Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozom 0 domu - nie za wysoko?

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie zlecania projektu indywidualnego Dom piętrowy z garażem dwustanowiskowym w bryle. Różne poziomy - Część mieszkalna jest wyżej, garaż niżej Zasugerowałem projektantowi żeby poziom 0 domu był tak: Podłoga w części mieszkalnej jest wyżej niż podłoga w garażu - z części mieszkalnej do garażu schodzi się ok dwa stopnie ( 2x 19= ~38cm) (część mieszkalna ok 68 cm wyżej niż obecny poziom działki - wchodzić do domu i z tyłu domu z tarasu do ogrodu będzie się po schodkach) , Podłoga na gotowo w garażu względem poziomu obecnego działki jest ok 30cm wyżej. Obecny poziom działki jest na poziomie drogi asfaltowej i nie ma jeszcze chodnika Odległość wejścia do domu od drogi to ok 20metrów. Jak będzie to chodnik będzie on wyżej niż droga. Obok jest sąsiad którego wejście do domu i poziom domu jest na poziomie mojego poziomu działki ( budował przed asfaltowaniem drogi ) Z jednego strony i z tyłu są działki niezabudowane i boję się że w przyszłości ktoś przy budowie będzie podnosił działkę. Czy ja nie za wysoko podałem poziomy dla swojego domu? Jak wy macie to rozwiązane? Jak macie poziom garażu względem podłoża? Jak macie wyżej garaż to czy macie wyżej sam podjazd do garażu i obsypaną delikatnie ze spadkiem opaskę wokół domu?

zapamiętaj jedną prawdę: teren ma to do siebie, że lubi się podnosić a nie opadać

a to zrobią nowy asfalt i już jest +10 cm a to ktoś się obok wybuduje i lekko się podniesie itp itp

widać to świetnie po starych domach gdzie praktycznie są w niecce w stosunku do drogi a 30 lat temu byli wyżej

więc, nie buduj nisko

Prosze mnie objaśnić, po jaka cholerę opuszczacie garaż względem mieszkania? Woda wam z auta wylewa się jak z niezakręconej bryki szambelana? Szambelan, jak wie każdy kto jezdził na kolonie, to jest własciciel szambowozu czyli król lata. Wynosząc zakupy z garażu całe życie chcecie się potykać o jeden lub dwa stopnie? Bezsensowna praca W=F x S.