vvvv 12.12.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Nie przekręcaj moich słów. Instalacja przed ulgami/dotacjami w zeszłym roku vs cena w tym roku - jest ta sama. W zeszłym roku ulgi termomodernizacyjnej oraz programu "Mój Prąd" nie było. W tym roku jest. Więc cena instalacji się nie zmieniła, ale w wyniku zmiany prawa Kowalski ma parę złotych w kieszeni w porównaniu z zeszłym rokiem. Oczywiście, zawsze można trafić na tzw. Janusza biznezu - ten ceny podniósł żeby "zgarnąć" te ulgi. Jak ze wszystkim co kupujemy - samochód, pralkę czy materiały na budowę domu - tam wszędzie można się naciąć, bądź znaleźć dobry deal. Natomiast ja piszę o normalnej sytuacji. Zmiana prawa już była - patrz wyżej. A co będzie, to pytaj Piotrka ewentualnie Jadwigę. Ja wiem tyle, co każdy z nas, a często mniej. I teraz gwóźdź programu. Jak z moich słów, że mam do czynienia z finansami, wywnioskowałeś że jestem z branży instalatorskiej? Podoba mi się Twój tok myślenia, ale zdradź proszę, jak do tego doszedłeś. Jeżeli wg cena instalacji taka sama obecnie jak w poprzedni roku to gratuluję. Niestety rzeczywistość jest inna. Oj nie raz pisałeś i mówiłeś jak to instalujesz. Oczywiście mogłem Cię z kimś pomylić, ale, żeby coś udowadniać to grzebać mi się nie chce. Prognozowałeś zmianę prawa czy cen prądu? Jak prąd podskoczy, to PV jeszcze szybciej się zwróci - a czy podskoczy, tego nie wiem, mogę tylko przypuszczać. Poza tym pisałem o zmianie prawa No i co z tą wydajnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Jeżeli wg cena instalacji taka sama obecnie jak w poprzedni roku to gratuluję. Niestety rzeczywistość jest inna. Ok. Widocznie masz pecha. Oj nie raz pisałeś i mówiłeś jak to instalujesz. Oczywiście mogłem Cię z kimś pomylić, ale, żeby coś udowadniać to grzebać mi się nie chce. To proponuję, żebyś najpierw sprawdzał, a dopiero potem pisał. Bo jeśli w ten sposób mnie pamiętasz, to wybacz, ale za grosz nie wierzę Ci, jak piszesz o wzroście cen instalacji. Niewykluczone, że to też mogło Ci się pomylić. Prognozowałeś zmianę prawa czy cen prądu? Nic nie prognozowałem. To Kaizen wieszczy niekorzystne zmiany prawa, ja natomiast pisałem, że do tej pory zmiany prawa były korzystne. I ta dyskusja z Kaizenem miała już miejsce wcześniej. Czyli gdzieś dzwoni, ale kościół nie ten. Naprawdę proponuję, żebyś zaczął zwracać uwagę na to co piszesz. No i co z tą wydajnością? Rozwiń ten skrót myślowy. Może chodzi Ci o to, że miałem na myśli, że instalacje sprzedawane w rok temu miały niższą wydajność (sprawność, panele, te sprawy) niż dzisiaj w funkcji ceny? Zgaduję, bo piszesz półsłówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 12.12.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 I to jest odpowiedź na pytanie: Tylko, że PV też trzeba się zająć, policzyć, wniosek o dopłatę przygotować, PITa wypełnić. Łatwiej znaleźć i założyć lokatę, więc argument chybiony. Ależ skąd. W ogóle tego nie uwzględniłem. Nie uwzględniłem też utraty sprawności paneli, kosztów ubezpieczenia, napraw, czasu poświęconego na optymalizację wykorzystania prądu (żeby nie tracić 20% potrącenia), kosztów i zachodu na wypełnienie wniosku o dofinansowanie, PITa i innych rzeczy. I tak dałem dużo forów PV. . Nie policzyłeś też kosztów optymalizacji wykorzystania energii pod 2 taryfę i założyłeś, że każdy ma taką*samą strukturę zużycia. A co do lokat - poproszę te wszystkie lokaty na 4% - znajdziesz może jakieś na 3 miesiące i 10-20k i to jednorazowo, dla nowych klientów. Minus 19% podatku Belki. Stawiam dobre whiskey, że poszukiwanie i żonglowanie kasą między tymi lokatami jest znacznie bardziej czasochłonne, niż wypełnienie tego wniosku o dofinansowanie. Swoją drogą, lokaty w mbanku były na te 16% w okolicach 99-2000, przy inflacji rocznej - wg GUS - rzędu 11-12% i w perspektywie strat na kredytach frankowych banki raczej nie będą na potęgę szukać*środków i płacić za nie ekstra (co zresztą widać*w ostatnich latach) Jest coś takiego jak "efekt potwierdzenia", jak na razie taka sama prawda, jak z tymi świetnymi wynikami spółek energetycznych, wklejałem gdzieś wcześniej jak to wygląda w rzeczywistości. "tendencja do preferowania informacji, które potwierdzają wcześniejsze oczekiwania i hipotezy, niezależnie od tego, czy te informacje są prawdziwe" - wytykają ci co chwilę cherrypicking/błędy logiczne, no ale moja racja jest najmojsza Żeby nie było -dla mnie PV przed wejściem w życie kombinacji "Mój Prąd" + ulga termomodernizacyjna też się nie spinała, ale przy dofinansowaniu na poziomie ~45%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 12.12.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 @ Kaizen, czytanie ze zrozumieniem to podstawa. Nawiązuję tu do warunków lokat 4% - DLA NOWYCH KLIENTÓW, policz ile masz banków i kiedy wykorzystasz, je wszystkie. Co nie zmienia faktu, że kokosów na tym nie zarobisz, bo za 360 zł w 6 lat to mnie osobiście się nie chce zakładać kont w XX bankach. https://gramwzielone.pl/trendy/34440/rzad-w-koncu-pomoze-prosumentom-ws-bilansowania-miedzyfazowego Jeszcze tytułem uzupełnienia: 4% oferują 2-3 banki w porywach i to dotyczy kwot zwykle do 10 tys. PLN na max 3 miesiące. Poza tym jest jeszcze podatek Belki i z tego 4% realnie wychodzi 3,24%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Ok. Widocznie masz pecha. To proponuję, żebyś najpierw sprawdzał, a dopiero potem pisał. Bo jeśli w ten sposób mnie pamiętasz, to wybacz, ale za grosz nie wierzę Ci, jak piszesz o wzroście cen instalacji. Niewykluczone, że to też mogło Ci się pomylić. Nic nie prognozowałem. To Kaizen wieszczy niekorzystne zmiany prawa, ja natomiast pisałem, że do tej pory zmiany prawa były korzystne. I ta dyskusja z Kaizenem miała już miejsce wcześniej. Czyli gdzieś dzwoni, ale kościół nie ten. Naprawdę proponuję, żebyś zaczął zwracać uwagę na to co piszesz. Rozwiń ten skrót myślowy. Może chodzi Ci o to, że miałem na myśli, że instalacje sprzedawane w rok temu miały niższą wydajność (sprawność, panele, te sprawy) niż dzisiaj w funkcji ceny? Zgaduję, bo piszesz półsłówkami. Ja nie mam pecha. Mi nie musisz wierzyć. Twoja sprawa. Oj może jednak poszukam. A wydajność i koszty? Wyjaśnij? Ja wiem. Bo o PV myślałem jeszcze przed trójpakiem. A że budżet był jaki był, to długo myślałem I tak jak pisałem: ta sama instalacja rok temu i teraz kosztuje plus minus tyle samo. A nawet dzisiaj kosztuje mniej, uwzględniając wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Jeszcze tytułem uzupełnienia: 4% oferują 2-3 banki w porywach i to dotyczy kwot zwykle do 10 tys. PLN na max 3 miesiące. Poza tym jest jeszcze podatek Belki i z tego 4% realnie wychodzi 3,24%. Ja w kwestii formalnej - to, że do 10 kpln, to akurat nie jest większy problem, bo zakładamy, że mówimy o posiadaniu kwoty 30 kpln plus/minus 10 kpln,a nie większej. Więc limit gotówkowy problemem nie jest, natomiast sporym problemem jest czas lokat oraz ich warunki (nowy klient/środki). TL;DR: po 2 latach żonglowania kasą między bankami, znalezienie lokaty powyżej 3% zaczyna zabierać stanowczo zbyt dużo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) To Kaizen wieszczy niekorzystne zmiany prawa, ja natomiast pisałem, że do tej pory zmiany prawa były korzystne. Przy takiej logice się nie dogadamy. W jaki sposób Mój Prąd czy ulga temomodernizacyjna była korzystna dla tych, co zainstalowali już PV? Zmiany były korzystne dla tych, co PV nie mieli - może poprawić opłacalność i skłonić do montażu (a ci, co wcześniej zamontowali mogą co najwyżej żałować). Podobnie zmiana obniżająca VAT na PV montowane obok budynku czy na budynkach gospodarskich, wiatach itp. - też ci, co już mieli PV mogą tylko żałować, jak woleliby mieć gdzie indziej albo już zapłacili 23% VATu. Za to już popłynęli ci, co montowali PV jak prąd się sprzedawało, gdy zamontowali więcej, niż zużywają. Teraz oddają za darmo. Spodziewam się też, że państwo nie będzie miało co robić z coraz większymi wpływami z certyfikatów CO2, a połowę musi przeznaczyć na poprawę efektywności energetycznej. Więc dalsze zmiany dla tych co jeszcze nie mają PV są bardzo prawdopodobne (większe dopłaty). A ci, co już mają - ich strata. I nie jest to nonsens. Bo celem jest zwiększanie udziału OZE (do czego Polska się zobowiązała, a idzie to za wolno) a nie zadowolenie już nadzianych na rożen Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Ja nie mam pecha. Mi nie musisz wierzyć. Twoja sprawa. Oj może jednak poszukam. Poszukaj. A że będzie Ci cholernie trudno udowodnić, że robię coś, czego nigdy nie robiłem, to pozwolisz, że jednak uwierzę w cenniki które widziałem, a nie w Twoje słowa. Na marginesie - nienawidzę prądu do tego stopnia, że rozkręcając gniazdko wyłączam prąd w całym domu, a przy wymianie żarówki wyłączam wszystkie eski od oświetlenia w całym domu. Nie chcesz wiedzieć, ile czasu zajęła mi prosta przeróbka rozdzielnicy, którą elektryk robi w 2 h. Po drodze wszystko sprawdzałem po 5 razy. Ale spoko, wg Ciebie będę grzebał w instalacji DC. A wydajność i koszty? Wyjaśnij? W cenie powiedzmy 500 zł rok temu kupowałeś panel o mocy 280W, dzisiaj 310W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 W cenie powiedzmy 500 zł rok temu kupowałeś panel o mocy 280W, dzisiaj 310W. 10,71% rocznie taniej za kW? Opłaca się wpłacić pieniądze do banku (na dodatkowe 4%) i za rok mieć 14,71% taniej instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Poszukaj. A że będzie Ci cholernie trudno udowodnić, że robię coś, czego nigdy nie robiłem, to pozwolisz, że jednak uwierzę w cenniki które widziałem, a nie w Twoje słowa. Na marginesie - nienawidzę prądu do tego stopnia, że rozkręcając gniazdko wyłączam prąd w całym domu, a przy wymianie żarówki wyłączam wszystkie eski od oświetlenia w całym domu. Nie chcesz wiedzieć, ile czasu zajęła mi prosta przeróbka rozdzielnicy, którą elektryk robi w 2 h. Po drodze wszystko sprawdzałem po 5 razy. Ale spoko, wg Ciebie będę grzebał w instalacji DC. W cenie powiedzmy 500 zł rok temu kupowałeś panel o mocy 280W, dzisiaj 310W. Spoko, no to teraz jasne i wcale nie dziwne to co pisałeś. Źle zrozumiałem widocznie. Ten sam panel np. w marcu 310W 640 zł dzisiaj 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Przy takiej logice się nie dogadamy. W jaki sposób Mój Prąd czy ulga temomodernizacyjna była korzystna dla tych, co zainstalowali już PV? Zmiany były korzystne dla tych, co PV nie mieli - może poprawić opłacalność i skłonić do montażu (a ci, co wcześniej zamontowali mogą co najwyżej żałować). Podobnie zmiana obniżająca VAT na PV montowane obok budynku czy na budynkach gospodarskich, wiatach itp. - też ci, co już mieli PV mogą tylko żałować, jak woleliby mieć gdzie indziej albo już zapłacili 23% VATu. Za to już popłynęli ci, co montowali PV jak prąd się sprzedawało, gdy zamontowali więcej, niż zużywają. Teraz oddają za darmo. Nie zgodzę się. Po pierwsze "popłyną" dopiero jak wejdzie opust 1:1. Teraz wychodzą na zero. Po drugie - przepisy się zmieniły i o tym była mowa. Ty cały czas straszysz, że przepisy mogą się zmienić na gorsze. A przepisy jak dotąd się zmieniły na lepsze. Na kogo to ma wpływ - tak jak pisałem - prawo nie działa wstecz. Jak kupiłem EV miesiąc temu, to "straciłem" dotację, która teraz wchodzi. Ale zmiana jest i jest na lepsze. W żaden sposób nie można dojść do wniosku, że jest zmiana na gorsze, a cały czas o tym piszesz i to uwzględniasz w swoim kalkulatorze opłacalności. Spodziewam się też, że państwo nie będzie miało co robić z coraz większymi wpływami z certyfikatów CO2, a połowę musi przeznaczyć na poprawę efektywności energetycznej. Więc dalsze zmiany dla tych co jeszcze nie mają PV są bardzo prawdopodobne (większe dopłaty). A ci, co już mają - ich strata. I nie jest to nonsens. Bo celem jest zwiększanie udziału OZE (do czego Polska się zobowiązała, a idzie to za wolno) a nie zadowolenie już nadzianych na rożen Nadzianych na rożen? Łojezusmaria. Już czuję się jak jakieś pieczyste Cóź, nie wszyscy mają prąd za półdarmo. A właściwie, mało kto. Ot cała tajemnica. Ja też mógłbym się chwalić, że wykonanie elektryki w całym domu przez fachowca kosztowało mnie 1,5 kpln. Tylko jaki to ma sens przy rozpatrywaniu normalnych stawek rynkowych? Wg mnie dokładnie żaden sens. I takiż sens jest przy rozpatrywaniu opłacalności PV dla Kowalskiego bazując na Twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 10,71% rocznie taniej za kW? Opłaca się wpłacić pieniądze do banku (na dodatkowe 4%) i za rok mieć 14,71% taniej instalację. "Powiedzmy". Nie operowałem na cennikach. Ps. jeszcze tylko kilka lat i instalacja będzie za darmo. Nie myślałeś o tym? #facepalm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Spoko, no to teraz jasne i wcale nie dziwne to co pisałeś. Źle zrozumiałem widocznie. Ten sam panel np. w marcu 310W 640 zł dzisiaj 700 zł. W marcu 2018? Hmmm... Oczywiście mówimy o cenach dla klienta, a nie tzw. cennikach? Cóż, jeśli tak szukasz, jak ja jestem instalatorem, to... nigdy Ci się instalacja PV nie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Nie zgodzę się. Po pierwsze "popłyną" dopiero jak wejdzie opust 1:1. Teraz wychodzą na zero. Na pewno zrozumiałeś, o czym pisałem? Chodzi o tych, co dawniej (gdy ZE płacił za prąd z PV) zamontowali większe, niż zużycie, licząc na zysk. I się przeliczyli PRZEZ NIEKORZYSTNĄ ZMIANĘ W PRAWIE nie odzyskają nigdy tych pieniędzy. Oddają nadprodukcję za darmo. No, może jak zdemontują panele i sprzedadzą to odzyskają część pieniędzy. Ale są stratni na tym interesie. Ty cały czas straszysz, że przepisy mogą się zmienić na gorsze. A przepisy jak dotąd się zmieniły na lepsze. Cały czas trwają prace nad iriesd, dłubią w upustach. Przepisy nie zmieniły się nigdy na lepsze dla posiadaczy PV. Jak zmiany były korzystne to dla tych, co mają pieniądze w kieszeni, a nie na dachu. Czy chcesz mi podrzucać argumenty za tym, żeby trzymać pieniądze w kieszeni, a nie na dachu? Jak kupiłem EV miesiąc temu, to "straciłem" dotację, która teraz wchodzi. Ale zmiana jest i jest na lepsze. Ale nie dla Ciebie (prosumenta), tylko (potencjalnie) dla mnie i tych, co postępują tak jak ja. Jak Czyste powietrze obejmie dopłatami PV - to ja na tym zapewne skorzystam. Prosumenci w momencie zmian nie. Więc dla nich nie jest to korzystna zmiana - jest neutralna. Co najwyżej. Bo w połączeniu z możliwością odcinania prosumenta od sieci może się okazać, że niekorzystną bo zwiększającą moc prosumentów co zwiększy ryzyko odłączenia. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 (edytowane) 10,71% rocznie taniej za kW? Opłaca się wpłacić pieniądze do banku (na dodatkowe 4%) i za rok mieć 14,71% taniej instalację. Z drobnym zastrzeżeniem, że przez ten rok instalacja jednak leźy na dachu, a nie w kartonie i takie trzy panele wyprodukują jednak blisko 1MWh energii. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.12.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Przy takiej logice się nie dogadamy. W jaki sposób Mój Prąd czy ulga temomodernizacyjna była korzystna dla tych, co zainstalowali już PV? Zmiany były korzystne dla tych, co PV nie mieli - może poprawić opłacalność i skłonić do montażu (a ci, co wcześniej zamontowali mogą co najwyżej żałować). Podobnie zmiana obniżająca VAT na PV montowane obok budynku czy na budynkach gospodarskich, wiatach itp. - też ci, co już mieli PV mogą tylko żałować, jak woleliby mieć gdzie indziej albo już zapłacili 23% VATu. Za to już popłynęli ci, co montowali PV jak prąd się sprzedawało, gdy zamontowali więcej, niż zużywają. Teraz oddają za darmo. Spodziewam się też, że państwo nie będzie miało co robić z coraz większymi wpływami z certyfikatów CO2, a połowę musi przeznaczyć na poprawę efektywności energetycznej. Więc dalsze zmiany dla tych co jeszcze nie mają PV są bardzo prawdopodobne (większe dopłaty). A ci, co już mają - ich strata. I nie jest to nonsens. Bo celem jest zwiększanie udziału OZE (do czego Polska się zobowiązała, a idzie to za wolno) a nie zadowolenie już nadzianych na rożen I tak i nie 2 lata temu był program OZE w mojej gminie między innymi na PV i się na niego i zapisałem i wypisałem bo sama kwota za PV to nie wszystko dochodził koszt podłączenia do tablicy i ciągniecie kabla przez pół domu bo miejsce podłączenia miało być w tablicy. Wykonawca był hujowy z przetargu i miałem do wyboru albo 3 albo 5 kw . na moim daszku tylko 3 kw by się zmieściło więc ni w pipe ni w oko. Obecnie mam 4 i wykorzystaną całą powierzchnię tak jak chciałem Cena nominalna tej 3 kw instalcji z dotacji to buło w 2017 roku 21 tys należało wnieśc wkład własny 20% kosztów+vat =5880 zl + koszty przeróbki instalacji około 1000 zł razem 6900 w zaokrągleniu za 4 kw po tej cenie zapłaciłbym 9200 , zapłaciłem po ulgach 10660 2 lata później czyli teraz za moją obecną instalację. Wniosek z tego taki nie każda dotacja jest super a poza tym całkowita cena chyba PV jednak spadła pomimo że cena robocizny wzrosła. Inna sprawa że firmy z przetargu zawsze mają ceny z dupy. W mojej ocenie ceny PV jednak nie spadną bo raz że popyt jest kosmiczny, a wymagania płacowe pracowników i koszty zatrudnienia rosnące, Same PV może stanieją ale w hurtowniach póki co roboty nie pracują wiec nie wiadomo czy ich koszty nie wzrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.12.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Witam,właśnie otrzymałem 5kPLN z dotacji Mój Prąd.W tym momencie za 9,92kVp zapłaciłem 33 000pln -5 000pln=28 000pln brutto 23% przy samodzielnym montażu.Resztę mam zamiar odpisać od podatku tj 28 000pln x 0,81=22 680 pln -tyle powinna wynieść mnie instalacja PV (razem z wiatką pod panele).Czyli za 1kVp powinienem zapłacić 2,26kPLN.Zakładając roczną produkcję ok 10 000kWh (z tego 3 000kWh auto konsumpcję) ,wychodzi to tak przy mojej obecnej średniej 0,42pln brutto (energia +przesył) : 3 000 x 0,42=1260 pln7 000 x 0,8 x 0,42=2352 pln Rocznie zatem 3 612pln wg mojej obecnej stawki. Teraz zwrot :22 680 : 3 612=6,27 czyli zwrot po ok 6,5 roku Oczywiście przy wzroście cen energii zwrot nastąpi szybciej.Także nie wiadomo jaką będę miał produkcję roczną-może być trochę mniej.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 W marcu 2018? Hmmm... Oczywiście mówimy o cenach dla klienta, a nie tzw. cennikach? Cóż, jeśli tak szukasz, jak ja jestem instalatorem, to... nigdy Ci się instalacja PV nie zwróci Marzec i wrzesień 2019. Ceny dla klienta, bo nie znam cen dla instalatorów, ale skoro Ty je znasz i o tym piszesz to pewnie są inne. Zresztą gratuluje logicznego myślenia. Wypowiedzi to bełkot. Wiadomo dlaczego. Mi się "zwróci". Spoko. O mnie się nie martw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.12.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Na pewno zrozumiałeś, o czym pisałem? Chodzi o tych, co dawniej (gdy ZE płacił za prąd z PV) zamontowali większe, niż zużycie, licząc na zysk. I się przeliczyli PRZEZ NIEKORZYSTNĄ ZMIANĘ W PRAWIE nie odzyskają nigdy tych pieniędzy. Oddają nadprodukcję za darmo. No, może jak zdemontują panele i sprzedadzą to odzyskają część pieniędzy. Ale są stratni na tym interesie. Mam wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Możesz mi wskazać jedną osobę fizyczną, która jest w takiej sytuacji? Ja znam osobiście jedną osobę, która ma dużo za dużą instalację, ale zrobiła to z własnej nieprzymuszonej woli, w 90% dla zabawy i rozwijania swoich umiejętności/hobby i zaspokojenia swojej potrzeby majsterkowania. Nawet przez myśl tej osobie nie przeszło, że zrobi to w celach zarobkowych. Wiesz w ogóle, jakie były koleje FiT? Wiesz, ile instalacji zgłoszono w pierwszych latach od trójpaku? Moim zdaniem nie wiesz o czym piszesz, tylko na siłę próbujesz udowodnić, że była zmiana prawa na gorsze, mimo że takiej nie było. I pod tą tezę dopasowujesz swój model. Na podstawie złych danych wejściowych, przy błędnych założeniach tworzysz model, na podstawie którego twierdzisz, że PV się nie opłaca. Zgodzę się z jednym - Tobie się nie opłaca. Masz tak specyficzne warunki brzegowe, których nie ma 99% prosumentów (obecnych i potencjalnych), mimo tego tweirdzisz, że PV się nie opłaca (globlanie, a nie tylko Tobie). Ciężko to ogarnąć. Cały czas trwają prace nad iriesd, dłubią w upustach. Przepisy nie zmieniły się nigdy na lepsze dla posiadaczy PV. Jak zmiany były korzystne to dla tych, co mają pieniądze w kieszeni, a nie na dachu. Czy chcesz mi podrzucać argumenty za tym, żeby trzymać pieniądze w kieszeni, a nie na dachu? Opustach, nie upustach. Grzebią, grzebią. I co wygrzebali? Sprawdziłeś już, jak wpływa zmiana opust 80:20 na 1:1? Najwyraźniej nie. Tobie nie trzeba podrzucać argumentów. To już wszyscy wiedzą. Póki nie zrozumiesz, że za każdym razem jak Ty się wypowiadasz o opłacalności PV, to powinieneś pisać "wg mnie, przy moich warunkach, PV się dla mnie nie opłaca", a nie generalizować, że PV się nie opłaca co do zasady, póty będę uważał, że wprowadzasz wszystkich w błąd. Zwłaszcza, że chodzi o Twoje - bardzo specyficzne - warunki, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością 99% Kowalskich. Nie zapominajmy również o Twoim bardzo luźnym i wybiórczym podejściem do liczenia opłacalności, uwzględniającym mityczne złe zmiany w prawie, koszty ubezpieczenia (no tak, bo normalnie chałupy nie ubezpieczamy, bo po co?), koszty serwisu, awarie, etc. Ale nie dla Ciebie (prosumenta), tylko (potencjalnie) dla mnie i tych, co postępują tak jak ja. Jak Czyste powietrze obejmie dopłatami PV - to ja na tym zapewne skorzystam. Prosumenci w momencie zmian nie. Więc dla nich nie jest to korzystna zmiana - jest neutralna. Co najwyżej. Bo w połączeniu z możliwością odcinania prosumenta od sieci może się okazać, że niekorzystną bo zwiększającą moc prosumentów co zwiększy ryzyko odłączenia. A co to wszystko ma do rzeczy? Popatrz na cuuube, marcinbbb i paru innych gości. Ty się zastanawiasz, a im za chwilę instalacja się zwróci do zera i zacznie zarabiać. A Ty nadal będziesz analizował. A oni, nawet jeśli już faktycznie dojdzie do najgorszego, wtedy po prostu kupią se akumulator i przejdą na offgrid/hybrydę i dalej będą do przodu. Jedno wiem - nawet jeśli będę sprzedawał dom za rok, trzy czy dziesięć, to i tak z instalacją na dachu sprzedam go drożej, niż wynikałoby z prostego dodania wartości instalacji do ceny domu. A tym, co się to nie opłaca i tak dalej nie będzie się opłacało. I dalej będą płacili haracz do ZE, szukali fajnych promocji na lokaty i prąd. Co kto woli. Lokat i tak będę szukał, to insza inszość, ale to już zboczenie zawodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.12.2019 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Sprawdziłeś już, jak wpływa zmiana opust 80:20 na 1:1? No i jak wpłynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts