Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygrzewanie podłogówki w istniejącym domu- czy konieczne?

Tedisan

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mieszkam i remontuję, dom 150 m2, w domu jest ciepło, normalnie ogrzewam, na połowie parteru kładę właśnie podłogówkę i proszę Was o podpowiedź, czy ja muszę to jakoś wygrzewać czy wylewka wyschnie bez problemu sama?

Nie planuję używać tej podłogówki przez najbliższy rok, do momentu skończenia remontu na dole, nawet nie mam belki, stąd moje pytanie, nie będę miał jak jej wygrzać,

Pozdrawiam!

Dzień dobry,

Mieszkam i remontuję, dom 150 m2, w domu jest ciepło, normalnie ogrzewam, na połowie parteru kładę właśnie podłogówkę i proszę Was o podpowiedź, czy ja muszę to jakoś wygrzewać czy wylewka wyschnie bez problemu sama?

Nie planuję używać tej podłogówki przez najbliższy rok, do momentu skończenia remontu na dole, nawet nie mam belki, stąd moje pytanie, nie będę miał jak jej wygrzać,

Pozdrawiam!

Wydaje mi się że wyschnie sama.

Wygrzewanie nie jest do wyschnięcia tylko żeby zlikwidować naprężenia, żeby pękło, gdzie ma pęknąć itp. Wyschniecie wylewki przy wygrzewaniu to skutek uboczny.

Ale jak będziesz miał gotową instalację, to warto wygrzać, żeby ci potem kafelki nie strzelały.

Jeśli nie planujesz jej używania przez dłuższy czas to wygrzewanie nie jest konieczne. Temperatura w lato oraz odpowiednie wietrzenie jest wystarczające. Odnośnie wszelkich pęknięć to po to się daje zbrojenia aby pęknięcia nie następowały a przy dużych powierzchniach oraz miedzy pomieszczeniami dylatacje powodują oddzielenie pracujących płyt i w ten sposób pęknięcia są w miejscu w którym chcemy aby wystąpiły.

Wszelkie prace remontowe generują jednak wilgoć dlatego przed układaniem płytek należy jednak uruchomić ogrzewanie tak aby resztki wilgoci znalazły ujście i nie zostały zamknięte okładziną powodując potem przykre niespodzianki.

Oczywiście tak będzie, dom będzie normalnie używany do czasu aż nie skończę całego parteru, części w których pracuję są odseparowane od reszty domu, w jastrychu (FE 50 Knaufa) będzie zatopione zbrojenie do wylewek, przy ścianach opaska ze styropianu 1 cm, część salonową podzielę na trzy 12 m strefy (80 m niebieskiej rury kanthermu 16x2), dylatacja wzdłuż fug (:lol2:).

FE 50 to wylewka anhydrytowa. Jeśli salon nie jest jakiś ogromny to nie musisz go dzielić.

Stosuj się do instrukcji:

Zaleca się planowanie szczelin w otworach drzwiowych, na powierzchniach o długości boku ponad 10m, przy uskokach, przewężeniach powierzchni oraz do oddzielenia powierzchni ogrzewanych od nie ogrzewanych.