem 2 pręty dołem. Zagadka A takie coś wymaga zbrojenia czy nie?

P1030098.jpg

Fajnie, że masz. To takie prymitywne, ale jednak nadproże. Autor jednak nic o tym nie wspominał. Chyba by zauważył taki szczegół?

Sklepienia nie trzeba zbroić, pod warunkiem, że jest tak zrobione, by cegły się klinowały.

Nie chce mi się pisać jak my to robimy, bo inny kraj, inna technologia.

Tu masz o Polsce:

https://receptynadom.pl/sie-robic-nadproza-murowanych-scianach-dzialowych/

Przy małych rozpiętościach otworów ścianki działowe nie muszą posiadać specjalnych nadproży

Może to być deska na czas murowania ścianki, mogą to być dwa pręty #12 czy nawet mniejszej rozpiętości.

Sklepienia nikt nie wykonuje bo jest bardziej pracochłonne i trzeba posiadać umiejętności.

Dawno temu, jesień roku 1979. lub 80. , państwowa firma, coś tam mieliśmy wytyczyć na budowie, też państwowej. Szczegółów nie pamietam, wiem że szpic tyczki dał się wcisnąć /wbić nieprzyzwoicie głęboko w coś tam wylanego w wykopie. Bynajmniej nie na dnie. Dziś stoją tam czteropiętrowe budynki.

Ale pewnie coś mi sie śniło.

Zresztą mieszkający w blokach też nie wiedzą co jest w ścianach. Np. przy remoncie mieszkania po zdjęciu podłogi ukazało się złącze przewodów pod napięciem. Po wyłączeniu bezpieczników (instalacja dwuprzewodowa!!!) napięcie było nadal, czyli był to obwód z mieszkania piętro niżej.

Parafrazując filmowy tekst: "A gdyby to matka wasza wylała wodę na podłogę ? "