tyszek666 19.12.2019 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Witam, Na początku zacznę od tego że pewnie większość z Was napisze że to nie ma sensu większego, ze to nie potrzebne Być może tak, ale... Zostało mi trochę wełny, kilka rolek muszę dokupić ale łatwiej mi dokupić kilka rolek niż te co mam sprzedać Druga sprawa to jak by nie patrzeć jakieś tam ocieplenie. Trzecia to czasami będę tam musiał wejść np czegoś poszukać, wnieść wynieść, pogrzebać w instalacji internetowej itp itd. A dokładniej sprawa wygląda tak: Mam strop nad piętrem lekki - GK, folia, dwie warstwy wełny, OSB. Chciałem własnymi siłami ocieplić skośny dach nad tym stropem, i prawie połowę ociepliłem wełną ale w chwili odpoczynku zacząłem się zastanawiać co dalej .... I tutaj mam do Was pytanie: Czy po przeczytaniu opisu powyższej sytuacji i bazując na wiedzy i doświadczeniu kładlibyście folię paroizolacyjną ?? Dodam że jako wykończenie tego ocieplonego dachu planuję przykręcić jakieś cienkie OSB. Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2019 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Jaki sens ma ocieplanie jak nie grzejesz (ani celowo, ani przez straty, skoro ocieplony strop)? Czy to ma chronić latem przed upałem na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyszek666 20.12.2019 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Witam, Tak czułem że sensowność jednak weźmie górę Tak jak wspomniałem w pierwszym poście, materiał można powiedzieć że mam - niewielkie koszty. Co do odgrzewania to przez straty cieplne w stropie jednak coś ogrzewam Dopiero zamierzam kupić jakąś termowizję nawet na telefon i poszukać dziur lub niedoskonałości ocieplenia w stropie. A ochrona przed przegrzaniem i mrozem jak najbardziej będzie wskazana z uwagi na instalację multiswitcha i internet Tak sobie myślę że jak nie będzie wentylacji to chyba nie robić też folii to zawsze większa szansa że przez nieszczelności para jak by jakaś była wyleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Tak sobie myślę że jak nie będzie wentylacji to chyba nie robić też folii to zawsze większa szansa że przez nieszczelności para jak by jakaś była wyleci Na dachu masz papę czy membranę? Brak wentylacji to proszenie się o kłopoty. Gdyby para wylatywała, to nie byloby problemu. Gorzej, jak w wełnie wystąpi punkt rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyszek666 20.12.2019 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Membrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxikos 23.12.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Podpinam się pod pytanie. Mam stryszek (trójkąt w przekroju) nad piętrem.Na stryszku będzie rekuperator dlatego zastanawiam się nad ociepleniem jedną warstwą wełny Jak to wygląda u mnie od strony dachu - cześc dachu:- blacha na rąbek- membrana corotop ultra 220 A podloga stryszku z OSB, a później w stronę części użytkowej wełna 30 cm, folia, płyty GK. Pytanie:- jaką wełną ocieplać ? typ ?- co dawać jak położe wełne i zabezpiecze ją sznurkiem - jaką folie od strony strychu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts