Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepychanki z firma montującą drzwi wewn.

Recommended Posts

Witam,

Wczesniej w tym roku zamontowałem drzwi wewn w domu,do tego znalazlem duża firme z Krakowa,mieli pomierzyć,przywieśc,zamontować.

W czasie montażu wyszły "kwiatki" że jedne drzwi ukryte sa o 3cm za szerokie do otworu,było juz za póżno aby poszerzać otwór,byłoby to zbyt kosztowne,

Mam protokoł pomiarowy gdzie ich "specjalista" jasno i wyraznie napisał wymiary,kierownik budowy to podpisał i dzis sprawa wyglada tak że drzwi sa nie zamontowane ,chce im je zwrocic a oni sie nie godza na to,trwierdzą żedrzwi są moje i mam je sobie zatrzymać.Do tej pory nie zapłaciłem im za te jedne drzwi i ich montaż,oni zaczeli mnie straszyć windykacja.Co w takiej sytuacji?

tzn pomiar sam w sobie był dobrze wykonany,wykonujacy pomiar twierdzi ze przekazał wszystkie wymiary do ich biura a w biurze zamówili drzwi,okazało sie po czasie

że drzwi ukryte na taki wymiar jak został zmierzony wymagaja większego otworu o 3 cm.,czyli gdzies u nich był problem.Kierownik podpisał protokół pomiarowy,wymiary wszystkie sie zgadzały.Umowa z nimi nie była podpisywana,była zaakceptowana droga elektroniczną (wszystko było załatwiane przez mail)

Natomiast martwi mnie jeden zapis tej umowy (na który ich pracownik sie powoływał w czasie jednej z ostatnich rozmów telefonicznych)

Sprzedający dokona montażu w przygotowane przez Kupującego otwory drzwiowe, zgodnie z

wymiarami katalogowymi zalecanymi przez producenta zamawianych drzwi, a Kupujący oświadcza że

zapoznał się z wymaganymi wymiarami.

Czy nie wygląda to tak że jakby coś poszło nie tak to i tak klient winny?bo nie zapoznał sie z danymi katalogowymi producenta drzwi?

Dla mnie sprawa jest prosta, skoro nie Ty, jako klient, mierzyłeś.

Goń ich na kopach.

Ja u nich zakupiłem usługi: pomiaru,transportu i montażu,to jest jasno okreslone w umowie.dali mi 3 dni na wpłate zaległosci za te ostatnie drzwi ,jesli nie to windykacja.To że oni zawalili,jest oczywiste,pytanie jak sie to ma do zapisu w umowie który powyzej zamieściłem,bo jeśli dobrze rozumie to coby nie spieprzyli i tak klient winny,ot taki dupochron w umowie.

Edytowane przez peter08

Jesteś konsumentem = na niczym się nie znasz, nic nie rozumiesz i zdajesz się w całości na profesjonalistów, czyli sprzedawcę.

Pomiary robili profesjonaliści i to oni zamawiali drzwi. Do sądu raczej nie pójdą bo im się nie opłaca. Jedyne co musisz zrobić to złożyć oficjalna reklamację i konsekwentnie odpisywać im na wezwania, że pomiar i montaż był po ich stronie. Zapis z umowy w przypadku sporu firma/firma byłby niebezpieczny.

Jeśli dalej będą uparci napisz krótkie pismo ze wzywasz ich do odbioru wadliwych drzwi pod rygorem zdeponowania ich w magazynie na ich koszt.

P. S. Tryb nakazowy jest obarczony wieloma wymogami, w tym przypadku z całą pewnością nie mają szans na nakazowy. Upominawczy za to bez problemu.

Kupiłeś usługę (na 8%) czy materiał (na 23%)?

Jak to pierwsze - to drzwi zostały zamontowane (usługa wykonana) czy nie? Jest protokół odbioru? Jak niezamontowane a przedmiotem umowy była usługa - to sprawa oczywista. Jak materiał - to dopiero diabeł tkwi w szczegółach i pewnie wygra w sądzie ten, co będzie miał lepszego prawnika.

Dlaczego otworu nie można poszerzyć ? Przecież to 1.5cm na stronę... ja wiem, ze dali ciała itp., ale zapewne nie oni pierwsi i nie ostatni na Twojej budowie. O ile to możliwe trzeba szukać rozwiązać żeby pchać budowę do przodu, jak najszybciej usiąść w fotelu i otworzyć zasluzone piwko :)