Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paludarium nano

Elfir

Recommended Posts

Dekoracja biurka, parapetu lub komódki - małe paludarium w słoiku, wazonie lub starym małym akwarium.

Ten konkretny okaz na co dzień stoi przy oknie, ale zdecydowanie ładniej prezentuje się w świetle sztucznym, które lepiej wydobywa barwy.

Roboty niewiele - ot dolanie wody raz w miesiącu (najlepiej poprzez zraszanie), przycięcie niektórych roślin i psiknięcie nawozem w płynie.

Jedynie na samym początku trzeba częściej zraszać póki rośliny się nie przyjmą.

słoik1.jpg

słoik 5.jpg

słoik2.jpg

słoik3.jpg

słoik 4.jpg

Edytowane przez Elfir

Ta kompozycja ma ok. 2 miesiące. Rośnie, ale niezbyt szybko. Wczoraj robiłam pierwszą przycinkę na jednej z roślin.

Stoi sobie przy oknie (ale można doświetlać lampką biurkową), może dwa razy w miesiącu spryskam, jest przykryta.

Mam też drugi taki "słoik", od Wielkanocy, też zaglądam do niego sporadycznie i rośliny nie są dużo większe.

Mchy są z parku. Do tego sadzonki widliczki i emersyjne formy roślin wodnych (akwariowych). Emersy rosną o wiele wolniej niż rośliny doniczkowe.

Nie używam ziemi, tylko substratu do akwarium w formie granulek.

Właśnie z powodu tego, że kompozycja oparta jest przede wszystkim na roślinach emersyjnych, nie nazywam tego "las w słoiku" ale "paludarium"

W zasadzie możesz zrobić nawet na podstawku, ale wymaga to więcej pracy.

http://www.clayroof.co.uk/wp-content/uploads/2019/07/The-Wonderful-Wabi-Kusa-700x400.jpg

https://sosyol.com/tag/wabi-kusa/

W otwartym naczyniu trzeba się bawić w częste spryskiwanie (nawet 2x dziennie).

Chyba, żeby zrobić nie z roślin emersyjnych, ale wilgociolubnych miniaturowych roślin zwykłych.

W moim słoju całość jest zamknięta, więc w środku panuje wysoka wilgotność.

W przypadku płytszego zamykanego naczynia, trzeba brać poprawkę na wysokości roślin. W bardzo małych zostają w sumie mchy do wyboru.

Można sobie pooglądać tworzenie takich ogródków:

Edytowane przez Elfir

Ja szukałam mchu w kórnickim Arboretum, bo tam jest wilgotno i rosną różne gatunki. Dobrze szukać gdzieś nad wodą.

Moim zdaniem lepiej nie używać ziemi prosto z lasu. Jest w niej pełno nicieni, jaj owadów i innych mikroorganizmów. Ja u siebie mam zużyte podłoże akwarystyczne.

Sam mech dobrze jest zalać wodą z nadmanganianem potasu dla odkażenia.

Edytowane przez Elfir