bobrow 16.12.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Rano było.Już nie pierwszy raz o tym mówi. Nie słuchasz tych co potrzeba. Wybory idą. Nie wiesz? No rekompensaty były. Twoja starta, żeś wniosku nie wypełnił. No, ale przecież to było wszystko takie proste i oczywiste co, gdzie i kiedy. PS. Ja nie muszę śpiewać. Ależ wnioseczek wypełniony - a jakże ... Tylko pULSAR (celowo tak napisałem !!!) ma to gdzieś... PS I nie wchodząc w tematykę "polityczną", to moim skromnym zdaniem ci "źli" są tak dobrzy , ponieważ ci "dobrzy" są tak kiepscy... Etykiety dowolne-sens będzie ten sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 16.12.2019 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Ależ wnioseczek wypełniony - a jakże ... Tylko pULSAR (celowo tak napisałem !!!) ma to gdzieś... PS I nie wchodząc w tematykę "polityczną", to moim skromnym zdaniem ci "źli" są tak dobrzy , ponieważ ci "dobrzy" są tak kiepscy... Etykiety dowolne-sens będzie ten sam... No to nieładnie z ich strony. Prąd i gaz bez polityki? No Panie. Oj będzie się działo. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.12.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 No to nieładnie z ich strony. Prąd i gaz bez polityki? No Panie. Oj będzie się działo. Pozdrowienia. Komunę jakoś przeżyłem w PL -to i zapewne socjalizm przeżyję, aby tylko zdrowia starczyło... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2019 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Cóż, mądrej głowie dość po słowie... Jakby jeszcze to słowo było mądre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.12.2019 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Jakby jeszcze to słowo było mądre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 17.12.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Jakby jeszcze to słowo było mądre... Jakbyś jeszcze Ty był mądry... Zresztą, nieważne, mądry czy głupi, bo w polskiej noworocznej (i już nie tylko) tradycji: "Podwyżka tu, podwyżka tam, podwyżka wuja zrobi nam." Buchachacha:rotfl: Jeszcze wspomnicie moje słowa: W końcu będziecie płacili za prąd więcej niż bez panieli, a inwestycję wytłumaczycie ekologią. Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Superior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.12.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Komunę jakoś przeżyłem w PL -to i zapewne socjalizm przeżyję, aby tylko zdrowia starczyło... Pzdr No widzisz Panie nie da rady bez polityki, jeżeli chodzi o ceny energii. Tylko ten Twój sprzedawca to taki kapitalista jest, bo coś drogo u niego. No chyba, że to rezerwowy. Co do cen to pewnie, że kiedyś tam będzie drożej. Tanio to już było. Nie tylko prądu. Taka rzeczywistość jak opisałeś, będzie dotyczyła też niedługo gazu (również dla gospodarstw domowych), co oczywiście będzie miało wpływ na cenę prądu. I tak w kółko. Zobaczysz kiedyś cenę 500zł/MWh, a pewnie może i więcej, szczególnie po tym jak "nasi" wrócili dumni po ostatnich negocjacjach z UE. Tylko, żeby było czym płacić, za ten prąd czy gaz i żeby miał kto kupować to co tam zrobisz w tej firmie. Ja jak mi padnie, a może i wcześniej, ten mój "mega" falownik to kupuję hybrydę i jakąś baterię do tego. No i będę liczył "opłacalność" od nowa, bo ja niedługo to na "zero" wyjdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.12.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 A to ja jeszcze odnośnie 1200pln/kWp. Czy to jest cena całkowita za finalną instalację (tj razem z montażem i wszystkimi niezbędnymi komponentami instalacji) , czy może tylko za panele i inwerter ? generalnie to koszt instalacji jest pokrywany w 80% ze środków unijnych, w 20% ze środków gminy. chodzi ponoć o całkowity koszt i z wszelkich dokumentów tak wynika,w dodatku limit wydatków jest bardzo duży - 5500 zł netto/kW. beneficjent ma opłacić VAT. ale chodzi o instalacje o mocach z wniosków sprzed dwóch lat. wnioskowałem wtedy o mniejszą, bo mam mały dach, a w międzyczasie sporo się zmieniło na rynku. planuję zrobić instalację o większej mocy (co jest dopuszczone przez gminę) i nadwyżkę pokryć z własnych środków, co po wstępnej wycenie daje około 1200 zł/kW przy instalacji 7,44 kW zamiast wnioskowanej 6 kW. zobaczymy jak będzie, będę informował. jedyne czego się obawiam, to że moja instalacja ruszy dopiero w drugiej połowie 2020, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.12.2019 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 No i jak tam te podwyżki "malkontenci i wiadomo kto" ? Kuźwa dłużej mi się będą te panele "zwracały". Szlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 generalnie to koszt instalacji jest pokrywany w 80% ze środków unijnych, w 20% ze środków gminy. chodzi ponoć o całkowity koszt i z wszelkich dokumentów tak wynika,w dodatku limit wydatków jest bardzo duży - 5500 zł netto/kW. beneficjent ma opłacić VAT. ale chodzi o instalacje o mocach z wniosków sprzed dwóch lat. wnioskowałem wtedy o mniejszą, bo mam mały dach, a w międzyczasie sporo się zmieniło na rynku. planuję zrobić instalację o większej mocy (co jest dopuszczone przez gminę) i nadwyżkę pokryć z własnych środków, co po wstępnej wycenie daje około 1200 zł/kW przy instalacji 7,44 kW zamiast wnioskowanej 6 kW. zobaczymy jak będzie, będę informował. jedyne czego się obawiam, to że moja instalacja ruszy dopiero w drugiej połowie 2020, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Ok-rozumiem.A czy to nie Ty utworzyłeś małe konsorcjum do ściągania paneli i osprzętu z chinlandii ? Nie pytałeś się tu może czy ktoś by nie chciał się przyłączyć do tego importu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 No widzisz Panie nie da rady bez polityki, jeżeli chodzi o ceny energii. Tylko ten Twój sprzedawca to taki kapitalista jest, bo coś drogo u niego. No chyba, że to rezerwowy. . Nie -to jest "zwykła" umowa z * o zmianie cen energii w uzasadnionej sytuacji rynkowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.12.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Nie -to jest "zwykła" umowa z * o zmianie cen energii w uzasadnionej sytuacji rynkowej... A to nieładnie. No bo czy było uzasadnienie by o tyle podnieść ceny? No te 10-20% to ok, ale nie ponad 100%. Może to jakiś kapitalista nie socjalista czy komunista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.12.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Ok-rozumiem.A czy to nie Ty utworzyłeś małe konsorcjum do ściągania paneli i osprzętu z chinlandii ? Nie pytałeś się tu może czy ktoś by nie chciał się przyłączyć do tego importu ? to na pewno nie ja byłem . do tej pory zbytnio się nie interesowałem PV, bo mi się instalacja nie opłacała. ale przy dotacji to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 to na pewno nie ja byłem . do tej pory zbytnio się nie interesowałem PV, bo mi się instalacja nie opłacała. ale przy dotacji to co innego A to sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 O - właśnie URE zatwierdziło wzrost cen w Tauronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.12.2019 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 to 20% lub jak kto woli wzrost rachunków o 9PLN/miech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.12.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 O - właśnie URE zatwierdziło wzrost cen w Tauronie... Inni dostawcy chyba trochę przegięli, bo ich wnioski zostały odrzucone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.12.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Z tym importem to chyba był kol Myjk-ciekawe jak mu to finalnie wyszło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 17.12.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Inni dostawcy chyba trochę przegięli, bo ich wnioski zostały odrzucone Co znaczy przegięli? Wg Ciebie ile tzn. nie przegiąć? Pewnie chcieli dać podwyżkę za obecny rok i na kolejny. Prezesi nie chcą być oskarżeni o działanie na szkodę spółek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 17.12.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Co znaczy przegięli? Wg Ciebie ile tzn. nie przegiąć? Pewnie chcieli dać podwyżkę za obecny rok i na kolejny. Prezesi nie chcą być oskarżeni o działanie na szkodę spółek. Od 30 do nawet 60 proc. I tak - Tauron swoją stratę i to, ile powinno mu oddać państwo (różnica ceny i rekompensata) oszacował na 821 mln zł w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy roku. Jednocześnie klientom "masowym" sprzedał energię za 2,26 mld zł. Żeby wyjść na zero i nie tracić na preferencjach dla gospodarstw domowych, podwyżka musiałaby wynosić 36 proc. Grupa PGE rekompensaty wyliczyła na 977 mln zł przy sprzedaży detalicznej energii za 3,23 mld zł. Wychodzi ponad 30 proc. Czytaj też: URE: "Nie wszystkie koszty sprzedawców energii są uzasadnione" Dużo niebezpieczniej wygląda to w przypadku Enei. Ta wyliczyła rekompensatę na 507 mln zł, a dla gospodarstw domowych sprzedała energię za 846 mln zł. Wniosek? Tylko podwyżka cen o 60 proc. byłaby satysfakcjonująca. Trzeba oczekiwać, że o takie właśnie podwyżki będą wnioskować firmy dystrybuujące energię. Miejmy tylko nadzieję, że będzie to bliżej 30 niż 60 proc. Jak to się ma do naszych rachunków? Opłata za samą energię elektryczną to około 40 proc. płatności. Jeśli na fakturze za prąd masz 100 zł miesięcznie, to znaczy, że za samą energię zapłaciłeś 40 zł. Podwyżka o 30 proc. będzie cię kosztowała 12 zł miesięcznie. Jeśli podwyżka wyniesie 60 proc., koszt wzrośnie do 24 zł miesięcznie https://www.money.pl/gospodarka/ceny-pradu-policzylismy-o-ile-wzrosna-wesolo-nam-nie-bedzie-6450306565289601a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts