Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność

BezProblemu

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 428
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co do opłacalności, to mam kumpla, który przy browarze kategorycznie dowodził, że to nie ma szans się zwrócić, prędzej się zepsuje, spali, grad zbije i w ogóle Sodoma i Gomora.

Po jakimś czasie, podczas spotkania w gronie mieszanym, okazało się się, że jego żona kategorycznie stwierdziła, że nie chce "tego" na swoim dachu w kolorze "jesienny liść"

Teraz to mnie rozbawiłeś :D:D

Dobre, naprawdę dobre! i prawdziwe ;)

Ech, te baby...

Edytowane przez Stanowska

• 1 year później...
Kto chciałby się założyć, że - mając panele na dachu - za parę lat za prąd, będziemy płacić tyle tyle samo lub więcej niż dziś bez paneli?

Czyli teraz ktoś ne posiada instalacji PV płaci 2400 zł rocznie za prąd z opłatami stałymi.

Za klika lat ten sam użytkownik będzie posiadał na swoim dachu instalację PV pokrywającą 100% zapotrzebowanie i będzie płacił więcej niż obecnie 2400 zł rocznie?

Teoretycznie jest to nawet możliwe.

Teraz opłaty stałe to 20 zł/m-c a za kilka lat opłaty stałe będę wynosić 240 zł/mc czyli same opłaty stałe to będzie 2.880 zł rocznie.

2.880 zł < 2.400 zł !!

Te zwiększone opłaty stałe będą za posiadanie instalacji PV.

Ja twierdzę że to nadal będzie jedna z najlepszych inwestycji jakie można uczynić. Na pewno o lepszym zwrocie niż lokaty bankowe cz zysk z wynajmu mieszkań.

Tego nie byłbym taki pewien. To zależy od czasu zwrotu i tempa wzrostu cen. Jednka musisz uwzględnić to że najpierw musi się zwrócić i ma określona żywotność również należy uwzględnić ryzyko polityczne. Wiec jeśli to ne będzie optymalizowana instalacja to prawdopodobny zwrot to kapitał + 100-200% w ciągu 20 lat więc dupy nie rwie

• 1 month później...
Kolego kaizen może teraz, po podwyżkach, pochwalisz się jak to mało płacisz za prąd?

Jak dotąd nie dostałem żadnych podwyżek. Za to moi rodzice naliczeń jeszcze nie dostali - ale na klatce schodowej wisi już coś takiego:

attachment.php?attachmentid=458420

VAT i akcyzę na prąd obniżają i do końca marca, jak się nie mylę, to raptem będę za tanią strefę płacił o 0,0064gr/kWh drożej czyli o 1,7%- to kilkakrotnie mniejsza podwyżka niż inflacja czyli realnie obniżka i jeszcze mniejsza opłacalność PV.

https://www.gkpge.pl/content/download/49838/file/wkladka_do_taryfy_g.pdf

https://www.gkpge.pl/content/download/38450/file/wkladka_do_taryfy_osd_ceny-brutto.pdf

Za to:

i

https://wysokienapiecie.pl/42645-magazyn-energii-u-prosumenta-jest-klopot-z-liczeniem-mocy/

cennikogrzewania2.jpg

Edytowane przez Kaizen

VAT i akcyzę na prąd obniżają i do końca marca, jak się nie mylę, to raptem będę za tanią strefę płacił o 0,0064gr/kWh drożej czyli o 1,7%- to kilkakrotnie mniejsza podwyżka niż inflacja czyli realnie obniżka i jeszcze mniejsza opłacalność PV.

Tylko, że to pudrowanie trupa i w końcu stawki VAT powrócą do dawnych poziomów

A wtedy na horyzoncie będzie pewnie kolejna podwyżka cen EE.

Co znów skróci czas zwrotu PV

Kaizen, czyli wg. ciebie będziemy wszyscy płacić za e.el. mniej ?

Zapisz się na kurs czytania ze zrozumieniem. Nic nie pisałem o wszystkich. Pytałeś o mnie - to odpowiedziałem o moich opłatach.

Tyle tylko że mam obawy ich twoje liczenie jest tak samo kreatywne jak pr-owców z partii rządzącej

Podałem linki do opłat uwzględniających obniżkę VATu i rezygnację akcyzy u mojego dystrybutora i sprzedawcy.

Zapisz się na kurs czytania ze zrozumieniem. Nic nie pisałem o wszystkich. Pytałeś o mnie - to odpowiedziałem o moich opłatach.

I BRAWO w końcu zrozumiałeś

To TOBIE się nie opłaca instalacja fotowoltaiczna

Wyraziłeś swoje zdanie i h.. i kropka.

Bo naprawdę rzygać się chce czytając Twoje posty jak komuś wciskasz na siłę swoje racje.

Poza tematem ja też grzeje kablami, niestety nie mam takiej ceny za prąd jak ty i MI się opłaca montować PV

Podałem linki do opłat uwzględniających obniżkę VATu i rezygnację akcyzy u mojego dystrybutora i sprzedawcy.

I jestem pewien że podwyżka cen prądu będzie sporo wyższa niż ta ich populistyczna obniżka akcyzy. Po to w końcu jest ta obniżka żeby złagodzić skutki podwyżki.

Kotojeb nie dopłaci ci żebyś ty miał lepiej.

Czyli wyjdzie drożej.

W tym kraju nic nie tanieje, nie udawaj naiwnego że tego nie widzisz.

I BRAWO w końcu zrozumiałeś

To TOBIE się nie opłaca instalacja fotowoltaiczna

Wyraziłeś swoje zdanie i h.. i kropka.

Bo naprawdę rzygać się chce czytając Twoje posty jak komuś wciskasz na siłę swoje racje.

Poza tematem ja też grzeje kablami, niestety nie mam takiej ceny za prąd jak ty i MI się opłaca montować PV