Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność

BezProblemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 428
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W nowym domu grzanym prądem najlepiej wychodzi g12as. Ja się spóźniłem i na 99% mi się już nie opłaci (muszę jeszcze dokładnie policzyć). PV wyklucza G12as i innego sprzedawcę prądu, niż lokalny.

Pozostaje jeszcze kwestia rozliczania nadwyżki. AFAIK PGE rozlicza proporcjonalnie do produkcji, więc pokrycie głównie (bo nie da się tylko) drogiego prądu może się opłacić. Dokładnie nie szacowałem, o ile większa musiałaby być instalacja od zużycia w drogiej strefie, żeby pokryć cały drogi prąd i ile wtedy pokryje też taniego.

Ale są operatorzy, co rozliczają proporcjonalnie do zużycia - wtedy przy grzaniu prądem nadwyżkę rozliczają głównie w taniej strefie i nie da się zrobić instalacji, co pokryje cały drogi a niecały tani, więc nie ma szans na opłacalność częściowego pokrycia.

Ale ja mam taką instalację i ona wcale nie musi być większa . Moja ma 4kwp a ja zużywam w dziennej ok 2mwh rocznie i zależy mi aby zniwelować to zużycie do 0 i to spokojnie się da.

A ktoś podzieli się danymi/szacunkami, które pokażą jaka jest produkcja z 1 kWp w skali dnia? Bo średniomiesięcznie to znam. Zmierzam do tego ile musiałbym mieć mocy by pokryć drogą taryfę. Tylko, że to zależy od kąta dachu i regionu też.

Na pvmonitor znajdę to?

Ale to zależy od pory roku i zachmurzenia.Nie da się określić tego o co prosisz

A ktoś podzieli się danymi/szacunkami, które pokażą jaka jest produkcja z 1 kWp w skali dnia? Bo średniomiesięcznie to znam. Zmierzam do tego ile musiałbym mieć mocy by pokryć drogą taryfę. Tylko, że to zależy od kąta dachu i regionu też.

Na pvmonitor znajdę to?

znajdziesz

Na pvmonitor znajdę to?

Analiza wykresów na pv monitor, ale co Tobie to da jak np budynek "sonsiada" Tobie zasłania. W dodatku ten grudzień w stosunku do roku poprzedniego jest bardziej słoneczny i jak to odniesiesz?? Rok temu zużywałem 3000kW teraz więcej co nie uwzględniłem;). Szkoda myśleć o tym , to tak jak z gazem czy 100m3 +- w stosunku do roku poprzedniego.. Chyba że jesteś kulibob i liczysz kaszty grosz....

Nie ma tu tych wartości, co podawałeś.

NPV dla takiej instalacji wychodzi ~8500 zł, czyli jak najbardziej opłacalny. Ba, dodałem nawet wymianę*falownika po 10 latach, dalej wychodzi na plus.

Wrzuć te obliczenia.

I arkusz nie uwzględnia kosztów utraconych korzyści (oprocentowania od lokaty) albo kosztów kredytu (jak na kredyt). A i tak w nim wychodzi, że dopiero w trzynastym roku wychodzi na plus.

Nie ma tu tych wartości, co podawałeś.

I arkusz nie uwzględnia kosztów utraconych korzyści (oprocentowania od lokaty) albo kosztów kredytu (jak na kredyt). A i tak w nim wychodzi, że dopiero w trzynastym roku wychodzi na plus.

Oczywiście, że uwzględnia. Masz jak byk w danych oprocentowanie lokaty 3 procent ponad inflację, i tak szczodrze bo jak napisałem poza dwunastolatkami SP nie znam nic co by miało nawet dwa procent.

Nie uwzględnia za to podwyżek cen prądu i zakłada zawyzone koszty stałe i cenę instalacji.

Ile razy trzeba napisać, żebyś zrozumiał, że nie chodzi o pożar PV, a o pożar domu, na którym jest PV?

dałem już odpowiedz na ta kwestię post 12

Jak postępować w przypadku pożaru budynku, na którym znajdują się panele fotowoltaiczne? Tego uczyli się strażacy z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej nr 1 w Lublinie. Miejscem szkolenia było laboratorium Centrum Innowacji i Zaawansowanych Technologii Politechniki Lubelskiej.

Dorzucę coś jeszcze , bardziej szczegółowo , byś nie pisał bzdur ,że straż przyjedzie i będzie przyglądać jak dom płonie

Strażacy po przyjeździe na miejsce pożaru muszą, zgodnie z procedurami, wyłączyć w budynkach jednorodzinnych główny wyłącznik prądu, a w obiektach przemysłowych i użyteczności publicznej – przeciwpożarowy wyłącznik prądu. Właściciel, zarządca lub osoba przez niego wyznaczona powinni poinformować kierującego działaniem ratowniczym (KDR) o wyposażeniu budynku w alternatywne źródła zasilania (samoczynne załączenie rezerwy – agregat prądotwórczy, instalacja fotowoltaiczna lub inne). Informacja ta jest kluczowa dla podjęcia decyzji o sposobie dalszego prowadzenia akcji gaśniczej oraz zastosowaniu środków gaśniczych (woda, piana, proszek gaśniczy, dwutlenek węgla). Jeśli na miejscu nie ma właściciela lub zarządcy, KDR powinien dokładnie przeprowadzić rozpoznanie wkoło budynku, aby upewnić się, czy jest on wyposażony w wyżej wymienione instalacje generujące napięcie. Co ważne, wyłączenie głównego zasilania w budynku wyposażonym w instalację fotowoltaiczną nie powoduje zaprzestania generowania napięcia stałego po stronie paneli PV. Strażacy powinni więc postępować tak, jakby instalacja w budynku znajdowała się pod napięciem (urządzenia elektryczne gasić gaśnicami proszkowymi zgodnie z instrukcją, nie dotykać wystających, nadpalonych przewodów itp.)

także wiedzą co robić :popcorn:

zapobiegawczo dałem również odpowiedz post 40 , jak gasić same instalacje oraz dane ile ich było za granicą byś nie demonizował sprawy .

. W wielu europejskich krajach uznaje się, że elektrownie fotowoltaiczne można gasić wodą w ten sam sposób, jak inne urządzenia elektryczne pod napięciem do 400 V. Podczas gaszenia muszą być jednak przestrzegane następujące zasady (zgodnie z DIN VDE 0132):

odległość 1 m między strażakiem i urządzeniem elektrycznym pod prądem,

*odległość 1 m między strażakiem i urządzeniem elektrycznym w czasie gaszenia rozproszonym strumieniem z prądownicy,

*odległość 5 m między strażakiem i urządzeniem elektrycznym podłączonym do prądu w czasie gaszenia zwartym strumieniem z prądownicy.

Oczywiście, że uwzględnia. Masz jak byk w danych oprocentowanie lokaty 3 procent ponad inflację, i tak szczodrze bo jak napisałem poza dwunastolatkami SP nie znam nic co by miało nawet dwa procent.

Nie, nie uwzględnia odsetek lokaty. A przez piętnaście lat nawet na te 3% to ponad 9000 zł po opodatkowaniu.

Ta stopa służy tylko do dyskontowania przyszłych przychodów. Służy do liczenia NPV (czyli do uwzględnienia zmiany wartości dochodu w czasie zgodnie z zasadą, że pieniądze, które dostaniesz/zyskasz za 10 lat są mniej warte, niż te, które teraz trzymasz w ręku).

Nie uwzględnia za to podwyżek cen prądu i zakłada zawyzone koszty stałe i cenę instalacji.

20750zł za 6kWp, czyli 3458,33zł/kWp to zawyżona cena? Nie żartuj. Za to 0,467zł/kWh to i owszem. Założenie 50/50 też nierealne. Zawyżona jest cena kWh.

Oczywiście Ja miałem z dotacji taka bo nie maiłem możliwości wyboru i ma ona różne wężownice i inne ustrojstwa których ja nie wykorzystuje bo nie mam centralnego ogrzewania.

https://www.austria-email.pl/produkty/pompy-ciepla/wpa-303-eco-zestaw-kompaktowy/

kosztowała mnie ok 3k zł 2 lata temu.

Ale są równeiz fajne nawet firmowe https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-200-l-atlantic-egeo-8450516003

lub trochę większa https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-8450519270

Trochę offtop ale mnie się ten zestaw podoba, z agregatem na zewnątrz i zakres pracy do -15stC . https://allegro.pl/oferta/ogrzewacz-wody-z-pompa-ciepla-calypso-split-200l-7882548548

Tak, przykrywać kocykiem. Ale dalej drążysz, jaki to mały % pożarów jest spowodowanych przez PV. Tylko jakie to ma znaczenie, co było przyczyną.

masz podane na tacy jak gasić domy , z podwójnym zasilaniem (NA KTÓRYCH JEST PV lub jest AGREGAT ) , bez nacisku ,że pożar powstał od PV , CZEGO JESZCZE OCZEKUJESZ ?

STRAŻ BĘDZIE GASIĆ ! I tyle w temacie .

Nie, nie uwzględnia odsetek lokaty. A przez piętnaście lat nawet na te 3% to ponad 9000 zł po opodatkowaniu.

Ta stopa służy tylko do dyskontowania przyszłych przychodów. Służy do liczenia NPV (czyli do uwzględnienia zmiany wartości dochodu w czasie zgodnie z zasadą, że pieniądze, które dostaniesz/zyskasz za 10 lat są mniej warte, niż te, które teraz trzymasz w ręku).

20750zł za 6kWp, czyli 3458,33zł/kWp to zawyżona cena? Nie żartuj. Za to 0,467zł/kWh to i owszem. Założenie 50/50 też nierealne. Zawyżona jest cena kWh.

Ech, wkleiłeś mi definicję*z wikipedii, ale chyba do końca jej nie zrozumiałeś; w sumie ta polska definicja z wikipedii jest mało przejrzysta, z angielskiej definicji NPV:

" discount rate, i.e. the return that could be earned per unit of time on an investment with similar risk"

Zauważ, że w arkuszu wartość generowanego prądu jest stała - nie indeksowałem jej o inflację; chyba nie sądzisz że za 15 lat kwh będzie kosztować tyle co dziś.

Możesz wkieić swoje (realne) założenia co do ceny prądu i rozkładu taryf - pamiętając, że nie każdy ogrzewa dom prądem? Czy są one tak samo realne jak twoja opinia o kondycji spółek energetycznych 4 strony temu? A co do ceny kWp - co najmniej kilka osób podawało swoją cenę wraz z ulgami, moja instalacja kosztowała finalnie poniżej 3000/kWp, bardziej jestem skłonny wierzyć im, niż gościowi co ma od 15 miesięcy prąd za darmo i nie płaci podatku ¯\_(ツ)_/¯

Zauważ, że w arkuszu wartość generowanego prądu jest stała - nie indeksowałem jej o inflację; chyba nie sądzisz że za 15 lat kwh będzie kosztować tyle co dziś.

Nie sądzę, żeby realna wartość prądu była znacząco wyższa, niż dzisiaj (a ta w arkuszu jest zawyżona). Nie zmienia to faktu, że w tym arkuszu nie jest uwzględnione to, co pieniądze włożone w PV mogłyby zarobić przy innym ulokowaniu. Czyli kosztu utraconych korzyści.

Możesz wkieić swoje (realne) założenia co do ceny prądu i rozkładu taryf - pamiętając, że nie każdy ogrzewa dom prądem?

Wklejałem.

moja instalacja kosztowała finalnie poniżej 3000/kWp

Rozmawiamy o dzisiaj dostępnych ofertach, czy "moja jest najmojsza"? Jak chcesz to pierwsze - to daj namiary na realne dzisiaj takie oferty. Jak to drugie - to porównuj z moimi fakturami.

bardziej jestem skłonny wierzyć im, niż gościowi co ma od 15 miesięcy prąd za darmo i nie płaci podatku ¯\_(ツ)_/¯

Czemu dokonywanie racjonalnych wyborów ma podważać moją wiarygodność? Czy wiarygodność moich obliczeń na podstawie standardowych cen?

Trochę offtop ale mnie się ten zestaw podoba, z agregatem na zewnątrz i zakres pracy do -15stC . https://allegro.pl/oferta/ogrzewacz-wody-z-pompa-ciepla-calypso-split-200l-7882548548

Parametry jakieś dziwne. Niby COP>3 (co jest rekordowe przy grzaniu CWU - chyba, że to rekordowe w idealnych warunkach, a nie jakaś realna średnia) a oszczędza 75% energii w ciągu roku (to już kompletna bajka). Nie podali, wg jakiej normy ten COP.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen ta PC jest marna teraz dokładnie looknołem i jaki jest sens wystawiania jednostki na zewnątrz skoro można miec monoblok pobierający powietrze np z garazu nieogrzewanego . Moja pc ma cop powyżej 4 ale też zakres pracy -7 do +35. w garzu zawsze jest +

https://www.austria-email.pl/produkty/pompy-ciepla/wpa-303-eco-zestaw-kompaktowy/

DANE TECHNICZNE:

n Moc grzewcza pompy ciepła 1850 W / 3350 W 3

n Pobór mocy 440 W / 1940 W3

n Grzałka elektryczna 1500 W

n COP 4,3 1 / 3,82

n Napięcie/częstotliwość 230V / 50 Hz

n Zabezpieczenie elektryczne 16 A

n Czynnik chłodzący / Ilość R 134 A / 0,7 kg

n Zakres pracy -7°C + 35°C

n Maksymalna temp. wody 55°C bis 65°C 4

n Ochrona przed legionellą ~ 60 °C

n Wymagany przepływ powietrza 700 m³/h

n Długość kabla elektr. ca. 2 m

n Ochrona zbiornika Anoda magnezowa

n Izolacja cieplna 50 mm pianka PU

n Przyłącze kanału powietrza 150 mm / max. 10 m

n Przyłącze wody 1“

n Minimalna wys. pomieszczenia 2200 mm

n Poziom hałasu 57 dB(A)

Edytowane przez gawel

Parametry jakieś dziwne. Niby COP>3 (co jest rekordowe przy grzaniu CWU - chyba, że to rekordowe w idealnych warunkach, a nie jakaś realna średnia) a oszczędza 75% energii w ciągu roku (to już kompletna bajka). Nie podali, wg jakiej normy ten COP.

Z tego co kiedyś tam czytałem, to COP dla pomp CWU są liczone przy +15stC. Ta pompa dla mnie jest lepsiejsza od innych, bo agregat na zewnątrz, praca do -15 i nie wymaga kolejnych rur do do/odprowadzenia powietrza a u mnie miejsce w pom.gospodarczym jest napięte jak plandeka na Żuku ;) Ponieważ garaż u mnie ogrzewany to nie będę rozważał, czy ileś tam m3/h może go wychłodzić, a na dodatek daleko do odbiorników wody. Jak ktoś ma miejsce i odpowiednie umiejscowienie to może rozważyć inne typy.

Z tego co kiedyś tam czytałem, to COP dla pomp CWU są liczone przy +15stC. Ta pompa dla mnie jest lepsiejsza od innych, bo agregat na zewnątrz, praca do -15 i nie wymaga kolejnych rur do do/odprowadzenia powietrza a u mnie miejsce w pom.gospodarczym jest napięte jak plandeka na Żuku ;)

Żeby ocenić opłacalność trzeba znać realne parametry. Jak średni COP w sezonie wyjdzie 2 czy 1,5 to inaczej ocenisz opłacalność, niż jak wyjdzie 3 czy 4.

Ludzie myślą, że jak mają jakieś pomieszczenie nieogrzewane, to w nim będzie cieplej, niż na zewnątrz jak tam zamontują jednostkę zewnętrzną. A wystarczy popatrzeć na zamrażarkę. Taki garaż to będzie trochę większa zamrażarka, jak tam wstawisz agregat który pompuje z niego ciepło do zasobnika z wodą - temperatura zrobi się niższa, niż na zewnątrz, COP będzie mniejszy i generalnie pomysł bez sensu.

Ludzie myślą, że jak mają jakieś pomieszczenie nieogrzewane, to w nim będzie cieplej, niż na zewnątrz jak tam zamontują jednostkę zewnętrzną. A wystarczy popatrzeć na zamrażarkę. Taki garaż to będzie trochę większa zamrażarka,

jak tam wstawisz agregat który pompuje z niego ciepło do zasobnika z wodą - temperatura zrobi się niższa, niż na zewnątrz,

Co do pierwszego - chyba nikt tak nie myśli.

Co do ostatniego to nie masz racji.