Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom od dewelopera - prośba o ocenę standardu wykończenia

Recommended Posts

Dzień dobry :)

Jestem nowy tutaj, ale już od jakiegoś czasu czytam, ponieważ chciałbym wybudować/zakupić własny dom.

No i właśnie znalazłem bardzo ciekawą ofertę od lokalnego developera(przynajmniej na moje oko - jestem laikiem). Fajne miejsce, bardzo ładny dom, ale wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach - dlatego proszę was o ocenę standardu wykończenia developerskiego.

Wrzucam na zewnętrzny serwis, bo sporo tego jest.

https://pastebin.com/LN3fpuq7

Mam nadzieję, że ktoś da jakieś rady/wskazówki/opinie na ten temat :)

Standard deweloperski (czyli bida).

Hydroizolacja pozioma z folii pewnie wygląda tak (jakbyś rozebrał).

Termoizolacja słaba, okna pewnie no name (bo Veka podobno istnieją, ale nigdy nie znalazłem oferty - to producent profili i firmy krzak "podpisują" się nazwą producenta profili). Parametry nie znane, sposób montażu nie znany, kaloryfery, brak rekuperacji, tynk silikatowo-silikonowy (marketingowo sprzedają, że łączy zalety obydwu tynków, a tak naprawdę łączy wady obydwu - lepiej silikonowy), tynk II kategorii, czyli nędza. Wiele rzeczy niedookreślonych (np. producent, marka, parametry - np. tynki zewnętrzne i wewnętrzne czy okna).

Prawda jest jednak taka, że kupując od dewelopera nie kupisz czegoś znacząco lepszego, bo CCC. A różnić się będą starannością wykonania. Ale to musiałbym monitorować w trakcie budowy, a decyzję podejmujesz albo później (i nie wiesz, co się działo wcześniej) albo wcześniej (i właściwie nie masz wpływu na staranność a umowa obowiązuje)