fotohobby 13.12.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 18 grudnia poznamy ceny prądu dla odbiorców indywidualnych na przyszły rokZobaczymy, jak wpłyną na opłacalność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 13.12.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Tak mi się wydawało, że coś tu nie pasuje. I faktycznie - nie wiem, czy celowa manipulacja... trochę ci zeszło Czy celową manipulacją nie jest straszenie pożarami instalacji fotowoltaicznych słysząc o jednym ? Ja słyszałem o 4 czy 5ciu w Polsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 13.12.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Panowie po co te kłótnie. Każdy ma inny tryb życia, inne potrzeby. Ja osobiście ma taryfę G11, wiem że mogę zmienić na inna weekendową i pewnie było by taniej. Ale po co ? Żeby stać się niewolnikiem zegarka? Za dużo mam innych spraw na głowie żeby myśleć co kiedy mam włączyć i wyłączyć (wiem są różne sonoffy itp ale np pralkę trzeba opróżnić po praniu). Koszt mojej instalacji to 2700 zł/kWp - wg moich kalkulacji nie obejmujących ewentualnych wzrostów cen energii zwrot kosztów nastąpi po ok 5 latach. W moim odczuciu i pewnie większości zwykłych ludzików którzy bardziej cenią komfort korzystania z energii elektrycznej w dowolnych porach dnia i nocy od kombinacji zegarowych montaż instalacji jest opłacalny.Oczywiście cały czas piszę o moim przypadku i moich kosztach za kWp. Bo jak czytam, że niektórzy montują za 4-5 tys to już raczej zaczyna to stawać się średnio opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.12.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 A ja mam G12r (12 h/dobę taniej taryfy) i nie jestem jej niewolnikiem. Programuję tylko pralkę i zmywarkę w taniej - skoro mają taką możliwość. Poza tym normalnie. Nikt w domu nie patrzy na godziny taniej, zresztą tylko ja wiem w jakich godzinach ona jest. Średnia cena kWh u mnie to 0,40 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.12.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 No to ja bym Cię prosił o swoje wyliczenia opłacalności instalacji PV, które zapewne zrobiłeś przed montażem. Pamiętaj, proszę, jak wrócisz do domu Mogę tak jak wcześniej pisałem, odszukać excela z wyliczeniem średniej ceny kWh. Wyliczenia opłacalności PV nie udostępnię, mogę co najwyżej podać Ci w jakim okresie zwróci mi się instalacja. Jestem kolejną osobą, którą pytasz o takie wyliczenia. W jakim celu, mogę spytać? Przecież masę osób takie wyliczenia już przedstawiało, żeby daleko nie szukać, raptem bobrow wczoraj pisał w tym wątku. Nie, nie wyceniałem awarii, zmian w prawie, remontów, ubezpieczenia itp. - wielokrotnie to podkreślałem. Nie, nie zachowałem pozorów obiektywności, co też wielokrotnie powtarzałem - dawałem fory PV. Arkusz jest do doboru sprzedawcy prądu i taryfy - jak porównujesz opłacalność PV to należy, choć dla pozorów obiektywności, porównać z kosztem prądu, jaki byś poniósł dobierając racjonalnie taryfę, a nie do G11 drogiego wprzedawcy, co uskuteczniają wszyscy udowadniający opłacalność PV. Ja mam taryfę G12w od samego początku. O ile dobrze pamiętam jeszcze zanim powstał SSO. Ok, nie mam już czasu sprawdzać tego, najwyraźniej z jakiegoś powodu koszmarnie się pomyliłem, bo byłem przekonany, że dyskutowaliśmy o tym, jak brałeś pod uwagę te czynniki przy wyliczaniu (nie)opłacalności PV. Czyli nadal nie dysponujemy wiarygodnym narzędziem, pozostaje nam opierać się na uproszczonych wyliczeniach. No nic, czekam aż cuuube i marcinbbb odtrąbią przekroczenie "dnia wolności instalacji PV" i potem na dzień, w którym zakomunikują pierwszą awarię pogwarancyjną. Wymiana gwarancyjna/ubezpieczeniowa się nie liczy rzecz jasna. Ja oczywiście też poinformuję o wszelkich awariach PV oraz PC. Póki co, odpukać, pompa żyje. Acha, jak dach zacznie cieknąć, też powiem. Co do dyskusji o awaryjności klimy - zadzwoniłem do gościa, któremu sprzedałem mieszkanie z klimą Samsunga założoną przeze mnie w 2004 roku. Serwis ostatni raz był grubo ponad 5 lat temu, wymienia tylko filtry. Musiał dokupić pilota po bliskim spotkaniu z dzbankiem soku. Ja mam dotąd tylko pozytywne doświadczenia. 18 grudnia poznamy ceny prądu dla odbiorców indywidualnych na przyszły rok Zobaczymy, jak wpłyną na opłacalność... A to nie jest tak, że znacznie większy wpływ na opłacalność (a raczej czas zwrotu) miał "Mój Prąd" czy ulga termomodernizacyjna? Wiadomo, wszystko zależy od wielkości instalacji/zużycia, ale nadal... Zakładam rzecz jasna, że podwyżki, jeśli w ogóle będą, to minimalne, a nie rzędu 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 13.12.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) A ja mam G12r (12 h/dobę taniej taryfy) i nie jestem jej niewolnikiem. Tauron takiej taryfy nie ma w ofercie. Zresztą co by mi dała zmiana taryfy? Skoro i tak mam tak dobraną instalację, że pokrywa mi całe zużycie energii w domu. Wydłużyłby się okres zwrotu PV? o ile? Rok, dwa? Nie wiemy jakie będą ceny prądu za miesiąc a co to kalkulować coś w okresie + 5-7 lat ? Jeśli energia zdrożeje w ciągu 3 lat o 40% to co wtedy ? Wszystkie dotychczasowe kalkulacje pójdą w piz.... Dla mnie najważniejszym czynnikiem jest koszt instalacji. I tak jak pisałem wcześniej - jeśli miałbym dać np 35 tys za moją instalację zamiast 13 tys to w życiu bym tego nie założył choćby z powodu takiego że nie miałbym tyle gotówki żeby ją zamrozić. Ale wydatek 13 tys jest kwotą do przeżycia choćbym miał czekać 7 lat na zwrot PV Edytowane 13 Grudnia 2019 przez Kasia i Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.12.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Mogę tak jak wcześniej pisałem, odszukać excela z wyliczeniem średniej ceny kWh. Wyliczenia opłacalności PV nie udostępnię, mogę co najwyżej podać Ci w jakim okresie zwróci mi się instalacja. Jestem kolejną osobą, którą pytasz o takie wyliczenia. W jakim celu, mogę spytać? Bo ciekaw jestem jak doszedłeś do wniosku by instalować PV. Tylko tyle. Co tu do ukrycia? Jak dla mnie, więcej powie jeden arkusz, niż 50 postów. Przyszły inwestor, który wchodzi na ten wątek, chce od ludzi, którzy mają PV paru liczb, a nie wielu słów. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.12.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Wnioski ma wymyśleć. Nie opłaca się, bo nikt nie przedstawił swoich przemyśleń. Kompletnie nie można zrozumieć o co Ci chodzi. No właśnie czekam i czekam na te Twoje przemyślenia. Mam PV więc jestem bardzo tym zainteresowany. Nie pamiętam liczb. Na pałę mało co robię. Ty wszystkie nieistotne sprawy pamiętasz? Podziwiam. Mi momentami brakuje format c: głowie. Serio? To jest nieistotne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.12.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 ... Koszt mojej instalacji to 2700 zł/kWp .. Oczywiście cały czas piszę o moim przypadku i moich kosztach za kWp. Bo jak czytam, że niektórzy montują za 4-5 tys to już raczej zaczyna to stawać się średnio opłacalne. Może w końcu niektórzy coś załapią. 4-5K/kWp? Tak tanio? Ostatni cena to 6,2k/kWp. Taka znana firma. No ale instalują, bo się opłaci. A ja mam G12r (12 h/dobę taniej taryfy) i nie jestem jej niewolnikiem. Programuję tylko pralkę i zmywarkę w taniej - skoro mają taką możliwość. Poza tym normalnie. Nikt w domu nie patrzy na godziny taniej, zresztą tylko ja wiem w jakich godzinach ona jest. Średnia cena kWh u mnie to 0,40 zł. Tauron takiej taryfy nie ma w ofercie Ma G12W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 13.12.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Może w końcu niektórzy coś załapią. 4-5K/kWp? Tak tanio? Ostatni cena to 6,2k/kWp. Taka znana firma. No ale instalują, bo się opłaci. Ma G12W. Nie opłaca i nie ma co nawet liczyć. Tak samo jak zakup Tesli się nie opłaca - ot moda, trendy itp. G12w różni się od G12r godzinami tańszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.12.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Nie opłaca i nie ma co nawet liczyć. Tak samo jak zakup Tesli się nie opłaca - ot moda, trendy itp. G12w różni się od G12r godzinami tańszymi. No jak się nie opłaca to pewnie. Nie ma co se głowy zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 13.12.2019 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) No jak się nie opłaca to pewnie. Nie ma co se głowy zawracać. Inaczej - nie opłaca się przeciętnemu Kowalskiemu który zarabia 2500 netto i całość lub większość instalacji musiałby skredytować. Inaczej sprawa wygląda jeśli ktoś kwotę 40 tys wyjmuje z kieszeni i stanowi to jakby lokatę kapitału - wtedy to ma sens.Ale i tak jest to inwestycja mocnoooo dalekosiężna przy takiej cenie za kWp. Bo nie mówimy tu o zwrocie w ciągu 5-6 lat tylko raczej 12-15. A to już jest bardzo długi okres, trzeba tu brać pod uwagę możliwość awarii jakiegoś elementu. Niby mamy długie gwarancję ale czy za 12 lat będzie firma która tą gwarancję nam zrealizuje ? Za dużo niewiadomych Edytowane 13 Grudnia 2019 przez Kasia i Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.12.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Inaczej - nie opłaca się przeciętnemu Kowalskiemu który zarabia 2500 netto i całość lub większość instalacji musiałby skredytować. Inaczej sprawa wygląda jeśli ktoś kwotę 40 tys wyjmuje z kieszeni i stanowi to jakby lokatę kapitału - wtedy to ma sens.Ale i tak jest to inwestycja mocnoooo dalekosiężna przy takiej cenie za kWp. Bo nie mówimy tu o zwrocie w ciągu 5-6 lat tylko raczej 12-15. A to już jest bardzo długi okres, trzeba tu brać pod uwagę możliwość awarii jakiegoś elementu. Niby mamy długie gwarancję ale czy za 12 lat będzie firma która tą gwarancję nam zrealizuje ? Za dużo niewiadomych No ale przecież się opłaca. Każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 13.12.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 a co do Tesli - jak bym miał luźne 300 tys to bym sobie kupił ale nie dlatego że jest eko tylko dlatego że ma coś koło 3 sek do setki i ma nadziabane full elektroniki nie to co jakieś tam Ferrari . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.12.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Inaczej - nie opłaca się przeciętnemu Kowalskiemu który zarabia 2500 netto i całość lub większość instalacji musiałby skredytować. Inaczej sprawa wygląda jeśli ktoś kwotę 40 tys wyjmuje z kieszeni i stanowi to jakby lokatę kapitału - wtedy to ma sens.Ale i tak jest to inwestycja mocnoooo dalekosiężna przy takiej cenie za kWp. Bo nie mówimy tu o zwrocie w ciągu 5-6 lat tylko raczej 12-15. A to już jest bardzo długi okres, trzeba tu brać pod uwagę możliwość awarii jakiegoś elementu. Niby mamy długie gwarancję ale czy za 12 lat będzie firma która tą gwarancję nam zrealizuje ? Za dużo niewiadomych Możesz poprzeć ten 12-15 okres zwrotu jakimiś obliczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 13.12.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Możesz poprzeć ten 12-15 okres zwrotu jakimiś obliczeniami? Proszę bardzo - na własnym przykładzie. Przeciętna 5 osobowa rodzina ogrzewająca dom kotłem na ekogroszek, latem CWU przy pomocy grzałki elektrycznej zużywa rocznie energie za około 2500 zł. Czyli 40000/2500 daje nam 16 lat. Jeśli weźmiemy 3000 zł (starsze dzieci, kaźde ma tv, konsole itp) to robi nam się 13 lat. Proste obliczenia. Cały czas piszę o przeciętnej polskiej rodzinie. Nie o posiadaczach PC, klimatyzatorów, o konsumentach nastawionych jedynie na konsumpcję energii elektrycznej bez stosowania innych źródeł energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 13.12.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Dobra, siadłem do excela i policzyłem, zakładając że: - instalacja po zniżkach za 15k, 5.5 kWp - nie ma inflacji, prąd nie drożeje o więcej niż stopa GUS - koszt pieniądza 3% (marża kredytu PV ponad inflację, czy też alternatywa lokatowa, 3% ponad inflację- " dej mi takie lokaty mam horom curke"). - netto mamy rocznie produkcję instalacji za 2000 zł po uwzględnieniu ubezpieczenia, ew. funduszu remontowego, innych opłat stałych. - eksploatujemy to przez 15 lat, po czym wszystko na złom. NPV dla takiej instalacji wychodzi ~8500 zł, czyli jak najbardziej opłacalny. Ba, dodałem nawet wymianę*falownika po 10 latach, dalej wychodzi na plus. Przeciętna 5 osobowa rodzina ogrzewająca dom kotłem na ekogroszek, latem CWU przy pomocy grzałki elektrycznej zużywa rocznie energie za około 2500 zł. Zakładając 2500 zł i 50/50 zużycia NT/WT w G12w Tauronu, średnia cena kW to ~46 groszy, czyli 2500 zł ~5500 kWh. Czyli no na bogato 7 kWp. 40k/7 = 5700 zł/kWp zakładając zero ulg (tak naprawdę instalacja za 40k po ulgach wychodzi mi 28000). Ale bardziej realistycznie liczmy w okolicach 3000/kWp po wszystkim, czyli 7 kWp kosztuje finalnie 21000, niemal połowę mniej, niż te 40 tysięcy. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez dwiemuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 13.12.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Dobra, siadłem do excela i policzyłem, zakładając że: - instalacja po zniżkach za 15k, 5.5 kWp napisałeś 15k PLN - dla takiej kwoty jak najbardziej się opłaca. Ja piszę o takich przypadkach gdzie 5,5 kW montują za 30-35k PLN. Policz to dla takiej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.12.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Inaczej - nie opłaca się przeciętnemu Kowalskiemu który zarabia 2500 netto i całość lub większość instalacji musiałby skredytować. Inaczej sprawa wygląda jeśli ktoś kwotę 40 tys wyjmuje z kieszeni i stanowi to jakby lokatę kapitału - wtedy to ma sens.Ale i tak jest to inwestycja mocnoooo dalekosiężna przy takiej cenie za kWp. Bo nie mówimy tu o zwrocie w ciągu 5-6 lat tylko raczej 12-15. A to już jest bardzo długi okres, trzeba tu brać pod uwagę możliwość awarii jakiegoś elementu. Niby mamy długie gwarancję ale czy za 12 lat będzie firma która tą gwarancję nam zrealizuje ? Za dużo niewiadomych No niekoniecznie mnie po odliczeniach instalacja kosztowała 10 600 i celowo nie bilansuje całego zużycia, bo mam taryfę g12w i bilansowanie zużycia w 2 strefie jest nieopłacalne. Czas zwrotu 3,5-5 lat nie 15 na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 13.12.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 napisałeś 15k PLN - dla takiej kwoty jak najbardziej się opłaca. Ja piszę o takich przypadkach gdzie 5,5 kW montują za 30-35k PLN. Policz to dla takiej ceny Napisałem powyżej edytując posta, my bad. Poza tym kto za tyle montuje i gdzie są w takim razie ulga termomodernizacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts