Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup starego domu bez dokumentacji i pozwoleń na użytkowanie a kredyt hipoteczny

Recommended Posts

Jestem na etapie sprzedaży swojego domu poniemieckiego..Wyremontowany na tip-top , nie ma się o co doczepić, nabywaca zachwycony, ale zaczynają mi wychodzić jakieś kwiatki w papierach jak się zacząłem zagłębiać. Budynek nie jest ujawniony w księdze wieczystej, jest wzmianka tylko odziałce, w akcie notarialnym nabycia nieruchomości metraż 70m2, a faktycznie jest 100m2. Teraz jeszcze czytam o dokumentach jakie kupie będzie musiał do banku dostarczyc i piszę o jakimś pozwoleniu na użytkowanie, co już w ogóle jest dla mnie abstrakcją...Dom jest użytkowany od 100 lat, ale nigdzie nie ma jakichkolwiek dokumentów na jego temat. Ktoś może podpowieziec jak to jest z tymi wymaganiami do kredytów i tymi pozowleniami na użytkowanie jak budynek stary jak świat?Na mapce zasadniczej budynek figuruje, to samo w wyrysie z mapy

Idziesz do geodety, zlecasz aktualizację ewidencji gruntów. Geodeta mierzy budynek (narożniki, załamania itp), zakłada kartotekę budynku lub sporządza wykaz zmian dla budynku jeśli uproszczona kartoteka już była (pow. zabudowy, przeważająca funkcja, z czego ściany.... łącznie 25 punktów bo tak przewiduje rozporządzenie), oddaje operat z twoim podpisem na druku " wniosek o ujawnienie zmian w operacie ewidencji..." i masz wyczyszczony temat EGiB. Jak dla ciebie to być może na mapie niewiele się zmieni, lecz jakiekolwiek zmiany w EGiB wprowadza się na podstwie operatu geodezyjnego. Mapę drukuje się z komputera. Tak jest teoretycznie od 2001 roku, praktycznie nieco póżniej bo trochę trwało wdrożenie systemu. I nie sugeruj się znanym portalem ogólnopolskim, tam na pierwszej stronie jest uwaga, że "wszelkie dane mają znaczenie poglądowe ..... bla,bla,bla" , nawet numery działek po podziale nie zawsze sa aktualne.

Potem za chyba 170 +17 zeta zamawiasz wypis i wyrys z kartoteką budynku w 2 egz. Jeden egz. złożysz z wnioskiem (niebieski druk) do Ksiąg Wieczystych o ujawnienie zmian, drugi zostanie ci do banku.

Z tym pozwoleniem na użytkowanie to podpytaj w PINB, nie moja broszka, nie wiem.

Może Łukasz Ładziński napisze coś?

Jeszcze dwa słowa. Mapa zasadnicza (w temacie budynku) a ewidencja gruntów i budynków (EGiB) , to są dwa różne światy. Po nowych pomiarach zarys budynku powinien byc podobny (skale sa różne!).

Edytowane przez Bertha
+17

Kartoteka budynku może być opcjonalna dla banku, w EGiB jest obowiazkowa od kilkunastu lat .

Jak to wygląda w różnych regionach Polski to całkiem inna sprawa.

Niedawno usłyszałem w telewizoriach że 2/3 Polaków nie segreguje śmieci i jest to dla nich nowość , to byłem mocno zdziwiony.

W mojej okolicy śmieci segregowane zbierane sa od 10. lat

To co banda gupoli zrobiła z opłatami za segregowanie, to jest karykatura sysytemu w krainie absurdu.:mad: