Elfir 13.12.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Dekoracja biurka, parapetu lub komódki - małe paludarium w słoiku, wazonie lub starym małym akwarium. Ten konkretny okaz na co dzień stoi przy oknie, ale zdecydowanie ładniej prezentuje się w świetle sztucznym, które lepiej wydobywa barwy. Roboty niewiele - ot dolanie wody raz w miesiącu (najlepiej poprzez zraszanie), przycięcie niektórych roślin i psiknięcie nawozem w płynie. Jedynie na samym początku trzeba częściej zraszać póki rośliny się nie przyjmą. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 14.12.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 A jak szybko taki okaz rośnie? Czy to jest jakaś odmiana mchu i nie rośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.12.2019 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Ta kompozycja ma ok. 2 miesiące. Rośnie, ale niezbyt szybko. Wczoraj robiłam pierwszą przycinkę na jednej z roślin.Stoi sobie przy oknie (ale można doświetlać lampką biurkową), może dwa razy w miesiącu spryskam, jest przykryta.Mam też drugi taki "słoik", od Wielkanocy, też zaglądam do niego sporadycznie i rośliny nie są dużo większe. Mchy są z parku. Do tego sadzonki widliczki i emersyjne formy roślin wodnych (akwariowych). Emersy rosną o wiele wolniej niż rośliny doniczkowe.Nie używam ziemi, tylko substratu do akwarium w formie granulek. Właśnie z powodu tego, że kompozycja oparta jest przede wszystkim na roślinach emersyjnych, nie nazywam tego "las w słoiku" ale "paludarium" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 14.12.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Piękne! A mozna tak to zrobić, by zamiast słoika było naczynie płytsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.12.2019 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 (edytowane) W zasadzie możesz zrobić nawet na podstawku, ale wymaga to więcej pracy. http://www.clayroof.co.uk/wp-content/uploads/2019/07/The-Wonderful-Wabi-Kusa-700x400.jpg https://sosyol.com/tag/wabi-kusa/ W otwartym naczyniu trzeba się bawić w częste spryskiwanie (nawet 2x dziennie). Chyba, żeby zrobić nie z roślin emersyjnych, ale wilgociolubnych miniaturowych roślin zwykłych. W moim słoju całość jest zamknięta, więc w środku panuje wysoka wilgotność. W przypadku płytszego zamykanego naczynia, trzeba brać poprawkę na wysokości roślin. W bardzo małych zostają w sumie mchy do wyboru. Można sobie pooglądać tworzenie takich ogródków: Edytowane 14 Grudnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 14.12.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Dziękuję zainspirowałaś mnie...tym bardziej, ze bardzo lubię mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.12.2019 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Ja szukałam mchu w kórnickim Arboretum, bo tam jest wilgotno i rosną różne gatunki. Dobrze szukać gdzieś nad wodą. Moim zdaniem lepiej nie używać ziemi prosto z lasu. Jest w niej pełno nicieni, jaj owadów i innych mikroorganizmów. Ja u siebie mam zużyte podłoże akwarystyczne. Sam mech dobrze jest zalać wodą z nadmanganianem potasu dla odkażenia. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts