marcinbbb 18.12.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Witam serdecznie, rozbudowa starego domu z lat 50-tych dobudowane 70m2. W projekcie dach o spadku 3* i blacho dachówka taka sama jak na domu, efekt jak łatwo się domyśleć woda stoi na dachu a z miejsc gdzie stoi woda są wkręty woda znalazła ujście i skapuje na membranę dachową (paroszczelna czy paroprzepuszczalna ). Projektant i kierownik budowy przyklepali projekt i dawaj stawiamy osiągnięty SSZ + tynki ale na dachu stoi woda.. i kapię na mębranę. Rozwiązania 2: - odeskować, papa termozgrzewalna i będzie działać - ale śnieg będzie leżał Bóg wie ile czasu. - zrywać wszystko łącznie z krokwiami, podnosić dach do spadku wymaganego dla blachodachówki. Nie szukam tu na początek dobrych rad jak zrobić aby zaizolować, szukam odpowiedzialnego za zaistniałą sytuację. Kasa wydana koszty poniesione a dupa blada. Projektant i kierownik budowy (w jednej osobie), dekarz i cieślarz który wykonali projekt a może inwestor bo nie wiedział że na spadku dachu 6* blachodachówki się nie robi (6* jest bo cieśle wymagali aby podnieść dach ile się da dało się tylko tyle). Kto w tej sytuacji powinien oberwać po głowie i jak rozwiązać temat kasy? Partycypacja w kosztach z kierownikiem budowy, a może kierownik budowy powinien za sponsorować naprawę np. z OC firmy którą posiada Jak wygląda dom (wybaczcie za jakość nie jestem w nastroju do kombinowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.12.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Kto wpadł na pomysł pokrycia dachu o spadku 3* (stopni?) i pokryciu blachodachówką?Inwestor czy projektant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.12.2019 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Na domu jest blachodachówka ale kto wpadł na pomysł nie wiem to było ponad 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.12.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Sukces ma wielu ojców, klęska jest sierotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 18.12.2019 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Prawda to ale mnie wiąże projekt, a nie ja któregoś dnia wpadłem na genialny pomysł dachu o takim a nie innym spadku. Gdyby po budowie robiło się projekt to ewidentnie moja wina. Ale zanim coś zrobię muszę mieć pozwolenie budowlane a zanim pozwolenie otrzymam muszę mieć projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 21.12.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Dach 3, obojętnie stopnie czy % (to mało się różni, gwiazdki * są tylko u ruskich na alkoholu), jest dachem płaskim: dopuszczenie wielu produktów pokrycia dachowego wg producenta zaczyna się od 10-12 % spadku. Proszę pozdrawiać projektantów, w zawiłościach sytuacji musi grzebać prawnik, zdecyduje sąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.12.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Skoro tak zaprojektował projektant to ewidentnie jego wina. Można zlecić ekspertyzę Polskiemu Stowarzyszeniu Dekarzy. Dobry adwokat i sprawa wygrana w sądzie. Całkowity koszt naprawy będzie pokryty z jego ubezpieczenia (powinien takie posiadać). Iną kwestia jest fakt, że dekarz nie ostrzegł o możliwych skutkach. Profesjonalny wykonawca nie podjął by się takiego wykonania. Przy tak płaskim dachu można się pokusić o krycie blachą ale rąbek tradycyjny (nie "klik"!). Wówczas krycie wstępne na pełnym deskowaniu po zamontowaniu konrtłat należy wykonać papą termozgrzewalną. Na tak przygotowanym dachu deski ażurowo i blacha an rąbek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts