Qualcolm_ 22.12.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Po położeniu "tynków" cementowo-wapiennych w każdym pomieszczeniu widać prześwitujące kable lub garby tynku na nich. Jako że sprawa w sądzie, była wizyta biegłego (albo "biegłego") to i dostałem opinię wspomnianego specjalisty. Jak interpretować ten punkt którego zdjęcie wklejam poniżej? Nie rozumiem jak ma pomóc w ukryciu przewodu płaskiego (dytu) wykucie go i zatynkowanie na nowo? Wnioskuję że skoro tynku jest zbyt mało to na całym suficie powinna być płaszczyzna nie cieńsza niż grubość tegoż przewodu? (Uwzględniając nierówności stropu). Fragment opinii Przykładowe zdjęcie jednego z sufitów Edytowane 22 Grudnia 2019 przez Qualcolm_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.12.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Wyrwać osadzic głębiej i zatynkowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qualcolm_ 22.12.2019 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Jak głębiej? Kable przylegają do stropu. Kucie w stropie? Nawet jeśli to nie spodziewam się żeby biegły miał to na myśli. Właśnie dlatego pytam - skoro kable przylegają do stropu to jak je można osadzić głębiej?Czy tego nie powinien zrobić fachowiec od tynków? Albo narzucić więcej tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.12.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 A nie dało się tego po prostu zeszlifowac tego garbu? Ile tynku jest na kablu jaka grubość? Może za cienka warstwa i taki garb powstał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.12.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Może jak zeszlifuje to będzie błyszczeć miedź? Bo chyba nie aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qualcolm_ 23.12.2019 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 (edytowane) A nie dało się tego po prostu zeszlifowac tego garbu? Ile tynku jest na kablu jaka grubość? Może za cienka warstwa i taki garb powstał. No właśnie czasem jest zero. Kable prześwitują. Biegły sądowy opisał jak na zdjęciu - wykuć, oczyścić i zatynkować. W opinii ma więcej podobnych "kwiatków". Jak się zeszlifuje to mamy faktycznie - miedź Zwyczajnie tynku jest wokoło za mało ale może są jakieś sposoby co by wyjaśniały co autor opinii Bochyński miał na myśli. Po prostu nie wiem, czy to gładziom przykrywać czy próbować tynkować. Najgorzej jest w salonie - między łatę 2m a sufit czasem jestem w stanie włożyć ręke. Zdjęcie: Nie chcę żeby mi to spadło na głowę jak wytynkuje tam gdzie są braki i nie złapie. Słyszałem o jakiś super gruntach ale ich koszt ma się nijak do kosztów które wyliczył biegły. Salon ma ok. 8x5m i pytanie czy po położeniu kilka razy gładzi te nierówności nie wyjdą? Edytowane 23 Grudnia 2019 przez Qualcolm_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts