Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ferty czy akermany na strop

jost

Recommended Posts

Kurcze po mojemu to strop Akermana muruje się ze zwykłych cegieł na belkach stalowych i na szalunku. Nikt juz chyba tak nie robi bo to duzo roboty i długo i chyba wcale nie taniej wychodzi. Natomiast fert to strop gestożebrowy czyli prefabrykowane pustaki układane na prefabrykowanych belkach żelbetowych - teriva zreszta rownież. Nie bardzo wiem czym sie rózni teriva od ferta pewnie wielkościa i kształtem pustaków i pewnie rozpietoscia. W każdym razie wykonanie ferta i terivy polega na ułozeniu pustaków na belkach do tego małe zbrojonko zalanie betonem od góry i po zawodach, bez szalunków bez murowania i dużo szybciej.

Pozdrawiam

Kurcze po mojemu to strop Akermana muruje się ze zwykłych cegieł na belkach stalowych i na szalunku. Nikt juz chyba tak nie robi bo to duzo roboty i długo i chyba wcale nie taniej wychodzi.

Ten strop o ktorym piszesz to tzw. strop Kleina - belki dwuteowe i wypelnienie z cegiel. I faktycznie nikt juz ich nie robi.

Pozdrawiam

Brzuzens

Kurcze po mojemu to strop Akermana muruje się ze zwykłych cegieł na belkach stalowych i na szalunku. Nikt juz chyba tak nie robi bo to duzo roboty i długo i chyba wcale nie taniej wychodzi.

Ten strop o ktorym piszesz to tzw. strop Kleina - belki dwuteowe i wypelnienie z cegiel. I faktycznie nikt juz ich nie robi.

Pozdrawiam

Brzuzens

No to kurcze co to jest ten Akerman człek juz tyle lat w tym "biznesie "

:D :D siedzi a tu kurcze taka plama :oops: :wink: :D normalnie załamka kleina z akermanem pomylić wstyd normalnie i obciach.

Pozdrawiam

Strop Fert - ceramiczno żelbetowy, pustaki ceramiczne prefabrykowane kładzie się na gotowe belki i zalewa betonem,

Strop teriva – na belki, kładzie się pustaki betonowe (keramzytowe) i zalewa betonem. Obecnie bardzo popularny

Strop Ackerman – strop z pustaków ceramicznych wiec posiada zalety ceramiki. Uważany za strop królewski, inni mówią iż to najlepszy ze stropów, co raz rzadziej stosowany, ze względu na pracochłonność. Jest jednym z tańszych stropów, ale wymaga dużo szalowania i stemplowania.

poniżej strop ackermana w trakcje zbrojenia

http://www.republika.pl/mdzalewscy/BUDOWA/Stropek.jpg