Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bodowa w granicy raz jeszcze

jarokar

Recommended Posts

a zastanawiałeś się nad tym, aby dogadać się z sąsiadem i z dwóch działek o szer. np. 16m stworzyć działki jedna za drugą o szer. sumarycznej ( 16+16m ) tj. szer. działek 27m + 5m na ciąg pieszo jezdny. Wówczas wykluczyłbyś " ostre granice " a działki stały by się bardziej ustawne ( !? ) pod przyszłą zabudowę.

nie ma takiej potrzeby bo z drugiej strony działek jest w planie i już powstaje droga. Wracając do sprawy sprzeciwu czy orientujesz się czy można zablokować budowe w ostrej granicy czy w praktyce to nierealne?

Jest wąska ale długa na 120m i o ile z jednej strony (tam gdzie chce się budować ma 15,95 to po drugiej stronie ma 16,10!

Oddaj 1 decymetr właścicielowi po jednej ze stron i zmieńcie granicę geodezyjnie. Niewiele stracisz, a załapiesz się na przepisy dla działek wąskich.

4. - okap dachu może być min. 1,5m od granicy, czyli przy ścianie 1,5m okapu się nie "wypuści" poza obrys ściany

Nieprawda.

§ 12 ust. 7:

W przypadkach, o których mowa w ust. 2 i 4, dopuszcza się zmniejszenie odległości okapu zwróconego w stronę granicy działki budowlanej do 1 m.

Ściana oddzielenia przeciwpożarowego może zawierać przeszklenia. Sąsiad będący stroną postępowania zgłosił, że "nie zgadza się" na przeszklenia i okna od swojej strony. Urząd odpowiedział:

Zgodnie z art. 35 ust.4 ustawy Prawo budowlane „W razie spełnienia wymagań określonych w ust. I oraz w art. 32 ust. 4, właściwy organ nie może odmówić wydania decyzji o pozwoleniu na budowę".

To odnośnie "zgody sąsiada", która często pojawia się na forum. Jeśli budynek spełnia wszystkie przepisy (w tym MPZP), to sąsiad nie zablokuje PnB. Niczego nie "załatwiałem", nie znam nikogo w urzędzie, mój architekt robił zgodnie z przepisami.

Edytowane przez Lew2

taaa .... ściana oddzielenia pożarowego ( jak na załączniku ) jest podniesiona względem krawędzi dachu ( rynny ) tym samym o okapie można zapomnieć. mamy zlewnię między ścianą, a płaszczyzną dachu. Drugim wariantem jest izolacja z wełny niepalnej w płaszczyznach ścian prostopadłych do ściany "ogniowej" na długości minimum 2m.

Oddaj 1 decymetr właścicielowi po jednej ze stron i zmieńcie granicę geodezyjnie. Niewiele stracisz, a załapiesz się na przepisy dla działek wąskich.

u mnie nie da rady bo wtedy mam od nowa wydzielaną działkę a w MPZP mam że dla nowo wydzielanych działek do 18 m szerokości tylko zabudowa bliźniacza a wolno stojące od 18 tak że wtedy to już nic bym nie postawił bo na bliźniak nie mam szans więc działka z automatu stała by się bezwartościowa - chyba że za grosze dla sąsiada..... Na chwile obecną zapisy MPZP mnie nie obejmują bo działka była wydziałana przed uchwaleniem planu.

u mnie nie da rady bo wtedy mam od nowa wydzielaną działkę a w MPZP mam że dla nowo wydzielanych działek do 18 m szerokości tylko zabudowa bliźniacza a wolno stojące od 18 tak że wtedy to już nic bym nie postawił bo na bliźniak nie mam szans więc działka z automatu stała by się bezwartościowa - chyba że za grosze dla sąsiada..... Na chwile obecną zapisy MPZP mnie nie obejmują bo działka była wydziałana przed uchwaleniem planu.

No to jeszcze jeden pomysł. Może granica między wami nie jest ustabilizowana? Ustabilizujcie w terenie i okaże się po dokładnych pomiarach, że stracisz 1 decymetr na korzyść sąsiada...