Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dwa lata od wbicia w ziemie pierwszej łopaty, stworzyliśmy taki oto dom.

Projekt parę lat temu wymyśliła sobie żona i przerysowała go do darmowego programu Sweet Home 3d. Potem architekt wszystko zaadoptował. Trwało to łącznie ponad 12 miesięcy. Potem zaczęliśmy zabawę z pozwoleniami, zakończone wbiciem pierwszej łopaty. I teraz krok po kroku walczymy by to skończyć. Choć dobrze, że już jest ten etap, bo siły (i pieniążków) coraz mniej ;) Pierwsza wspólna budowa, dużo rzeczy byśmy zostawili, część zmienili, ale finalnie z efektu jesteśmy zadowoleni ;)

Na ten moment fotki z zewnątrz. W miarę możliwości będę dodawał aktualne. Wejście do budynku i taras mam mieć skończony do środy. Zaplanowany termin przeprowadzki, to jak dopisze szczęście i zdrowie marzec 2020.

IMG-20191209-WA0005 A.jpg

IMG-20191209-WA0004 B.jpg

IMG-20191209-WA0006 C.jpg

IMG-20191209-WA0007 D.jpg

IMG-20191209-WA0008 D.jpg

https://forum.murator.pl/topic/251303-nasz-nowy-dom/

Bardzo ładny dom:) Czekam na dalsze zdjęcia/

Mozna wiedzieć jakie zastosowałeś płyty na taras i czy Jesteś z nich zadowolony?

Szukam czegoś podobnego.

Płyty Corso, a schody łupane Volcano. Wszystko w barwach zimy. Producent Kaczmarek, zakład w Rawiczu.

Długo wybieraliśmy, bo generalnie nie za bardzo podobają się nam palisady. Jestem bardzo zadowolony. Mój inspektor nadzoru, przyjechał z żoną by jej pokazać, bo też się napalił ;)

W środę będę miał skończone, to wrzucę zdjęcia. W realu to chyba jednak lepiej wygląda, niż tych moich fotach telefonem ;)

https://forum.murator.pl/topic/251303-nasz-nowy-dom/#findComment-7748997

Płyty Corso, a schody łupane Volcano. Wszystko w barwach zimy. Producent Kaczmarek, zakład w Rawiczu.

Długo wybieraliśmy, bo generalnie nie za bardzo podobają się nam palisady. Jestem bardzo zadowolony. Mój inspektor nadzoru, przyjechał z żoną by jej pokazać, bo też się napalił ;)

W środę będę miał skończone, to wrzucę zdjęcia. W realu to chyba jednak lepiej wygląda, niż tych moich fotach telefonem ;)

podobaja mi sie te płyty do wejścia/schody do domu :), jaki koszt m2 ?. Jak zostały zamontowane ? (co jest jako podłoga dla nich :), pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/251303-nasz-nowy-dom/#findComment-7751434

Te płyty robisz tak, jak kostkę. Nie jestem specjalistą, ale najpierw chyba usypujesz żwir, potem potem na to 15cm suchego betonu po ubiciu i kładziesz te schody, tak by jeden był ustawiony za drugim. Ważne żeby był za, a nie na. Generalnie 3/4 czasu pracy poszło właśnie na te schody. Potem układasz płyty tarasowe z minimalnym spadkiem od domu. Ważne, żeby potem nie zasypywać ich żwirem, ale specjalnym czarnym kruszywem, które kupuje się w workach. Wtedy te fugi fajnie wyglądają. Jak będę na budowie to wrzucę parę zdjęć na gotowo.

Co do kosztów, to musisz popytać w hurtowniach. Ja płaciłem za całość, także nie wiem ile same schody kosztowały. Za ułożenie (samą robotę) płaciłem za te schody 65zł za metr bieżący. A ten taras w granicach 100m2 płyty i 100 metrów bieżących schodów to wszystko łącznie (robocizna plus materiał) wyszło 35 tys.

Reszty kostki i płotu na razie nie zrobiłem, bo pieniążków brakło by potem na środek, chociaż mi minimum do przeprowadzki ;)

Teraz walczę z alarmem i to jest dopiero jazda ;)

https://forum.murator.pl/topic/251303-nasz-nowy-dom/#findComment-7752394

• 1 month później...