polacek 23.12.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Witam, Niżej przedstawiam Wam projekt mojej kanalizacji. Chciałem zapytać czy dobrym pomysłem jest dołożenie dodatkowej rury która odchodzi od głównej nitki - rura zaznaczonej na czerwono. W dużej łazience mam tylko jedno podejście czy dołożyć dodatkową rurę żeby później było lepiej połączyć toaletę i prysznic do jednego podejścia a umywalkę i wannę do drugiego podejścia które chcę dodać ? Dodałem też dodatkowe podejście w garażu do planowanego odpływu liniowego czy dobrze to narysowałem ? Na niebiesko zaznaczyłem gdzie chcę zrobić podejścia do kanalizacji którą będzie rozprowadzana po pomieszczeniach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.12.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 tylko tego nie spier...tak jak Stwórca, że zrobił kanalizę obok placu zabaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 23.12.2019 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Mógłbyś rozwinąć swoją myśl ? Czy zmiany są dobre ? Punkty podejścia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.12.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Punkty podejścia ? można centralnie od przodu, albo od tyłu, tak że punkt wyjścia kanalizy widać. u siebie róbcie jak wam się podoba, tak i tak powinno być dobrze. wesołych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.12.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Witam, Niżej przedstawiam Wam projekt mojej kanalizacji. Chciałem zapytać czy dobrym pomysłem jest dołożenie dodatkowej rury która odchodzi od głównej nitki - rura zaznaczonej na czerwono. W dużej łazience mam tylko jedno podejście czy dołożyć dodatkową rurę żeby później było lepiej połączyć toaletę i prysznic do jednego podejścia a umywalkę i wannę do drugiego podejścia które chcę dodać ? Może być, tylko skieruj rurę wejścia pod kątem spływu tak jak w garażu, nie pod kątem prostym. Dodałem też dodatkowe podejście w garażu do planowanego odpływu liniowego czy dobrze to narysowałem ? Na niebiesko zaznaczyłem gdzie chcę zrobić podejścia do kanalizacji którą będzie rozprowadzana po pomieszczeniach, Mam wątpliwości co do napowietrzenia tej rozbudowanej kanalizacji gdzie jest ? bo jak widzę dom piętrowy. Musi być bo inaczej toaleta z sypialni wyciągnie Ci wodę z syfonu umywalki dużej łazienki i odpływu liniowego w garażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 23.12.2019 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Tak, dodatkowy spływ będzie pod odpowiednim kątem - trójnik 160mm 45 stopni + kolano 45 stopni. Dom jest parterowy. Gdzie dodać napowietrzenie kanalizacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.12.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Napowietrzenie na pewno trzeba rozważyć w niebieskich punktach czyli tam gdzie są toalety. Po drugie to kuchnia jest oddalonym pomieszczeniem po lewej więc i tam, ]Niebieska kropka przy kabinie więc napowietrzenie punktowe należy dodać na końcu dwóch umywalek tak aby spuszczanie wody nie powodowało wysysanie jej z syfonów.Mam nadzieję że do kuchni idzie rura 160-ka tak jak wszystkie główne i od niej dopiero trójnik 45* i redukcja na 110.W łazience na samej górze planu redukcja do 110 dopiero przy WC 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.12.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Napowietrzenie na pewno trzeba rozważyć w niebieskich punktach czyli tam gdzie są toalety. Po drugie to kuchnia jest oddalonym pomieszczeniem po lewej więc i tam, ]Niebieska kropka przy kabinie więc napowietrzenie punktowe należy dodać na końcu dwóch umywalek tak aby spuszczanie wody nie powodowało wysysanie jej z syfonów. Mam nadzieję że do kuchni idzie rura 160-ka tak jak wszystkie główne i od niej dopiero trójnik 45* i redukcja na 110. W łazience na samej górze planu redukcja do 110 dopiero przy WC To dobre rady:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polacek 25.12.2019 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Napowietrzenie na pewno trzeba rozważyć w niebieskich punktach czyli tam gdzie są toalety. Po drugie to kuchnia jest oddalonym pomieszczeniem po lewej więc i tam, ]Niebieska kropka przy kabinie więc napowietrzenie punktowe należy dodać na końcu dwóch umywalek tak aby spuszczanie wody nie powodowało wysysanie jej z syfonów. Mam nadzieję że do kuchni idzie rura 160-ka tak jak wszystkie główne i od niej dopiero trójnik 45* i redukcja na 110. W łazience na samej górze planu redukcja do 110 dopiero przy WC Niebieskie punkty naniosłem ja. To punkty gdzie chcę zrobić podejścia pod rozprowadzenie kanalizacji już wewnątrz pomieszczeń. Do kuchni w projekcie idzie rura 110mm- redukcja na głównej nitce trójnik 160-110. Czy powinna iść 160 ? Na samej górze cały czas idzie 160 . Chcę tam zrobić dwa podejścia jedno do WC drugie do umywalek i prysznica - Czy to dobry pomysł ? Czy powinno robić się tak że podejscia pod kanalizację wychodzą tam gdzie jest WC ? i od tego punktu dalej rozprowadzać kanalizację po pomieszczeniach ? Edytowane 25 Grudnia 2019 przez polacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.12.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Do kuchni 110 spokojnie wystarczy. Jest to jeszcze kwestia jaka będzie to długość co tam jeszcze będzie podłączone bo od zlewu widzę że odchodzi jakaś nitka i obrazek się kończy więc wnioskuję że może zmywarka itp.W górnej łazience można to zrobić dwojako umieścić redukcję do 110* przed WC i trójnik 110 45*. Na głównej nitce puścić WC i kabinę a na odejściu 45* dwie umywalki podchodząc 110 wprost do ściany pod umywalkami.Rozwiązanie dla którego nie potrzebne jest rycie poziome w ścianie np od brodzika lub w chudziaku . W innym przypadku puszczamy tylko kolanko 160 i redukcję do 110 przy samym WC. Po WC tak jak u Ciebie idziemy 110 do brodzika i po redukcji obrabiamy wszystkie odbiorniki jednak na końcu umywalek musi pojawić się miejscowy napowietrzacz gdyż spuszczając wodę z WC lub z kabiny jest niebezpieczeństwo lekkiego bulgotania w brodziku lub umywalkach. Masz chyba świadomość że napowietrzenia powinny iść pionowo w górę w ścianie aż do więźby dachowej i kominków w pokryciu dachowym.Przy niektórych sytuacjach tak jak to jest w łazience z dwoma umywalkami lub kuchni zwiększając rozmiar rury powyżej minimum można ominąć napowietrzenia.Wysysanie wody z syfonów nie będzie występować jeśli każda umywalka będzie podłączona osobną linią do 110 lub zbiorcza będzie np 75. Oczywiście piorąc koszulki i skarpetki w umywalce i spuszczając większą ilość wody może oczywiście pojawiać się dźwięk bulgotania w samej końcówce ale jest to kwestia użytego syfonu i jego przekroju a nie napowietrzenia i jego braku. Tak czy inaczej dla WC i domu bez poddasza obowiązkowe są raczej min. 75 idące pionowo w ścianie i napowietrzenia najlepiej kominka w pokryciu dachowym. Odnośnie niebieskich kropek to w garażu i kotłowni napowietrzenie nie jest potrzebne i tam są kratki z syfonami. W kotłowni oprócz zwykłej kratki w posadzce zrób odejście dla skroplin kotła kondensacyjnego idące do ściany . Edytowane 25 Grudnia 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts