Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu nad poddaszem nieużytkowym

tyszek666

Recommended Posts

Witam,

Na początku zacznę od tego że pewnie większość z Was napisze że to nie ma sensu większego, ze to nie potrzebne :)

Być może tak, ale...

Zostało mi trochę wełny, kilka rolek muszę dokupić ale łatwiej mi dokupić kilka rolek niż te co mam sprzedać :)

Druga sprawa to jak by nie patrzeć jakieś tam ocieplenie.

Trzecia to czasami będę tam musiał wejść np czegoś poszukać, wnieść wynieść, pogrzebać w instalacji internetowej itp itd.

A dokładniej sprawa wygląda tak:

Mam strop nad piętrem lekki - GK, folia, dwie warstwy wełny, OSB.

Chciałem własnymi siłami ocieplić skośny dach nad tym stropem, i prawie połowę ociepliłem wełną ale w chwili odpoczynku zacząłem się zastanawiać co dalej .... :)

I tutaj mam do Was pytanie: Czy po przeczytaniu opisu powyższej sytuacji i bazując na wiedzy i doświadczeniu kładlibyście folię paroizolacyjną ??

Dodam że jako wykończenie tego ocieplonego dachu planuję przykręcić jakieś cienkie OSB.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Witam,

Tak czułem że sensowność jednak weźmie górę :)

Tak jak wspomniałem w pierwszym poście, materiał można powiedzieć że mam - niewielkie koszty.

Co do odgrzewania to przez straty cieplne w stropie jednak coś ogrzewam :(

Dopiero zamierzam kupić jakąś termowizję nawet na telefon i poszukać dziur lub niedoskonałości ocieplenia w stropie.

A ochrona przed przegrzaniem i mrozem jak najbardziej będzie wskazana z uwagi na instalację multiswitcha i internet :)

Tak sobie myślę że jak nie będzie wentylacji to chyba nie robić też folii to zawsze większa szansa że przez nieszczelności para jak by jakaś była wyleci :)

Tak sobie myślę że jak nie będzie wentylacji to chyba nie robić też folii to zawsze większa szansa że przez nieszczelności para jak by jakaś była wyleci :)

Na dachu masz papę czy membranę?

Brak wentylacji to proszenie się o kłopoty. Gdyby para wylatywała, to nie byloby problemu. Gorzej, jak w wełnie wystąpi punkt rosy.

Podpinam się pod pytanie. Mam stryszek (trójkąt w przekroju) nad piętrem.

Na stryszku będzie rekuperator dlatego zastanawiam się nad ociepleniem jedną warstwą wełny

Jak to wygląda u mnie od strony dachu - cześc dachu:

- blacha na rąbek

- membrana corotop ultra 220

A podloga stryszku z OSB, a później w stronę części użytkowej wełna 30 cm, folia, płyty GK.

Pytanie:

- jaką wełną ocieplać ? typ ?

- co dawać jak położe wełne i zabezpiecze ją sznurkiem - jaką folie od strony strychu ?