Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie victrix Tera 24 plus - duże zużycie gazu

eugenia

Recommended Posts

Witam

Od 20 września posiadam victrix 24 kw do tego zasobnik 130 litrów. Dom jest dobrze ocieplony (15 cm ściany, ocieplony dach i strop 30 cm wełny, okna 3 szybowe na południe).

Na dole podłogowe 70 M2 na górze grzejniki z termostatem.

Grzeje praktycznie tylko dół, w nocy grzejnik włącza się tylko w jednym pokoju nad ranem i trochę w łazience. Nie mam kuchenki. Temperatura ustawiona na piecu: na podłogach 33, na grzejnikach 44 cwu 44. Kapie się z dzieckiem raz na 4 dni. Za ostatni miesiąc rachunek wyniósł 380 zł wcześniej 250 i 170 zł. W domu mam termostat pokojowy Immergas tybox. Temperatura 22 dzień 20 noc. Nie mam sondy zewnętrznej.

Moim zdaniem zużycie gazu jest za duże przy ww. Parametrach. Mieszkam w wielkopolsce i tutaj do tej pory temperatura spadła kilka razy do minus 2.

Pytanie:

Czy można ustawić na piecu temperaturę niższą. Tak żeby chodził dłużej ale z niższą mocą i poborem gazu. Czy pomogłoby zmniejszenie mocy maksymalnej kotła w stosunku do ustawień domyślnych w ustawieniach serwisowych przy grzaniu co i cwu ? Rozumiem, że mogę sama to zrobić ? Czy pomogłoby dopiero podłączenie pogodówki ?

Edytowane przez eugenia

Od września posiadasz kociołek Victrix 24, czy dom także posiadasz od września i jest to Twój pierwszy sezon grzewczy ?

Piszesz że temperatura na kotle ( piecu ) dla podłogówki 33*C a dla grzejników 44*C, czym różnicujesz tą temperaturę?

Czy na rozdzielaczu podłogówki jest zestaw mieszający ?

Podeślij kilka zdjęć kotłowni i rozdzielaczy. Z tego wywnioskujemy więcej aniżeli z opowieści.

Temperaturę można ustawić niższą i w taką pogodę jak obecnie kocioł będzie chodził dłużej z mniejszą mocą, tylko problem w tym że gdy pogoda ulegnie zmianie to będziesz zmuszony ją potem zwiększyć.

Edytowane przez Mareks77

Witam,

dom mam od 2012, wcześniej był kocioł z podajnikiem na Ekogroszek. Zużycie bylo bardzo niskie i koszta też, ok. 2800 na rok, a nawet mniej. Czy zdjęcia można załączać tylko przez hosting ? NIe umiem dodać z poziomu komputera ...

Po Twoim wpisie o niskich kosztach 2800 zł za sezon zdjęcia nie są już potrzebne.

Kol.@ Janekk1234 wyjaśnił wszystko.