Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność

BezProblemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 428
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co znaczy przegięli? Wg Ciebie ile tzn. nie przegiąć? Pewnie chcieli dać podwyżkę za obecny rok i na kolejny. Prezesi nie chcą być oskarżeni o działanie na szkodę spółek.

A jakie ma znaczenie moje zdanie ?

Liczy się zdanie URE.

moje zdanie jest takie, że podwyżki powinno się rozkładac w czasie, a nie sztucznie regulować rynek, pogarszając tym samym sytuację, kiedy w końcu nastąpi czas, że nie bèdzie to już możliwe.

Panowie ale nazywajmy rzeczy po imieniu zobaczcie Innogy, Enea, gdzieś Tauron sprzedaje prąd po 0,52PLN/kWh Energa w tym samym czasie sprzedaje prąd po 0,6PLN/kWh. Zobaczcie 8 gr na każdym 1kWh TERAZ!

Czyli Tauron. Enea, Innogy by zrównać się teraz z najdroższym Energa musieli by podnieść ceny w G11 o jakieś 17%, To Energa musiała by zażądać za prąd 8gr. więcej bo tak zawsze było i kolejne 17% aby być na podobnym poziomie =0,6 + 0,08 + 17% = 0,8PLN/kWh a to wzrost o 1/3 czyli podwyżka o 33%.

A Energa chciała pewnie ciut więcej "tak na przyszłość" tym samym wzrost o 40% jest bardzo prawdopodobny ale nie teraz i w czerwcu ale w przyszłym roku - czy to przegięcie czy nie oceńcie sami.

Panowie ale nazywajmy rzeczy po imieniu zobaczcie Innogy, Enea, gdzieś Tauron sprzedaje prąd po 0,52PLN/kWh Energa w tym samym czasie sprzedaje prąd po 0,6PLN/kWh. Zobaczcie 8 gr na każdym 1kWh TERAZ!

Czyli Tauron. Enea, Innogy by zrównać się teraz z najdroższym Energa musieli by podnieść ceny w G11 o jakieś 17%, To Energa musiała by zażądać za prąd 8gr. więcej bo tak zawsze było i kolejne 17% aby być na podobnym poziomie =0,6 + 0,08 + 17% = 0,8PLN/kWh a to wzrost o 1/3 czyli podwyżka o 33%.

A Energa chciała pewnie ciut więcej "tak na przyszłość" tym samym wzrost o 40% jest bardzo prawdopodobny ale nie teraz i w czerwcu ale w przyszłym roku - czy to przegięcie czy nie oceńcie sami.

Źle liczysz, Energia teraz jest droższa o 8 gr czyli o ~15,4%.

Po podniesieniu ceny przez ENEA o 8gr Energia też podnosi ceny o 8gr lub chce być nadal "droższa" o 15,4% od ENEA czy będzie miała cenę 0,69 zł a nie 0,80 PLN/kWh.

d7d

Jednym słowem energa musi być droższa o 8gr. i 15,4%

= 60gr/kWh + 15% =0,69

+ 8 groszy = 0,78gr/kWh

Energa nie chcę być na równi ale proporcjonalnie droższa niż tańsi dystrybutorzy.

"Proporcjonalnie" to właśnie o 15,4% a nie o 15,4% + 0,08 PLN/kWh

Sumarycznie będą drożsi o 0,09 PLN/kWh - byli o 0,08 PLN a Ty uważasz że będą drożsi o 0,18 PLN/kW czyli o drożsi o 30%.

Matematyka się kłania.

Tragedia...

Cytat z artykułu:

Choć wyboru formalnie dokonuje rada nadzorcza, to z naszych informacji wynika, że w PiS-ie nie zapadła jeszcze decyzja, kto ma rządzić gdańską spółką.

W TVN 24 ktoś się właśnie wypowiadał, że te 9 zł to dla G11 , a dla g12 :lol2:

Nie ciesz japy :)

To są założenia dla G11 – 1773 kWh rocznie; G12 – 3341 kWh rocznie

Czyli realnie mniejszy wzrost w g12.

U mnie wzrost o niecały grosz na kwh na przesyle. Wzrostdo obecnego zużycia o ok 18zł a do planowanego o ok50zł.

I znowu PV się ie opłaca

Ale chyba ostatni rok kiedy warto założyć ceny prądu wzrosną za rok to i instalacje podrożeją albo czekać do kryzysu gospodarczego jak kredyciarze się wysypią i gospodarka się sypnie robocizna padnie na pysk.

Edytowane przez kulibob

Nie ciesz japy :)

To są założenia dla G11 – 1773 kWh rocznie; G12 – 3341 kWh rocznie

Czyli realnie mniejszy wzrost w g12.

U mnie wzrost o niecały grosz na kwh na przesyle. Wzrostdo obecnego zużycia o ok 18zł a do planowanego o ok50zł.

I znowu PV się ie opłaca

Ale chyba ostatni rok kiedy warto założyć ceny prądu wzrosną za rok to i instalacje podrożeją albo czekać do kryzysu gospodarczego jak kredyciarze się wysypią i gospodarka się sypnie robocizna padnie na pysk.

Nie cieszę się ze wzrostu cen , tylko z leję z określenia "nieznacznie" ...9 , a 15 zł, to nie jest nieznacznie .

Edytowane przez cuuube

Tragedia...

Cytat z artykułu: Choć wyboru formalnie dokonuje rada nadzorcza, to z naszych informacji wynika, że w PiS-ie nie zapadła jeszcze decyzja, kto ma rządzić gdańską spółką.

Jestem skłonny wierzyć; żona kolegi pracuje zw Pcimiu z żoną prezesa Obajtka z Orlenu (wspaniała kariera, z wójta Pcimia w kilka lat na prezesa Energi i potem Orlenu) - wg tej ostatniej, podobno kiedy przyjeżdża na wizyty do prezesa Kaczyńskiego musi przebrać się w dostarczone ubranie - żeby mieć pewność, że nie ma podsłuchów - i dopiero wtedy odbiera decyzje. Jet to tak absurdalne, że chyba prawdziwe, przynajmniej ja nie wymyśliłbym czegoś takiego.

Jestem skłonny wierzyć; żona kolegi pracuje zw Pcimiu z żoną prezesa Obajtka z Orlenu (wspaniała kariera, z wójta Pcimia w kilka lat na prezesa Energi i potem Orlenu) - wg tej ostatniej, podobno kiedy przyjeżdża na wizyty do prezesa Kaczyńskiego musi przebrać się w dostarczone ubranie - żeby mieć pewność, że nie ma podsłuchów - i dopiero wtedy odbiera decyzje. Jet to tak absurdalne, że chyba prawdziwe, przynajmniej ja nie wymyśliłbym czegoś takiego.

Kurde, nawet Górski w Uchu Prezesa tego nie wymyślił...