eugenia 22.12.2019 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) WitamOd 20 września posiadam victrix 24 kw do tego zasobnik 130 litrów. Dom jest dobrze ocieplony (15 cm ściany, ocieplony dach i strop 30 cm wełny, okna 3 szybowe na południe).Na dole podłogowe 70 M2 na górze grzejniki z termostatem. Grzeje praktycznie tylko dół, w nocy grzejnik włącza się tylko w jednym pokoju nad ranem i trochę w łazience. Nie mam kuchenki. Temperatura ustawiona na piecu: na podłogach 33, na grzejnikach 44 cwu 44. Kapie się z dzieckiem raz na 4 dni. Za ostatni miesiąc rachunek wyniósł 380 zł wcześniej 250 i 170 zł. W domu mam termostat pokojowy Immergas tybox. Temperatura 22 dzień 20 noc. Nie mam sondy zewnętrznej.Moim zdaniem zużycie gazu jest za duże przy ww. Parametrach. Mieszkam w wielkopolsce i tutaj do tej pory temperatura spadła kilka razy do minus 2.Pytanie:Czy można ustawić na piecu temperaturę niższą. Tak żeby chodził dłużej ale z niższą mocą i poborem gazu. Czy pomogłoby zmniejszenie mocy maksymalnej kotła w stosunku do ustawień domyślnych w ustawieniach serwisowych przy grzaniu co i cwu ? Rozumiem, że mogę sama to zrobić ? Czy pomogłoby dopiero podłączenie pogodówki ? Edytowane 22 Grudnia 2019 przez eugenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.12.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Od września posiadasz kociołek Victrix 24, czy dom także posiadasz od września i jest to Twój pierwszy sezon grzewczy ?Piszesz że temperatura na kotle ( piecu ) dla podłogówki 33*C a dla grzejników 44*C, czym różnicujesz tą temperaturę?Czy na rozdzielaczu podłogówki jest zestaw mieszający ?Podeślij kilka zdjęć kotłowni i rozdzielaczy. Z tego wywnioskujemy więcej aniżeli z opowieści.Temperaturę można ustawić niższą i w taką pogodę jak obecnie kocioł będzie chodził dłużej z mniejszą mocą, tylko problem w tym że gdy pogoda ulegnie zmianie to będziesz zmuszony ją potem zwiększyć. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 22.12.2019 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Witam,dom mam od 2012, wcześniej był kocioł z podajnikiem na Ekogroszek. Zużycie bylo bardzo niskie i koszta też, ok. 2800 na rok, a nawet mniej. Czy zdjęcia można załączać tylko przez hosting ? NIe umiem dodać z poziomu komputera ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 22.12.2019 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 https://zapodaj.net/52aff9e63bc75.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 22.12.2019 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 https://zapodaj.net/26b04bc6feea1.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.12.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Płaciłas 2800 rocznie za węgiel i podobnie będziesz płacić za gaz. 400 pln miesięcznie w sezonie grzewczym da właśnie rocznie kwotę zbliżoną do 2800 na rok. Taniej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.12.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Witam, dom mam od 2012, wcześniej był kocioł z podajnikiem na Ekogroszek. Zużycie bylo bardzo niskie i koszta też, ok. 2800 na rok, a nawet mniej. Czy zdjęcia można załączać tylko przez hosting ? NIe umiem dodać z poziomu komputera ... Po Twoim wpisie o niskich kosztach 2800 zł za sezon zdjęcia nie są już potrzebne. Kol.@ Janekk1234 wyjaśnił wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 23.12.2019 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Boje się że będzie drożej i to dużo ale to dlatego że nie wiem jakie są koszta w sezonie letnim gdy grzeje się tylko wodę dla dwóch osób. Ile to uvwas wynosi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.12.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Boje się że będzie drożej i to dużo ale to dlatego że nie wiem jakie są koszta w sezonie letnim gdy grzeje się tylko wodę dla dwóch osób. Ile to uvwas wynosi ? ciepła woda i gotowanie to już są nieduże kwoty rzędu max 100 pln na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts