kedlaw0 17.12.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Jeszcze jedne wybory przed suwerenem, a potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.12.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 W TVN 24 ktoś się właśnie wypowiadał, że te 9 zł to dla G11 , a dla g12 nieznacznie więcej , około 15zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.12.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Co znaczy przegięli? Wg Ciebie ile tzn. nie przegiąć? Pewnie chcieli dać podwyżkę za obecny rok i na kolejny. Prezesi nie chcą być oskarżeni o działanie na szkodę spółek. A jakie ma znaczenie moje zdanie ? Liczy się zdanie URE. moje zdanie jest takie, że podwyżki powinno się rozkładac w czasie, a nie sztucznie regulować rynek, pogarszając tym samym sytuację, kiedy w końcu nastąpi czas, że nie bèdzie to już możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.12.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Panowie ale nazywajmy rzeczy po imieniu zobaczcie Innogy, Enea, gdzieś Tauron sprzedaje prąd po 0,52PLN/kWh Energa w tym samym czasie sprzedaje prąd po 0,6PLN/kWh. Zobaczcie 8 gr na każdym 1kWh TERAZ!Czyli Tauron. Enea, Innogy by zrównać się teraz z najdroższym Energa musieli by podnieść ceny w G11 o jakieś 17%, To Energa musiała by zażądać za prąd 8gr. więcej bo tak zawsze było i kolejne 17% aby być na podobnym poziomie =0,6 + 0,08 + 17% = 0,8PLN/kWh a to wzrost o 1/3 czyli podwyżka o 33%. A Energa chciała pewnie ciut więcej "tak na przyszłość" tym samym wzrost o 40% jest bardzo prawdopodobny ale nie teraz i w czerwcu ale w przyszłym roku - czy to przegięcie czy nie oceńcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 17.12.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Oczywiście, że tak. A ja zwrócę uwagę, że odbiorcy indywidualni to tylko 25% i tylko ich te "braki" podwyżek dotyczą. 75% to firmy i tu hulaj dusza, a koniec końców i tak to my część ich podwyżek zapłacimy w rachunkach za różne usługi i towary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.12.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Coś mi się wydaje, że w przyszłym roku pobijemy Niemców (z liczbą montowanych instalacji na miesiąc)https://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/100457/niemcy-w-dwa-miesiace-zainstalowali-1-gw-w-fotowoltaice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.12.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Ciesz się jak każdy z tych instalujących PV w zimę będzie chciał odebrać swój opust Backout murowany, będą kombinowali na szybko co tu zrobić abyśmy prąd "sprzedali" niż go chcieli odbierać. I niech tylko co 5 zamontuje klimatyzację w domu na upalne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.12.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Nierząd już działa by prundu nie zabrakło https://wysokienapiecie.pl/18396-magazyny-energii-w-polsce-akumulatory-elektryczne/ Edytowane 17 Grudnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.12.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Nie wiem tylko kto im to sfinansuje, bo przecie chyba PGE nie dorzuci już nawet 1 PLN, PKO chyba też się miało wycofać, Niemiecki Green Pies miał się przywiązywać do kominów abyśmy kupowali ruski gaz, od Niemców z nord stream 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.12.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Panowie ale nazywajmy rzeczy po imieniu zobaczcie Innogy, Enea, gdzieś Tauron sprzedaje prąd po 0,52PLN/kWh Energa w tym samym czasie sprzedaje prąd po 0,6PLN/kWh. Zobaczcie 8 gr na każdym 1kWh TERAZ! Czyli Tauron. Enea, Innogy by zrównać się teraz z najdroższym Energa musieli by podnieść ceny w G11 o jakieś 17%, To Energa musiała by zażądać za prąd 8gr. więcej bo tak zawsze było i kolejne 17% aby być na podobnym poziomie =0,6 + 0,08 + 17% = 0,8PLN/kWh a to wzrost o 1/3 czyli podwyżka o 33%. A Energa chciała pewnie ciut więcej "tak na przyszłość" tym samym wzrost o 40% jest bardzo prawdopodobny ale nie teraz i w czerwcu ale w przyszłym roku - czy to przegięcie czy nie oceńcie sami. Źle liczysz, Energia teraz jest droższa o 8 gr czyli o ~15,4%. Po podniesieniu ceny przez ENEA o 8gr Energia też podnosi ceny o 8gr lub chce być nadal "droższa" o 15,4% od ENEA czy będzie miała cenę 0,69 zł a nie 0,80 PLN/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.12.2019 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Przecież firmy już płacą za energię elektryczną bez żadnych zniżek. Popatrz na stawki w taryfach "C" dzisiaj. Dziś w radiu słyszałem , że lotnisko w Modlinie załapało się na rezerwowego sprzedawcę prądu i płacą X3 . Niby będą mogli od nowego roku szukać lepszej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.12.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 d7dJednym słowem energa musi być droższa o 8gr. i 15,4%= 60gr/kWh + 15% =0,69+ 8 groszy = 0,78gr/kWhEnerga nie chcę być na równi ale proporcjonalnie droższa niż tańsi dystrybutorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.12.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Energa musi być droższa bo taki mamy klimat https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,24451010,energa-zwleka-z-wyborem-prezesow-pis-nie-podjal-decyzji.html https://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/milion-zlotych-na-wyborczy-fundusz-pis-od-zatrudnionych-w-ssp-82-967-zl-od-osob-zwiazanych-z-polskim-radiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.12.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 d7d Jednym słowem energa musi być droższa o 8gr. i 15,4% = 60gr/kWh + 15% =0,69 + 8 groszy = 0,78gr/kWh Energa nie chcę być na równi ale proporcjonalnie droższa niż tańsi dystrybutorzy. "Proporcjonalnie" to właśnie o 15,4% a nie o 15,4% + 0,08 PLN/kWh Sumarycznie będą drożsi o 0,09 PLN/kWh - byli o 0,08 PLN a Ty uważasz że będą drożsi o 0,18 PLN/kW czyli o drożsi o 30%. Matematyka się kłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.12.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Energa musi być droższa bo taki mamy klimat https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,24451010,energa-zwleka-z-wyborem-prezesow-pis-nie-podjal-decyzji.html https://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/milion-zlotych-na-wyborczy-fundusz-pis-od-zatrudnionych-w-ssp-82-967-zl-od-osob-zwiazanych-z-polskim-radiem Tragedia... Cytat z artykułu: Choć wyboru formalnie dokonuje rada nadzorcza, to z naszych informacji wynika, że w PiS-ie nie zapadła jeszcze decyzja, kto ma rządzić gdańską spółką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.12.2019 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 (edytowane) W TVN 24 ktoś się właśnie wypowiadał, że te 9 zł to dla G11 , a dla g12 Nie ciesz japy To są założenia dla G11 – 1773 kWh rocznie; G12 – 3341 kWh rocznie Czyli realnie mniejszy wzrost w g12. U mnie wzrost o niecały grosz na kwh na przesyle. Wzrostdo obecnego zużycia o ok 18zł a do planowanego o ok50zł. I znowu PV się ie opłaca Ale chyba ostatni rok kiedy warto założyć ceny prądu wzrosną za rok to i instalacje podrożeją albo czekać do kryzysu gospodarczego jak kredyciarze się wysypią i gospodarka się sypnie robocizna padnie na pysk. Edytowane 18 Grudnia 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.12.2019 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Nie ciesz japy To są założenia dla G11 – 1773 kWh rocznie; G12 – 3341 kWh rocznie Czyli realnie mniejszy wzrost w g12. U mnie wzrost o niecały grosz na kwh na przesyle. Wzrostdo obecnego zużycia o ok 18zł a do planowanego o ok50zł. I znowu PV się ie opłaca Ale chyba ostatni rok kiedy warto założyć ceny prądu wzrosną za rok to i instalacje podrożeją albo czekać do kryzysu gospodarczego jak kredyciarze się wysypią i gospodarka się sypnie robocizna padnie na pysk. Nie cieszę się ze wzrostu cen , tylko z leję z określenia "nieznacznie" ...9 , a 15 zł, to nie jest nieznacznie . Edytowane 18 Grudnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.12.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Nie cieszę się ze wzrostu cen , tylko z leję z określenia "nieznacznie" ...9 , a 15 zł, to nie jest nieznacznie . Patrząc proporcjami wg jakich liczyli to jest to podobnie troche taniej w g12. Tak na oko to w g12 musiało by być 17zł aby było po równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 18.12.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Tragedia... Cytat z artykułu: Choć wyboru formalnie dokonuje rada nadzorcza, to z naszych informacji wynika, że w PiS-ie nie zapadła jeszcze decyzja, kto ma rządzić gdańską spółką. Jestem skłonny wierzyć; żona kolegi pracuje zw Pcimiu z żoną prezesa Obajtka z Orlenu (wspaniała kariera, z wójta Pcimia w kilka lat na prezesa Energi i potem Orlenu) - wg tej ostatniej, podobno kiedy przyjeżdża na wizyty do prezesa Kaczyńskiego musi przebrać się w dostarczone ubranie - żeby mieć pewność, że nie ma podsłuchów - i dopiero wtedy odbiera decyzje. Jet to tak absurdalne, że chyba prawdziwe, przynajmniej ja nie wymyśliłbym czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 18.12.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Jestem skłonny wierzyć; żona kolegi pracuje zw Pcimiu z żoną prezesa Obajtka z Orlenu (wspaniała kariera, z wójta Pcimia w kilka lat na prezesa Energi i potem Orlenu) - wg tej ostatniej, podobno kiedy przyjeżdża na wizyty do prezesa Kaczyńskiego musi przebrać się w dostarczone ubranie - żeby mieć pewność, że nie ma podsłuchów - i dopiero wtedy odbiera decyzje. Jet to tak absurdalne, że chyba prawdziwe, przynajmniej ja nie wymyśliłbym czegoś takiego. Kurde, nawet Górski w Uchu Prezesa tego nie wymyślił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts