fotohobby 12.12.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Jedno wiem - nawet jeśli będę sprzedawał dom za rok, trzy czy dziesięć, to i tak z instalacją na dachu sprzedam go drożej, niż wynikałoby z prostego dodania wartości instalacji do ceny domu. Oczywiście, bo sprzedajesz dom samowystarczalny ( jeśli chodzi o energię elektryczną na uźytkowe). Na potencjalnych kupców taki przekaz działa Edytowane 12 Grudnia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Marzec i wrzesień 2019. Ceny dla klienta, bo nie znam cen dla instalatorów, ale skoro Ty je znasz i o tym piszesz to pewnie są inne. Zresztą gratuluje logicznego myślenia. Wypowiedzi to bełkot. Wiadomo dlaczego. Mi się "zwróci". Spoko. O mnie się nie martw. Wiadomo dlaczego. Bo nie czytasz ze zrozumieniem, a się wypowiadasz. Czyli gadasz bzdury, a zarzucasz robienie tego innym. Genialna taktyka. A jak już się ogarniesz, to sprawdź w jakim kontekście było porównanie cen w tym i zeszlym roku. Nie marzec i wrzesień tego roku, bo tu nie chodziło o porównanie cen z roku 2019. Również gratuluję Ci, ale braku logicznego myślenia, braku zdolności rozumienia czytanego tekstu oraz wysuwania idiotycznych wniosków na podstawie własnego "widzimisię" (czyt. zaliczanie mnie do branży instalatorskiej) oraz zakładania, że skoro Ty masz średnią cenę 40 gr za 1 kWh, to inni też mogą mieć (otóż nie, ja nie mogę, choćbym nie wiem jak mocno chciał). Choć gratulować właściwie nie ma czego. Żeby było jasność - nie jestem instalatorem PV, nie mam z tą branżą nic wspólnego, prócz instalacji PV na dachu. A Ty, zanim napiszesz, że moje wypowiedzi to bełkot, zobacz co sam wypisujesz. Brak sensu, brak związku, brak logiki. Słowem - dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 No i jak wpłynie? Spytaj Kaizena, on ma kalkulator uwzględniający wróżenie z fusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Czyli gadasz bzdury, a zarzucasz robienie tego innym. Genialna taktyka. A jak już się ogarniesz, to sprawdź w jakim kontekście było porównanie cen w tym i zeszlym roku. Nie marzec i wrzesień tego roku, bo tu nie chodziło o porównanie cen z roku 2019. Właśnie o to chodziło O takie porównanie. Dlatego niewiele Kowalskiemu to dało. Jakiś malutki procent skorzystał. Kumasz teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Spytaj Kaizena, on ma kalkulator uwzględniający wróżenie z fusów Pytam Ciebie bo pisałeś o tym, więc się wypowiedz. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Oczywiście, bo sprzedajesz dom samowystarczalny ( jeśli chodzi o energię elektryczną na uźytkowe). Na potencjalnych kupców taki przekaz działa Mam PC, więc na ogrzewanie/CWU też (po rozbudowie) będzie pokrywane. Zostanie opłata za wodę (ze wzgledu na trawnik, myślę o studni), za grunt oraz opłaty stałe za prąd. Fakt, przekaz działa. W dodatku nie ma haczyków pod tytułem "a jak się promka na prąd skończy, to se pan poszuka następnej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Mam PC, więc na ogrzewanie/CWU też (po rozbudowie) będzie pokrywane. Zostanie opłata za wodę (ze wzgledu na trawnik, myślę o studni), za grunt oraz opłaty stałe za prąd. Fakt, przekaz działa. W dodatku nie ma haczyków pod tytułem "a jak się promka na prąd skończy, to se pan poszuka następnej" No przynajmniej tyle pomyślałeś, a nie jakiś tam gaz, który jest przeżytkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.12.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Witam, właśnie otrzymałem 5kPLN z dotacji Mój Prąd. W tym momencie za 9,92kVp zapłaciłem 33 000pln -5 000pln=28 000pln brutto 23% przy samodzielnym montażu. Resztę mam zamiar odpisać od podatku tj 28 000pln x 0,81=22 680 pln -tyle powinna wynieść mnie instalacja PV (razem z wiatką pod panele). Czyli za 1kVp powinienem zapłacić 2,26kPLN. Zakładając roczną produkcję ok 10 000kWh (z tego 3 000kWh auto konsumpcję) ,wychodzi to tak przy mojej obecnej średniej 0,42pln brutto (energia +przesył) : 3 000 x 0,42=1260 pln 7 000 x 0,8 x 0,42=2352 pln Rocznie zatem 3 612pln wg mojej obecnej stawki. Teraz zwrot : 22 680 : 3 612=6,27 czyli zwrot po ok 6,5 roku Oczywiście przy wzroście cen energii zwrot nastąpi szybciej. Także nie wiadomo jaką będę miał produkcję roczną-może być trochę mniej. Pzdr Ja trochę inaczej to oszacowałem tak trochę pi x oko dlatego że opust naliczany jest w kWh nie zł. Moje założenia są takie mam zużycie roczne 7 MWh w proporcji 30/70 według stref , PV maja wyprodukować mi 4MWh rocznie i zakładam ze pokryją mi 100% zużycia w I strefie (która mnie najdrożej kosztuje) place za nią ok 1400 zł i reszkę w II strefie, Mam rachunek na poziomie 4k zł/roczne i liczą na obniżkę o 50 %, Moje PV powinny się zwrócić do 5 lat zobaczymy. Wcześniej liczyłem to wychodziło 3,5 roku ale to było za optymistyczne, bo obecnie trochę więcej zużywam prądu w I strefie niż przed montażem PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.12.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 No przynajmniej tyle pomyślałeś, a nie jakiś tam gaz, który jest przeżytkiem. No ale zawsze mażesz gaz wykorzystać do spektakularnego samobójstwa lub zabójstwa włączajac piekarnik gazowy, a tak co w elektrycznym najwyżej upieczesz ciasto. Chociaż z 2 strony czasem ciastem też można zabić )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Właśnie o to chodziło O takie porównanie. Dlatego niewiele Kowalskiemu to dało. Jakiś malutki procent skorzystał. Kumasz teraz? Mylisz się. Sprawdz ile ludzi w tym roku przyłączyło instalacji. Oni wszyscy skorzystali (dobra, tak naprawdę nie wszyscy - obostrzenia ulgi oraz "Mój Prąd"). To jest mało? Licznik na "Mój Prąd" podaje ile już zostało wypłaconych dotacji, a jeszcze został kawałek grudnia. Tych co skorzystają z ulgi termomodernizacyjnej też będzie całkiem sporo. Malutki procent czego w porównaniu do czego? O czym Ty w ogóle piszesz? Pytam Ciebie bo pisałeś o tym, więc się wypowiedz. Dzięki. Pisałem w kontekście kalkulatora opłacalności. Matematyka jest prosta. Masz proponowaną stawkę 5,54, masz cenę za kWp. Oczekiwałbym odrobinę inwencji. No przynajmniej tyle pomyślałeś, a nie jakiś tam gaz, który jest przeżytkiem. Czy przeżytkiem, to nie jestem przekonany. Patrz Niemcy, stabilność systemu elektroenergetycznego, brak przekonania co do atomu. Może kiedyś, teraz jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Mylisz się. Sprawdz ile ludzi w tym roku przyłączyło instalacji. Oni wszyscy skorzystali (dobra, tak naprawdę nie wszyscy - obostrzenia ulgi oraz "Mój Prąd"). To jest mało? Licznik na "Mój Prąd" podaje ile już zostało wypłaconych dotacji, a jeszcze został kawałek grudnia. Tych co skorzystają z ulgi termomodernizacyjnej też będzie całkiem sporo. Malutki procent czego w porównaniu do czego? O czym Ty w ogóle piszesz? No pewnie. Tylko ilu z nich zaliczyło ceny po staremu. Chłopie ceny poszybowały praktycznie z dnia na dzień. Wiem, wiem zła logika. Pisałem w kontekście kalkulatora opłacalności. Matematyka jest prosta. Masz proponowaną stawkę 5,54, masz cenę za kWp. Oczekiwałbym odrobinę inwencji. Jakiego kalkulatora? 5,5k/kWp? :lol2: Czy przeżytkiem, to nie jestem przekonany. Patrz Niemcy, stabilność systemu elektroenergetycznego, brak przekonania co do atomu. Może kiedyś, teraz jeszcze nie. No jak. EBI co zrobił? No tak już było. Niemcy wzorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Ty masz średnią cenę 40 gr za 1 kWh Jeszcze takie pytanko, bo uciekło a miałem zapytać? Grzejesz PC. Jaką masz taryfę i jaki ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Chlopie, EBI już dawno nie finansuje węgla, a Niemcy nowe bloki i odkrywki stawiają.Myślisz, że tylko od EBI można pożyczać? Teraz jeszcze Unia będzie wspomagać państwa odchodzące od węgla.Myślisz, że te pieniądze pójdà na atom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Mam PC, więc na ogrzewanie/CWU też (po rozbudowie) będzie pokrywane. Zostanie opłata za wodę (ze wzgledu na trawnik, myślę o studni), za grunt oraz opłaty stałe za prąd. Fakt, przekaz działa. W dodatku nie ma haczyków pod tytułem "a jak się promka na prąd skończy, to se pan poszuka następnej" Na jednych przekaz zadziała tak, na innych inaczej. - Ale panie, tu cieknie. Krycie do wymiany, krokwi trochę też, a ta PV podnosi koszty robocizny znacząco. Do tego to przeżytek i strasznie szpeci dach. Teraz nakleja się takie folie - wygląda jak trochę przyciemniająca. Dodatkowo uszczelnia, ma sprawność 36%, nie obciąża dachu i przy dzisiejszych dopłatach kosztuje 300zł/kWp. - PC serwisowane? Nie? A, to pewnie zaraz się rozleci. Ile to już ma? 15 lat? A, to i tak dobrze, że jeszcze działa. Trzeba doliczyć do kosztów koszt wymiany jak nie od razu, to za rok czy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) No pewnie. Tylko ilu z nich zaliczyło ceny po staremu. Chłopie ceny poszybowały praktycznie z dnia na dzień. Wiem, wiem zła logika. No to ok. Masz swoje dane, ja mam swoje doświadczenia. Cieszę się, że w Mazowieckim aż tak źle nie było Jakiego kalkulatora? Kaizen ma kalkulator opłacalności. Ja tylko spytałem, czy wziął to pod uwagę. Ja mam swoje spostrzeżenia, ciekawy byłem, czy jego będą podobne. Ale temat upadł 5,5k/kWp? :lol2: Nah. Opłata 5,54 zł za kWp. No jak. EBI co zrobił? No tak już było. Niemcy wzorem. Ta. A węgiel jest passe. I co z tego wynika dla nas w naszym pięknym kraju? Nic? No właśnie. Jeszcze takie pytanko, bo uciekło a miałem zapytać? Grzejesz PC. Jaką masz taryfę i jaki ZE? O mamo. Po raz n-ty: niestety Energa, G12w. Ps. przepraszam wszystkich za niełączenie postów. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez mitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.12.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 I jaką uzyskałeś średnią cenę za kWh w tej 'niestety Enerdze' grzejąc 99% w taniej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Chlopie, EBI już dawno nie finansuje węgla, a Niemcy nowe bloki i odkrywki stawiają. Gdzie te nowe stawiają? AFAIK tylko jedną elektrociepłownię oddali do użytku, którą budowali od lat (z dużymi poślizgami). Datteln 4. To tylko nasza tuba lobby węglowego chce to wykorzystać. A już samo to, że ta elektrociepłownia zaopatrzy w ciepło 100 000 domów zastępując kotły na paliwa kopalne w tych domach jest sporym rozgrzeszeniem. Ale nasze media to przemilczają. Using combined heat and power technology, the Datteln 4 power plant will also produce approximately 1,000GWh of district heating, sufficient to supply for approximately 100,000 houses. It will provide district heating to Castrop-Rauxel and Dortmund-Bodelschwingh areas. Źródło Myślisz, że te pieniądze pójdà na atom ? Jak na razie to świat energetyki z zapartym tchem przygląda się, co Chińczycy działają z Tokamak HL-2M. Może być przełom. Pewnie, że nowe elektrownie nie powstaną w ciągu roku czy dwóch, ale w ciągu kilkunastu lat może się okazać, że całe OZE jest niewarte zachodu bo taniej będzie prąd produkować z zimnej fuzji. W dzień i w nocy, w wietrze i ciszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 https://photos.google.com/photo/AF1QipPmh4oRE0HDWa_kRpM3IvJeCg4iPnX6JbBfkHm3Takie zużycie i to dzień w dzień (w weekendy około 11kWh) W ten dzień, ķtóry podlinkowałem nie było cyklu zmywarki - jeśłi pracuje, to w godz .11-13 dochodzi 0.7kWhPo symulacji - w g12 miałbym około 45gr/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 No to ok. Masz swoje dane, ja mam swoje doświadczenia. Cieszę się, że w Mazowieckim aż tak źle nie było Kaizen ma kalkulator opłacalności. Ja tylko spytałem, czy wziął to pod uwagę. Ja mam swoje spostrzeżenia, ciekawy byłem, czy jego będą podobne. Ale temat upadł Nah. Opłata 5,54 zł za kWp. No to podziel się skoro masz spostrzeżenia? Te 5,54 zł to za ile. Dzień rok miesiąc? Ta. A węgiel jest passe. I co z tego wynika dla nas w naszym pięknym kraju? Nic? No właśnie. No to przecież efekty widać. O mamo. Po raz n-ty: niestety Energa, G12w. Ps. przepraszam wszystkich za niełączenie postów. No pytam co by nie było. Podaj i policz zużycie w poszczególnych stref. Napisz ile płacisz za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Kaizen ma kalkulator opłacalności. Ja tylko spytałem, czy wziął to pod uwagę. Ja mam swoje spostrzeżenia, ciekawy byłem, czy jego będą podobne. Ale temat upadł Opłacalności kWp? Nic mi o tym nie wiadomo. Skąd taki wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts