wally666 23.12.2019 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Czesc, wiem, ze kombinuje jak kon pod gorke ale to moj pierwszy i zarazem ostatni dom jaki chce wybudowac i chcialbym zrobic to jak najlepiej i najpraktyczniej. Do sedna. Pacjent -> dom jednorodzinny parterowy, dach na wiazarach montowanych co ok 95cm. W calym domu beda sifity podwieszane i na to pojdzie izolacja stropu. W ponieszczeniu gospodarczym chcialem zamontowac wyjscie na strych. W obecnym domku uzytkuje proste schody z marketu z wylazem na strych, uzywam ich od wielkiego dzwonu a i tak zawsze boje sie na nich stawac a wniesienie/zniesienie czegokolwiek wiekszego staje sie sporym wyzwaniem - schody maja szerokosc ok 35cm i nie sa ani praktyczne w uzytkowaniu, ani tez wygodne. W nowym domku zamarzyly mi sie schody ktore beda praktyczniejsze - np. szerokosc 60cm. Sek w tym, ze przy wysokosci pomieszczenia na gotowo ok 275cm i zalozeniu, ze takie schody powinny miec ok 20cm wysokosci i 25cm glebokosci (ok 14 schodow) potrzebuje az 350cm na ich montaz, a mam raptem 280cm. Co wiecej, wychodzi na to, ze schody beda idealnie wychodzily na drzwi wejsciowe do pomieszczenia gospodarczego. Owszem, moglbym pokusic sie o schody mynarskie/kacze ale wowczas i tak vis-a-vis drzwi w odleglosci raptem 80-100cm mialbym poczatek schodow. Niezbyt fajna perspektywa. Zaczalem sie zastanawiac i wpadlem na dosc nietypowy pomysl, aby zrobic schody lamane podwieszane pod sufitem: schody mialby dlugosc 340cm i skladalyby sie z dwoch odcinkow - 270 + 70cm, 13 stopni 21 w gore i 15cm glebokosci. (krotsza czesc 3 trepy, dluga 10 stopni). Rozlozone schody: Zlozone schody: Zakladam, ze schody moga wazyc pewnie i z 50kg i chcialem do tego sobie dorobic albo wyciagarke elektryczna albo reczna. Czy ktos mial podobny pomysl i udalo mu sie go zrealizowac? Jakie widzicie bledy i do kogo moglbym sie zglosic zeby takie cos zbudowal (stolaz?) Schody wygladalyby np. tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 23.12.2019 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 EDIT:jesli sie okaze, ze w wersji zlozonej krotszy odcinek wchodzilby w swiatlo drzwi to oczywiscie skroce tę część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 23.12.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Takie rzeczy to najlepiej u stolaża jednak zamawiać. Puścić jakoś po ścianie, żeby mniej mniejsca zajmowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 23.12.2019 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 No właśnie po ścianie nie mogę bo tam będzie zbiornik cwu, pompa, okamieniacz i przy okazji od góry centrala wentylacyjna. Myślałem jeszcze żeby zrobić wersję która idzie pierwszy nowo w dół i rozkłada się ciągnąć schody w stronę drzwi ale boje się że waga spowoduje że tylko ja sobie z tym poradzę. Przy montażu pod sufitem mógłbym kupić i zmajstrowac jakaś wyciągarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 24.12.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Wlasnie cwu i inne ustrojstwa możesz dać pod schodami.Pomyśl o tym.Nie wyobrażam sobie znoszenia gratów po składanej drabinie.Bo schody to nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 22.01.2020 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Panowie, juz wiem co zrobie i bede realizowal swoją dziwaczna konstrukcje, jesli nie wyjdzie nie bede zalowal. Kupie schody mlynarskie takie jak pozalem w pierwszym poscie, Po przecieciu w odpowiednim miejscu, polacze oba kawalki schodow zawiasem do drabin Zastanawiam sie czym taka drabine przymocowac do sciany (silka) - moze wystarcza takie 2 zawiasy bramowe? albo taki? Oczywiscie do tego dojdzie jakas mikro wyciagarka co by schody podciagniete pod sufit na glowe nikomu nie spadly druciarnia czy ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Jak zamierzasz otwierać wyłaz, przy takiej drabinie? Przy schodach młynarskich to samo pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 22.01.2020 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Calosc otwierana do gory na strych, z zawiasami na krotszym boku klapy, otwor ok 150 x 80cm, dorzuce przeciwwage na bloczku dla latwiejszego podnoszenia albo podnosnik gazowy? Problemem bedzie na pewno ocieplenie/uszczelnienie ale to tez jest do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts