krzemien 21.12.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Witam, Powoli docierają do mnie oferty ekip budowlanych do poszczególnych zadań na wiosnę 2020. Chętnie zapoznam sie z waszymi opniami cen rynkowych za tego typu usługi. Pare słów o domu. Budowany pod Warszawą dom parterowy z 1 pokojem poddasza użytkowego. Przestrzeń użytkowa to 211m z czego 64m to garaż. Dom będzie budowany z ceramiki P+W - jeszcze nie wybrałem producenta. fundament na ławach + ściany fundamentowe budowane z bloczków betonowych Prefagbud. W załączniku zamieszczam pare rzutów dla lepszego rozeznania tematu. W tym roku chciałbym dojść przynajmniej do SSO, a najlepiej SSZ ( choc to mało realne ). Skupie sie na SSO w kontescie kosztów robocizny. Orientacyje koszty samej robocizny mam narazie następujące : Etap I - zebranie humusu pod budynek mieszkalny - wykop ław - zbrojenie ław - zalanie betonem KWOTA : 10 000 zł Etap II -wymurowanie stanu zero bloczkiem - szalowanie i zbrojenie wieńca ścian fundamentu - zabezpieczenie przed wilgocią - ocieplenie ścian fundamentu - ubicie zasypki - zalanie suchym betonem KWOTA : 20 000 zł Etap III - wymurowanie ścian parteru KWOTA : 15 000 zł Etap IV - szalowanie, zbrojenie i zalanie słupów KWOTA : 15 000 zł Etap V - wyszalowanie nadproży - wyszalowanie stropu i podciągu - zazbrojenie i zalanie stropu KWOTA : 10 000 zł Etap VI - zalanie wieńców pod stropy KWOTA : 10 000 zł Etap VII - szalowanie, zazbrojenie i zalanie kolejnego odcinka stropu KWOTA : 10 000 zł Etap VIII - wymurowanie i zazbrojenie ściany kolankowej - zalanie wieńców i obsadzenie kotew KWOTA : 10 000 zł Etap IX - rozszalowanie stropów, słupów i podciągów KWOTA : 10 000 zł Etap X - wykonanie więźby dachowej KWOTA : 10 000 zł Etap XI - wymurowanie ścianek działowych i kominów - ogólne sprzątanie w budynku i oddanie do odbioru KWOTA : 10 000 zł Sumarycznie wychodzi 130 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 21.12.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 130 tyś za robociznę ? to chyba trochę drogo ale to wawa . Ja 4 lata temu za prosty dom 123 m2 zabudowy w stylu dom przy głogowej 2-4 za robotę dałem około 60 tyś plus 5 tyś koparka / wykop pod drogę i pod dom bo warunki glebowe trudne/ , ale teraz kolega buduje i ta sama ekipa skasowała go coś około 75 tyś za mniejszy dom ale on dużo zmian w trakcie budowy robił i musiał dopłacać, przez to nas SSZ wyszedł 220 tyś/ dwa dni temu montowali bramę garażową i drzwi wejściowe/ a jego 250 tyś bez drzwi zewn. i bramy garażowej bo nie ma garażu . etap 1 i 2 wyszedł nas podobnie , 28 robota , około 67 tyś z materiałem, etap 3 - 7 ściany , ścianki działowe , nadproża i itp 20 tyś robota , z materiałami 60 tyś etap 8 - do końca razem z dachem kolejne 17 tyś robota , 27 materiałyale to było 4 lata temu inna firma chciała 60 zł za m2 zrobienia więźby i położenie dachówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 22.12.2019 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Krzemien, jak będziesz rozmawiał / negocjował z wykonawcą ceny robocizny i z Twoich ust padnie słowo "suchy beton" na pospółkę "Etap II - zalanie suchym betonem to już Cię ma ! Mam nadzieję, że się tylko przejęzyczyłeś.. A co do cen, to wg mnie słowem.. MASAKRA! Za fundament, za samą robociznę 30 000 z ł... Ludzie, a gdzie materiał ... A potem po kolei, te 10 000 zł za to, 10 000 zł za tamto, i 10 000 zł za kolejne... Rozszalowanie stropu ( 8x13, Ackerman + żelbet) zajęło mi w pojedynkę ok. 3-4 dni (włącznie z szalunkiem schodów). Do tego ok. 3 dni na czyszczenie desek z gwoździ, zaprawy i układanie na stosie (przygotowanie do ponownego użycia), układanie stempli. Fakt, robota od rana do nocy. Niemniej wydaje mi się, że powoli wracają czasy, kiedy to ludzie, wraz z pomocą rodziny samodzielnie budowali swoje domy. A przynajmniej część pracy wykonywali samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.12.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Etap VI - zalanie wieńców pod stropy KWOTA : 10 000 zł Etap VII - szalowanie, zazbrojenie i zalanie kolejnego odcinka stropu KWOTA : 10 000 zł Etap IX - rozszalowanie stropów, słupów i podciągów KWOTA : 10 000 zł Etap X - wykonanie więźby dachowej KWOTA : 10 000 zł Takie wybrane, co to jest etap VI? Wieńce zalewa się razem ze stropem, jedyny przypadek zalewania przed to drewniany strop, ale masz stropy żelbetowe więc o co chodzi? E VII - stropy wykonuje się w całości a nie odcinkami, co autor ma na myśli? EIX tu kogoś poniosło szalowanie i zbrojenie stropu i zalanie 10 tyś a rozebranie tyle samo? EX - wg mnie za malo wyceniony etap , patrząc na rzut budynku Ciekawa wycena , 10, 15 i 20 tyś...........za etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien 22.12.2019 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Przyznam ze znam się mało, ale faktycznie to mocne zaokrąglanie zaczęło mnie zastanawiam czy nie sa to ceny z powietrza. To narazie wstępna ocena od jednej z ekip. Następnym dla mnie krokiem to określenie faktycznego czasu w dniach dla każdego z tych zadań/etapow. Samego Wykonczenia dachu jeszcze nie mam wycenionego Czy ekipy wyceniają prace na podstawie dni realizacji czy np m2 ? Nie mam dostepu do kosztorysów prac realizowanych dopiero w 2020 i to jeszcze w okolicach Warszawy. Przez to ciężko jest mi porównać. Patrząc na kosztorysy realizacji z 2018 z terenu całej Polski to faktycznie ta wycenia jest mocno przesadzona. Spodziewam sie ze przez lokalizacje, jak i fakt boomu budowlanego, moje koszty bedą większe. Chciałbym jednak rozsądnie nad tym panować. Zapłacić takie pieniądze zeby ludzie zrobili solidnie, ale tez nie dać sie nabić w butelkę - bo to droga butelka będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 22.12.2019 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Ta wycena to jakis kosmos nawet jak na Warszawe. Szukaj czego innego. Czy wycena za dzien czy za m2 to roznie bywa zalezy od ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaras 22.12.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Ja ci powiem co mi ekipa budowlana powiedziała w tym roku, że jak bym zaczął budowe 2 lata temu to był z 40% mniej zapłacił za materiały i robocizne;( Edytowane 22 Grudnia 2019 przez klaras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 22.12.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Moim zdaniem sumaryczna kwota robocizny mała nie jest, ale kosmos to tez nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.12.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Drogo. SSO bez więźby i pokrycia cena uważam w okolicach 350-400zł/m2. Dach około 20-25 tys. Masz 100 tys. Bez jaj. Czystej roboty na 2 msce z hakiem i 120 tys zł. Szukaj innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 24.12.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Chyba będziesz musiał się przekwalifikowac. SSO wychodzi ok 1000zl/m2. Klaras materiały nie podrożały przez dwa lata o 40%. Problemem jest brak wykwalifikowanych pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 03.01.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) W mojej okolicy widzę kilka domów postawionych na piątkę z + , piękne murowanie + wylewki itd. Wziąłem namiary. Moja ekipa była średnia ,ceny też średnie .Dom 220m2 całkowita z piwnicą SSZ wyjdzie 280 tyś. (pokrycie glazura) - śląsk. (100 tyś robocizna + 5 koparka + 5 tyś dodatkowe koszty )A pokrycie dachu, rynny, blacharkę itd masz w cenie ? Edytowane 3 Stycznia 2020 przez KUBEK1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 03.01.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Górny Śląsk. Moja siostra teraz zaczyna budować 155m2 z poddaszem. Tereny szkód górniczych 3 kategorii, trzpienie betonowe chyba co 1,5m. Cena 208,00 netto +8%vatu z materiałem. Na dachu membrana i dachówka ceramiczna plaska, dach dwuspadowy. Oczywiście SSO. A co do cen. Pustak ceramiczny cerpolu w kwietniu 2018 kosztował ok 4,10 a w grudniu tego samego roku już 7,20. Teraz dostałem wycenę na 6,50zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 03.01.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Normalna kwota. Ja w Krakowie koło 110tyś zł za 240m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FabianoItaliano 07.02.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Jak dla mnie to jakiś koszmar. Fakt, zaczalem budowę wiosna 2018, a wycenę miałem z końca 2017, więc trochę czasu minęło, ale u mnie robocizna za dom 198 m po podłogach, projekt Artus 2 po lekkich zmianach metrażu i stropu na prefabrykowane płyty kanałowe (czyli firma nie robiła przy nim nic poza zalaniem i dozbrojeniem pachwin między płytami, ale poniżej doliczyłem 3 tys za montaż innej firmy, wszystko założone z HDS) wyniósł ze wszystkim nie wiecej niz 40 tys do stanu SSO. Mowa o samej robociźnie, beton na wszystko z gruchy. Okna 35k z roletami zewnetrznymi elektrycznymi, brama garazowa i montażem. Budowa 80 km od Poznania na pld wsch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika92 19.04.2020 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 W mojej okolicy widzę kilka domów postawionych na piątkę z + , piękne murowanie + wylewki itd. Wziąłem namiary. Moja ekipa była średnia ,ceny też średnie .Dom 220m2 całkowita z piwnicą SSZ wyjdzie 280 tyś. (pokrycie glazura) - śląsk. (100 tyś robocizna + 5 koparka + 5 tyś dodatkowe koszty ) A pokrycie dachu, rynny, blacharkę itd masz w cenie ? Cześć, Podzieliłbyś się proszę informacją jakie to firmy wykonują domy na 5+ na śląsku? Szukam sprawdzonej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartb 10.05.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) Witam serdecznie, Dołączam się do prośby o namiary na solidną i sprawdzoną ekipę wykonującą budowę na piątkę z plusem. Planujemy budowę domu w Lędzinach około 100m2 i szukamy ekipy do SSO (z dachem) lub też kompleksowo do stanu deweloperskiego ale montaż okien i drzwi planujemy powierzyć firmie u której kupimy stolarkę. Bardzo dziękuję z góry za pomoc! Edytowane 10 Maja 2020 przez bartb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 19.05.2020 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Dla mnie te kwoty to kosmos. Ja za robocizne do SSO zapłacę 27 tyś fundamenty, mury, strop, ścianka kolankowa, wieniec, szczyty i ogólnie cała murarka, a 21,500 za dach na gotowo czyli więźba, pełne deskowanie, papa, dachówka i nadbitka dekoracyjna plus rynny i zrobiony komin na gotowo. Czyli za SSO 48,500 robocizna za dom 130m po podłodze, dach 210m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Dla mnie te kwoty to kosmos. Ja za robocizne do SSO zapłacę 27 tyś Nie wierzę, że to legalnie działająca firma. Chyba, że w 3 osoby postawią to w miesiąc (w co też nie wierzę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.05.2020 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 A wiadomo, że w budowlance są tylko legalnie działające firmy. Kaizen, pokaż fakturę za swój SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Witam serdecznie, Dołączam się do prośby o namiary na solidną i sprawdzoną ekipę wykonującą budowę na piątkę z plusem. ja bym od razu spuścił poprzeczkę i nie oczekiwał piątki z plusem. czwórka, nawet ta z minusem jest jak najbardziej akceptowalna. będziesz zbyt wymagający to osiwiejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts