Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w dziwnym tarasie

Recommended Posts

Witam

1. Czy taka koncepcja rozwiazanie jest ok czy cos trzeba w niej cos zmienic ?

2. Jaki przekrój murłat ? Murłaty oparte na kotwach typu "U"

3. Jaki przekrój krokwi i co ile rozstaw?

Taras 5m x 3m (przestrzeń miedzy murłatami a murkiem zostawie otwarta, docelowo mysle tam zrobic wjazd na samochod.

Propozycje i sugestie mile widziane.

Aha..wiem wiem powinien policzyc to jakis konstruktor ale nie dam im zarobic!

taras proj..jpg

Projektantowi nie dasz zarobic, ale to ty z teściówką spadniesz i kulasy połamiecie.

A jeśli ukochana Żonusia Słoneczko Twoje z drobiazgiem spadnie, to kto będzie winien?

Wybudowac potrafi każdy głupi, lecz wybudować z głową i bezpiecznie , ooooo to już przekracza granice umysłowe wielu inwestorów.

Niestety.

Projektantowi nie dasz zarobic, ale to ty z teściówką spadniesz i kulasy połamiecie.

A jeśli ukochana Żonusia Słoneczko Twoje z drobiazgiem spadnie, to kto będzie winien?

Wybudowac potrafi każdy głupi, lecz wybudować z głową i bezpiecznie , ooooo to już przekracza granice umysłowe wielu inwestorów.

Niestety.

Nic nie wniosłeś do tego wątku, nie bój sie nikt nie spadnie...sam wybudowalem ten dom razem z dachem moglbym zawstydzic wielu budowlańców jakościa i dokladnościa wykonania..

Aha..wiem wiem powinien policzyc to jakis konstruktor ale nie dam im zarobic!

A co tam liczyć? Belki grubości murłaty lub krokwii?

Toż to wytrzyma wszystko.

Zrób tak:

- murłatę przybij do fundmentu i podeprzyj przy ścianie fundamentowaj na dwóch pionowych słupach,

- najlepiej byłoby domurować tę ściankę z lewej, ale niekoniecznie,

- drugą murłatę daj z przodu na słupach, których zbrojenie jest widoczne,

- zepnij murłaty po bokach i w środku pięcioma krokwiami (chociaż to też pancerne jak murłaty),

- rzuć na to poprzeczki/legarki wzdłuż tarasu, żeby tarasowa deska poszła prostopadle do muru

- połóż deskę i żyj długo i szczęsliwie...

PS Narożne słupy wypuść z metr wyżej, a wtedy będziesz miał konstrukcję dla pewnego zamocowania poręczy z wypełnieniem.

To pokaz cos co dupe urwie ;) Ponad 8k postow widze masz wbitych i pewnie wszystkie oderwane od watku tak jak ten....Doradź, zaproponuj coś, oceń koncepcje tarasu a nie pisz bez sensu...

Niestety nie mogę ci odpowiedzieć bo jestem konstruktorem a Ty ich nie lubisz

A co tam liczyć? Belki grubości murłaty lub krokwii?

Toż to wytrzyma wszystko.

Zrób tak:

- murłatę przybij do fundmentu i podeprzyj przy ścianie fundamentowaj na dwóch pionowych słupach,

- najlepiej byłoby domurować tę ściankę z lewej, ale niekoniecznie,

- drugą murłatę daj z przodu na słupach, których zbrojenie jest widoczne,

- zepnij murłaty po bokach i w środku pięcioma krokwiami (chociaż to też pancerne jak murłaty),

- rzuć na to poprzeczki/legarki wzdłuż tarasu, żeby tarasowa deska poszła prostopadle do muru

- połóż deskę i żyj długo i szczęsliwie...

PS Narożne słupy wypuść z metr wyżej, a wtedy będziesz miał konstrukcję dla pewnego zamocowania poręczy z wypełnieniem.

Jezeli chodzi o te wypuszczenie słupów metr wyżej to nie łapie tego. Mozesz troszke rozwinąc temat? Skoro murłate poloze na uchwytach typu "U" to w jaki sposób mam wypuscic te słupy ?

Nie wiem, może nie wpuszczać, ale dla bezpieczeństwa poręczy najlepiej byłoby, żeby chociaż jeden ze słupów (słupy na rogach tarasu) tejże poręczy był porządnie zamocowany.

Ma on zapewnić wytrzymałość w równoległej do ściany osi.

Pozostałe dwa przybijasz do ściany, dzięki czemu zapewnią ci stabilność poręczy w prostopadłej do ściany osi.