Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyliczenie oporu ciepła / zasadność izolacji

Program93

Recommended Posts

Witam,

Czy posiada ktoś program do wyliczenia przewodnosci cieplnej /oporu materiału oraz zastosowanej izolacji . Czy mógłbym prosić o podobne obliczenie wraz z fachowym doradzeniem grubości izolacji .

Budynek lata 80/90:

-Piwnica : kamień chyba wapienny grubość 52cm(przyjąłem ogólnie 2cm tynk wewnętrzny i zewnętrzny) zaplanowane 10cm eps38 lub eps100 z racji wyprowadzenia styropianu przez brukarzy ponad kostkę . Ciekawe jakie korzyści dało by ocieplenie 12cm eps38/100 ewentualnie dopłata do 10cm grafit 0/031 . Tutaj bym potrzebował pomocy , bo jak wspomniałem wyprowadzone mam już 10cm białego i nie wiem czy grafit do tego doklejać bo ma najniższa lambde.

-Parter/Piętro/strych : Półtora pustaka żużlobetonowego grubość 40cm(2cm tynk) : tutaj zaplanowana wełna 12cm lambda 0,036 fachowiec stwierdził ,że przy takim materiale ścian lepiej zastosować wełnę . 15cm nie chcę stosować , ponieważ mocno to przysłoni glify okienne, ale również czekam na jakaś poradę odnośnie grubości i lambdy izolacji .

Z góry dziękuje za pomoc .

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Pod Poniższym adresem odnajdziesz link do kalkulatora którym możesz obliczyć parametry cieplne przegrody

https://www.rockwool.pl/wsparcie/narzedzia/kalkulator-u/

Jeżeli będą jakiekolwiek problemy odezwij się do chłopaków z doradztwa Rockwool np. na czacie znajdującym się na stronie internetowej.