bardakon 11.12.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Dzień dobryW mieszkaniu mam (miałem) problem z wilgotnością. Mierzyłem ją i wychodziła 70-80% po nocy. Zamontowałem więc nawiewnik na drzwiach na balkon i trochę pomogło, ale niewiele, zamontowałem więc drugi na oknie. Teraz wskazuje mi wilgotność 50-55% ale okna są ciągle całe mokre a woda spływa na parapet. Jak to możliwe? Co mam zrobić, żeby tak nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Kominy wentylacyjne wciągają skutecznie?Na wilgotność zimą - wentylacja.Na skraplanie na oknach (jak wilgotność prawidłowa) cieplejsze okna i/lub poprawienie wentylacji we wnęce okiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 11.12.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 wymień okna i popraw wentylację.Parowanie szyb od strony wnętrza jest spowodowane, przede wszystkim, wysoką wilgotnością powietrza w pomieszczeniu. To z kolei może wiązać się ze złą wentylacją. Powierzchnia szyb jest najzimniejszą przegrodą budowlaną w budynku, dlatego para wodna w zetknięciu z tą zimną powierzchnią ulega skropleniu, stąd widoczna para na szybach okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bardakon 11.12.2019 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Kominy wentylacyjne wciągają skutecznie? Na wilgotność zimą - wentylacja. Na skraplanie na oknach (jak wilgotność prawidłowa) cieplejsze okna i/lub poprawienie wentylacji we wnęce okiennej. A jak poprawia się wentylację we wnęce? Do innych: Wilgotność mam właśnie w porządku, przed nawietrznikiem miałem 70-80% teraz 55 ale para jak była tak jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 11.12.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 A jak poprawia się wentylację we wnęce? Do innych: Wilgotność mam właśnie w porządku, przed nawietrznikiem miałem 70-80% teraz 55 ale para jak była tak jest! Gdzie mierzysz tą wilgotność? Zmierz ją na parapecie przy oknie to się przekonasz czy tam jest wystarczająco mała, aby woda nie wykraplała się na szybach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 A jak poprawia się wentylację we wnęce? Odsłania firany, rolety, zasłony. Przenosi rzeczy stojące na parapecie. Odkręca bardziej kaloryfer pod tym oknem. Sprawdź jeszcze, szczelność i temperaturę dookoła okien (pirometr albo termowizja). Jak nie ma taśm dookoła okien to jest spora szansa, że z czasem piana montażowa się zdegradowała i rama okna jest bardzo wychłodzona. Jak masz tam niewiele cieplej, niż na zewnątrz to nic nie poradzisz. Jak powietrze ma temperaturę punktu rosy w okolicach 10 stopni a dookoła okna jest zimniej, to musi się skraplać. Wilgotność mam właśnie w porządku, przed nawietrznikiem miałem 70-80% teraz 55 ale para jak była tak jest! Higrometry potrafią bardzo przekłamywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 11.12.2019 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 A jak poprawia się wentylację we wnęce? ! tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?358585-Ogrzanie-okna-dachowego&p=7877031&viewfull=1#post7877031 sprawa dotyczyła okna dachowego , ale może warto pójść w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciamajda09 12.12.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 wymień okna i popraw wentylację. Parowanie szyb od strony wnętrza jest spowodowane, przede wszystkim, wysoką wilgotnością powietrza w pomieszczeniu. To z kolei może wiązać się ze złą wentylacją. Powierzchnia szyb jest najzimniejszą przegrodą budowlaną w budynku, dlatego para wodna w zetknięciu z tą zimną powierzchnią ulega skropleniu, stąd widoczna para na szybach okien. Mnie się to permanentnie dzieje w pokoju. Mieszkam w bloku, da się jakoś działanie tej wentylacji poprawić? Jak chodzi kontrola i mówię im o zastrzeżeniach to cały czas mówią, że wg nich wszystko śmiga. Według nich tak, a woda na szybach się znikąd bierze -.- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts