Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność

BezProblemu

Recommended Posts

"Minister rozwoju, Jadwiga Emilewicz w wywiadzie udzielonym dla serwisu Business Insider Polska powiedziała, że w przypadku gospodarstw domowych ceny prądu powinny wzrosnąć o około 10%."

na onecie jest artykuł

Podbija stawkę, jeszcze niedawno mówiła 5-7% ;)

• Odpowiedzi 428
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tego to nie rozumiem ja dlatego ze założę za 2 lata klimę zamiast 6 założyłem 4kWp. Cena u mnie wyszła 4475 zł/1kwp po ulgach 2645. ja mam falownik 3 fazowy ale można chyba tańszy.

Do niedawna tez liczyłem instalację przewymiarowana i to się nie opłaca zwłaszcza w tarayfie g12w, natomiast ponadwymiarowa instalacja mi sie opłacała

czego nie rozumiesz? na dzień dzisiejszy potrzebuję 4,5 kW, jak założę klimę będę potrzebował 6kW i dlatego tyle założyłem. Koszt mojej instalacji to z ulgami 2150 zł za kWp. Czyli całość kosztowała mnie 13100 zł.

Przy obecnym moim zużyciu zwrot to 5 lat, jeśli dołożę klimę to 3,5-4 lata.

Czy przewymiarowana i ponadwymiarowa to nie to samo ??

Gawełku a jak Twój OSD rozlicza prosumentów w taryfach innych niż G11?

O to owiane jest taką zasłoną niewiedzy i domysłów że daj spokój ale... będąc z BOK w Konstancinie co nieco się dowiedziałem. Mianowicie po 1 jest bilansowanie międzyfazowe oraz bilansowanie według stref, ale jeżeli strefa I zostanie całkowicie zbilansowana to resztka bilansuje II strefę. wygląda to super napisze za kilka miesięcy czy to prawda. oby.

czego nie rozumiesz? na dzień dzisiejszy potrzebuję 4,5 kW, jak założę klimę będę potrzebował 6kW i dlatego tyle założyłem. Koszt mojej instalacji to z ulgami 2150 zł za kWp. Czyli całość kosztowała mnie 13100 zł.

Przy obecnym moim zużyciu zwrot to 5 lat, jeśli dołożę klimę to 3,5-4 lata.

Czy przewymiarowana i ponadwymiarowa to nie to samo ??

Ja uważam ze założenie klimy do ogrzewania zmniejszy mi zużycie o 2 megawaty dlatego zastanawiam się skąd pomysł że klimatyzacja zwiększy zużycie prądu.

odp nie to samo

Ja uważam ze założenie klimy do ogrzewania zmniejszy mi zużycie o 2 megawaty dlatego zastanawiam się skąd pomysł że klimatyzacja zwiększy zużycie prądu.

odp nie to samo

a czy ja napisałem że klima będzie do ogrzewania ?u mnie zwiększy bo zakładam montaż klimy w celu chłodzenia a nie grzania. ot taki mój kaprys

nie to samo ? wyjaśnij jak możesz

O to owiane jest taką zasłoną niewiedzy i domysłów że daj spokój ale... będąc z BOK w Konstancinie co nieco się dowiedziałem. Mianowicie po 1 jest bilansowanie międzyfazowe oraz bilansowanie według stref, ale jeżeli strefa I zostanie całkowicie zbilansowana to resztka bilansuje II strefę. wygląda to super napisze za kilka miesięcy czy to prawda. oby.

No i tu jest cały myk. Ja wiem jak u mnie jest to rozliczane. :mad:

Powodzenia.

Dokładnie tak mam i według moich szacowań powinno wyjść tak konsumpcja plus opust ma pokryć mi 100 % I strefy i jak Bóg da to z 1 MWh w II. Zostanie mi ok 3 MWh w II strefie do zapłaty + opłaty stałe ok 1200-1500 zł rocznie. Zwrot powinien nastąpić po 3,5-5 lat ale gdybym bilansował całość to zamiast 4 kWp musiałbym założyć 8,4 kWp a to już wyszłoby 36k po ulgach 25,7k czyli o 15 k więcej to sie mi nie spinało finansowo.

Dzięki. Muszę policzyć u siebie, bo tylko taki układ może mieć u mnie sens.

A ile Ci wyszedł cenowo kWp? Może przeoczyłem, sporo się tu dzieje...

a czy ja napisałem że klima będzie do ogrzewania ?u mnie zwiększy bo zakładam montaż klimy w celu chłodzenia a nie grzania. ot taki mój kaprys

nie to samo ? wyjaśnij jak możesz

To będziesz miał bardzo korzystnie bo klima będzie w ramach auto konsumpcji czyli 1;1 i to w słoneczne dni. ale 1,5 mwh na samo chłodzenie wydaje się za duzo w Polsce to nie Chorwacja. trzeba by to przeliczyć ilość godzin pracy klimy i średnie zużycie prądu i wtedy można coś konkretnego zdecydować aby nie oddawać energii w czynie społecznym do sieci

To będziesz miał bardzo korzystnie bo klima będzie w ramach auto konsumpcji czyli 1;1 i to w słoneczne dni. ale 1,5 mwh na samo chłodzenie wydaje się za duzo w Polsce to nie Chorwacja. trzeba by to przeliczyć ilość godzin pracy klimy i średnie zużycie prądu i wtedy można coś konkretnego zdecydować aby nie oddawać energii w czynie społecznym do sieci

zostaje mi jeszczce grzałka w bojlerze w celu dopalenia nadwyżki

pytałem o wyjaśnienie różnicy w pojęciu przewymiarowana a ponadwymiarowa

Dzięki. Muszę policzyć u siebie, bo tylko taki układ może mieć u mnie sens.

A ile Ci wyszedł cenowo kWp? Może przeoczyłem, sporo się tu dzieje...

Napisał gawel Zobacz post

A tego to nie rozumiem ja dlatego ze założę za 2 lata klimę zamiast 6 założyłem 4kWp. Cena u mnie wyszła 4475 zł/1kwp po ulgach 2645. ja mam falownik 3 fazowy ale można chyba tańszy.

Do niedawna tez liczyłem instalację przewymiarowana i to się nie opłaca zwłaszcza w tarayfie g12w, natomiast ponadwymiarowa instalacja mi sie opłacała

tutaj było chyba

zostaje mi jeszczce grzałka w bojlerze w celu dopalenia nadwyżki

Z doświadczenia polecam zamiast dodatkowych kWp pompę ciepła do cuw za około 4500 zł, komfort większy i cuw tańszy zwłaszcza w zimie kiedy wody potrzeba więcej a jest ciemno i uzyski małe. U mnie bojler 100 litrowy pobierał rocznie 3 MWh/rok a PC CUW pobiera 1 MWh i mam 300 ltrów wody ciepłej która jeszcze sie nie skonczyła.

Z doświadczenia polecam zamiast dodatkowych kWp pompę ciepła do cuw za około 4500 zł, komfort większy i cuw tańszy zwłaszcza w zimie kiedy wody potrzeba więcej a jest ciemno i uzyski małe. U mnie bojler 100 litrowy pobierał rocznie 3 MWh/rok a PC CUW pobiera 1 MWh i mam 300 ltrów wody ciepłej która jeszcze sie nie skonczyła.

jakiś model tej pompy można ?

Oczywiście Ja miałem z dotacji taka bo nie maiłem możliwości wyboru i ma ona różne wężownice i inne ustrojstwa których ja nie wykorzystuje bo nie mam centralnego ogrzewania.

https://www.austria-email.pl/produkty/pompy-ciepla/wpa-303-eco-zestaw-kompaktowy/

kosztowała mnie ok 3k zł 2 lata temu.

Ale są równeiz fajne nawet firmowe https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-200-l-atlantic-egeo-8450516003

lub trochę większa https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-8450519270

Wrzuć te obliczenia.

Daj namiary na takie oferty. Wielu by chciało zamontować w takiej cenie.

Już ktoś wrzucał. Realnie tyle spokojnie wychodzi po ulgach.

Arkusz tutaj.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/11mYhcT2j8-ETc6AM3HDJVroC3KR8Yv5JXUI22Y07whE/edit?usp=sharing

W skrócie dla tych, co nie znają excela, NPV pokazuje czy dana inwestycja będzie lepsza, niż "bezpieczna lokata" - dla danych, które wkleiłem wychodzi, że odpowiada to inwestycji na 5% ponad inflację (dopiero powyżej 5% NPV robi się ujemne, jeśli o bezpieczne inwestycje chodzi to lepiej niż 2% ponad inflację w przypadku obligacji 12-latek nie słyszałem). Warto zobaczyć jak zmienia optykę tylko jedna podwyżka prądu o 10%. Myślę, że wartości w tabelce są dość konserwatywne, a w niektórych przypadkach wręcz niekorzystne dla PV, ale można się samemu bawić.

Kaizen, a Ty nie uważasz, że w przypadku grzania prądem (2 taryfy) miałaby sens PV pokrywająca tylko drogą taryfę?

W nowym domu grzanym prądem najlepiej wychodzi g12as. Ja się spóźniłem i na 99% mi się już nie opłaci (muszę jeszcze dokładnie policzyć). PV wyklucza G12as i innego sprzedawcę prądu, niż lokalny.

Pozostaje jeszcze kwestia rozliczania nadwyżki. AFAIK PGE rozlicza proporcjonalnie do produkcji, więc pokrycie głównie (bo nie da się tylko) drogiego prądu może się opłacić. Dokładnie nie szacowałem, o ile większa musiałaby być instalacja od zużycia w drogiej strefie, żeby pokryć cały drogi prąd i ile wtedy pokryje też taniego.

Ale są operatorzy, co rozliczają proporcjonalnie do zużycia - wtedy przy grzaniu prądem nadwyżkę rozliczają głównie w taniej strefie i nie da się zrobić instalacji, co pokryje cały drogi a niecały tani, więc nie ma szans na opłacalność częściowego pokrycia.

czy Wy czytacie co ktoś pisze w ogóle?? chyba nie. nigdzie nie podważałem sensu instalacji PV w normalnych cenach. Cały czas piszę o sensie zakupu instalacji za 5-6k PLN/kWp. A z tego co czytam na tym forum to są takowi co w tych cenach montują, bądź rozważają montaż. Nie każdy jest takim wyjadaczem w PV jak Ty i nie każdy robi przed zakupem mega przegląd ofert :-) Ot przyjechał przedstawiciel np Columbusa i skusił

To chyba ci sami, co kupują garnki, odkurzacze i zdrowotne kołdry na pokazach. Jak nie chce się ludziom zrobić przeglądu ofert przy okazji wydania 30-40 tyś zł to nie mam pytań.

A z drugiej strony - dzwoniła do mnie ostatnio firma z ofertą na PV. A co tam myślę, niech przyjadą, zobaczę co oferują. Wparował na budowę facet z babką, zaproponowali 6 kW za 44 tyś, jakieś wykresy zaczęli wyciągać że tu tyle wzrośnie, a ja tyle zaoszczędzę, tyle będę miał zwrotu, to co kiedy podpisujemy umowę? Ja, że się zastanowię, zobaczę jak mi wyjdzie zużycie po pierwszym roku mieszkania, a tak w ogóle to że jeszcze z rok nie zamieszkam więc na razie nie. A oni swoje, że szybko, ze taka okazja, że będzie drożeć, namolni byli tacy, że jakbym miał psa to bym poszczuł. Więc może się zdarzyć, że tacy znajdą jelenia i ktoś się skusi...