krzemien 15.12.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Witam, Wiosną przyszłego roku zaczynam budowę domu na który juz mam pozwolenie na budowę. W zakceptowanym projekcie jest zrobiona charakterystyka energetyczna budynku i z tego co jestem w stanie wyczytać Ep według projektu jest na poziomie 85 kWh/(m2 * rok ). Co oznacza ze dom spełnia warunki energooszczędnością tylko do końca przyszłego roku. Z tego co się orientuje od 2021 jest obowiązek zejścia poniżej 70 kWh/(m2*rok). Minimalny czas budowy który planuje to bite 2 lata. Czyli optymistycznie skończę dom pod koniec 2022. Czy warunki energooszczednosci liczą sie z datą oddania do użytkowania, czy z datą rozpoczęcia budowy ? pozdrawiam Krzemień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Obowiązują Cie WT z okresu wydania pozwolenia na budowę, chyba ze przerwiesz budowę na dłużej niż 3 lata wtedy tracisz pozwolenie i nowe będzie już na obowiązujące WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 15.12.2019 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Masz na myśli czas od momentu dostania pozwolenia do rozpoczęcia budowy. Czy to sie tyczy tylko faktu ponad 3 letniej dziury w dzienniku budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2019 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Masz na myśli czas od momentu dostania pozwolenia do rozpoczęcia budowy. Czy to sie tyczy tylko faktu ponad 3 letniej dziury w dzienniku budowy ? Tyczy sie dziury, ale jak nie zaczniesz po otrzymaniu przez 3 lata tez jest dziura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 17.12.2019 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Dzieki, sprawa jasna. Zaczynam wiosną, a pozwolenie na budowę dostałem w czerwcu tego roku, wiec jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaramow 22.12.2019 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Czy ktoś może rozwinąć temat charakterystyki energiczności budynku? W projekcie miałam jakąś tam charakterystyke, ale dom powstaje i w zasadzie nikt nie sprawdza tych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Czy ktoś może rozwinąć temat charakterystyki energiczności budynku? W projekcie miałam jakąś tam charakterystyke, ale dom powstaje i w zasadzie nikt nie sprawdza tych parametrów. Na koniec złożysz oświadczenie i podpiszesz się pod parametrami EU i EP. Co to znaczy - masz w sygnaturce. PChE nie często są rzetelne - dlatego jak chcesz sensownie dobrać termoizolację i źródło ciepła, to warto policzyć OZC. https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts