Program93 17.12.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Witam, Czy posiada ktoś program do wyliczenia przewodnosci cieplnej /oporu materiału oraz zastosowanej izolacji . Czy mógłbym prosić o podobne obliczenie wraz z fachowym doradzeniem grubości izolacji . Budynek lata 80/90: -Piwnica : kamień chyba wapienny grubość 52cm(przyjąłem ogólnie 2cm tynk wewnętrzny i zewnętrzny) zaplanowane 10cm eps38 lub eps100 z racji wyprowadzenia styropianu przez brukarzy ponad kostkę . Ciekawe jakie korzyści dało by ocieplenie 12cm eps38/100 ewentualnie dopłata do 10cm grafit 0/031 . Tutaj bym potrzebował pomocy , bo jak wspomniałem wyprowadzone mam już 10cm białego i nie wiem czy grafit do tego doklejać bo ma najniższa lambde. -Parter/Piętro/strych : Półtora pustaka żużlobetonowego grubość 40cm(2cm tynk) : tutaj zaplanowana wełna 12cm lambda 0,036 fachowiec stwierdził ,że przy takim materiale ścian lepiej zastosować wełnę . 15cm nie chcę stosować , ponieważ mocno to przysłoni glify okienne, ale również czekam na jakaś poradę odnośnie grubości i lambdy izolacji . Z góry dziękuje za pomoc . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.12.2019 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 bdec.builddesk.plU-wert.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 08.01.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Pod Poniższym adresem odnajdziesz link do kalkulatora którym możesz obliczyć parametry cieplne przegrody https://www.rockwool.pl/wsparcie/narzedzia/kalkulator-u/ Jeżeli będą jakiekolwiek problemy odezwij się do chłopaków z doradztwa Rockwool np. na czacie znajdującym się na stronie internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts