lukis12 14.12.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Dzień dobry Jestem nowy tutaj, ale już od jakiegoś czasu czytam, ponieważ chciałbym wybudować/zakupić własny dom. No i właśnie znalazłem bardzo ciekawą ofertę od lokalnego developera(przynajmniej na moje oko - jestem laikiem). Fajne miejsce, bardzo ładny dom, ale wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach - dlatego proszę was o ocenę standardu wykończenia developerskiego. Wrzucam na zewnętrzny serwis, bo sporo tego jest. https://pastebin.com/LN3fpuq7 Mam nadzieję, że ktoś da jakieś rady/wskazówki/opinie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Standard deweloperski (czyli bida). Hydroizolacja pozioma z folii pewnie wygląda tak (jakbyś rozebrał). http://images22.fotosik.pl/1/5758fe37a55ced60.jpg Termoizolacja słaba, okna pewnie no name (bo Veka podobno istnieją, ale nigdy nie znalazłem oferty - to producent profili i firmy krzak "podpisują" się nazwą producenta profili). Parametry nie znane, sposób montażu nie znany, kaloryfery, brak rekuperacji, tynk silikatowo-silikonowy (marketingowo sprzedają, że łączy zalety obydwu tynków, a tak naprawdę łączy wady obydwu - lepiej silikonowy), tynk II kategorii, czyli nędza. Wiele rzeczy niedookreślonych (np. producent, marka, parametry - np. tynki zewnętrzne i wewnętrzne czy okna). Prawda jest jednak taka, że kupując od dewelopera nie kupisz czegoś znacząco lepszego, bo CCC. A różnić się będą starannością wykonania. Ale to musiałbym monitorować w trakcie budowy, a decyzję podejmujesz albo później (i nie wiesz, co się działo wcześniej) albo wcześniej (i właściwie nie masz wpływu na staranność a umowa obowiązuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukis12 15.12.2019 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Bardzo dziękuję za opinie. Czyli z tego co zrozumiałem standard ten nie odbiega innym standardom deweloperskim. Wiadomo, że jakość nie jest taka jak przy budowaniu swojego, ale niekiedy trzeba iść na kompromisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts