Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gigantyczne koszty zmiany przyłączenia. TAURON

Gingerbread

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post na forum. Chciałem podzielić się moja sytuacja z Tauronem. Ostatnio złożyłem wniosek o zmianę przyłącza powietrznego na kablowe ziemne. Słup jest w granicy mojej działki a od słupa do granicy działki jest około 3m. Tauron wyliczył mi 10tys zł za koszty zmiany przyłączenia :sick:. Bez zmiany mocy przyłączeniowej. Jedyne co chce zrobić to poprowadzić kabel z słupa (na mojej działce) do granicy działki okolo 3-3,5m.

Moje pytanie czy takie ceny są normalne?

Rozumiem jakby kabel szedł w drodze albo przez działkę sąsiada ale wszystko znajduje się w obrębie mojej działki.

Witam, to mój pierwszy post na forum. Chciałem podzielić się moja sytuacja z Tauronem. Ostatnio złożyłem wniosek o zmianę przyłącza powietrznego na kablowe ziemne. Słup jest w granicy mojej działki a od słupa do granicy działki jest około 3m. Tauron wyliczył mi 10tys zł za koszty zmiany przyłączenia :sick:. Bez zmiany mocy przyłączeniowej. Jedyne co chce zrobić to poprowadzić kabel z słupa (na mojej działce) do granicy działki okolo 3-3,5m.

Moje pytanie czy takie ceny są normalne?

Rozumiem jakby kabel szedł w drodze albo przez działkę sąsiada ale wszystko znajduje się w obrębie mojej działki.

Nie masz kalkulacji za co te 10 tyś??? Przejdź się do BOK i poproś.

Update do sytuacji. Byłem u taurona (nie w bok bo tam nikt mi nie chciał na nic odpowiedzieć). Poszedłem do pana który się ty zajmuje i pan nie wyśmiał, że nie znam się na cenach i powiedział cytuje "może być dużo drożej" :o. Oznajmił też, że sama skrzynka która stoi w granicy działki kosztuje 5tys... czy to jest możliwe bo takie pojedyncze skrzynki na allegro chodzą po 700zł-1000zł

Nie wiem po co osobiście byłeś w Tauronie. Może zasugerowałeś się wypowiedzią tkaczora 123, który wpierw Ciebie zacytował i dalej doradził to samo co ja wcześniej, ale właśnie z wizytą w BOK-u, co jest stratą czasu. Takie wypowiedzi nic nie wnoszą i zaśmiecają forum. Dalej Bertha też zbędnie pyta - czy są nowe z atestem. Informuję, że energetyka montuje zawsze nowe i z atestem i uzbrojone. I nigdy nie kosztuję 5k zł w standardowej wersji. Miałeś poprosić o kalkulację, oczywiście pisemnie czyli może być mailem. I pisemnie powinieneś otrzymać odpowiedź. Kalkulacja ma zawierać oznaczenia użytych materiałów, abyś mógł sprawdzić wpisane ceny. Napisz jak będziesz miał tą kalkulację, bo sam jestem ciekaw.