Bartek666 22.12.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Bardzo proszę o radę jakie zmiany nieistotne wpisywaliście do dziennika lub nanosił je ponowne projektant i czy trzeba koniecznie to robić.. Wprowadziałem w trakcie budowy kilka zmian w porozumieniu z kierownikiem m.in; a) zmieniłem minimalnie wymiary dwóch okien b) ściany wymurowałem z pustaka 24 cm zamiast 30 cm, za to dam więcej styropianu (ogólna grubość i kubatura będą bez zmian) c) przeunięcie ścianki działowej d) kominy wymurowano z gotowych pustaków kominowych zamiast kominów z cegły pełnej (fundament zrobiony jak w projekcie). Zaczynam teraz robić instalacje; też na pewno będą zmiany, m.in ogrzewanie podłogowe zamiast grzejników, gdzie indziej prysznic itp. Moje pytanie czy muszę wszystkie te drobne zmiany koniecznie zgłaszać i gdzieś zapisywać ?? A jak tak czy mogę to zrobić raz hurtowo przed oddaniem budynku do użytkowania czy muszę to robić na bieżąco.. ? z góry dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.12.2019 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 projektant obiektu klasyfikuje zmiany jako istotne lub nie - projektant powinien na bieżąco klasyfikować i wpisywać zmiany w Dziennik budowy, tak, aby w konsekwencji Kierownik Budowy mógł napisać zgodnie z prawdą Oświadczenie o realizacji budynku ZGODNIE Z PROJEKTEM z chwilą ukończenia jego realizacji i wystąpieniem z wnioskiem o wydanie Pozwolenia na Użytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 31.12.2019 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Wprowadziałem w trakcie budowy kilka zmian w porozumieniu z kierownikiem m.in; A kto to w ogóle jest kierownik budowy? Osobiście zamówiliśmy projekt indywidualny od projektanta. Następnie sam narysowałem od nowa elewacje, gdzie każde okno było zmienione. Wyrzuciłem też ścianę pod podciągiem w środku. Potem wysłałem te rysunki do projektanta. Architekt ów stwierdził, że na dziś to on postanawia, co jest zmianą istotną. Więc... tylko do architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek666 01.01.2020 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Dzięki za rady,powiedzcie mi tylko proszę czy każdą pierdołę kierownik budowy/architekt muszą nanosić, rzeczy typu zmiany w instalacji wodnej, instalacji elektrycznej itp? wszystko to spisywaliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 02.01.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dzięki za rady, powiedzcie mi tylko proszę czy każdą pierdołę kierownik budowy/architekt muszą nanosić, rzeczy typu zmiany w instalacji wodnej, instalacji elektrycznej itp? wszystko to spisywaliście ? Takie rzeczy załatwia się kilkoma ogólnymi zdaniami w Dzienniku Budowy. A przede wszystkim nie składa się do Wydziału Architektury szczegółowych projektów wykonawczych. U mnie architekt pousuwał bardzo dużo szczegółów z projektu, żeby nie być uwiązanym. Albo wpisywał rozwiązania alternatywne do wyboru kilka materiałów. Im mniej szczegółowy projekt do urzędu tym lepiej dla inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts