Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność

BezProblemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 428
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pół metra sześciennego średnio - jakieś 300kg x 4kWh = 1200kWh. W zupełności wystarcza jako uzupełniające źródło ciepła.

Laboratoryjna sprawność kozy Jotul to 78% (motel F600)

Czyli średniosezonowa pewnie około 65%

Więc nie 1200kWh

Swoją drogą od 2023 w województwie śląskim (i wielu innych) w takiej kozie palic nie będzie można.

Edytowane przez fotohobby

Nie. Ciepło spalania to jakieś 5,8kWh/kg. 4kWh/kg już to uwzględnia.

Ciepło spalania i wartość opałowa to podstawowe parametry charakteryzujące drewno jako materiał opałowy. Ciepło spalania jest to ilość MJ, jaka powstaje przy spaleniu 1kg suchego paliwa i ochłodzeniu powstających spalin do temperatury otoczenia. Podczas ochładzania spalin ulega skropleniu para wodna, oddając ciepło utajone.

Pełną wartość ciepła spalania udaje się uzyskać jedynie w laboratorium. Waha się ona dla drewna suchego w granicach 20MJ

Zaś WARTOŚC OPAŁOWA drewna o wilgotności 15% to 4.5kWh/kg i ta wartość NIE uwzględnia sprawności.

https://czysteogrzewanie.pl/2013/05/drewniana-pulapka/

Edytowane przez fotohobby

• 2 weeks później...
  • 8 months później...
Opłaca się, u mnie po instalacji rachunki za prąd z 300 zł miesięcznie spadły na 20 zł, 30 zł. Mam panele LONGi, umowę podpisywałem z firmą Otovo. Jak dla mnie godni polecenia na pewno.

To się szybko zmieni bo prąd pójdzie do góry i to ostro. Ten kto już założył fotowoltaikę zyska najwięcej a zwrot inwestycji będzie znacznie szybszy.