Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozklad pomieszczeń a słupy

Recommended Posts

Witam, planujemy z mężem zakupić nowy projekt Willa Miranda 5. Mamy jednak dylemat odnosnie rozkładu pomieszczeń na górze. Pokoje sa cztery natomiast wg nas bardzo male. Czy ktos z Państwa zechciałby podpowiedzieć nam jakich zmian dokonać by uzyskać trzy pokoje. Kosztem pralni powiększymy pokoj nr 4. W połączeniu pomieszczeń nr 9 i 10 koliduje slup który stałby prawie na srodku pokoju. W pomieszczeniu nr 8 rowniez jest slup ktory uniemowliwia przesuniecie scianek (?). A moze widza Państwo jakies inne możliwości by te slupy " zamaskowac". Za każda wskazówkę bede bardzo wdzięczna.

Podaje link do projektu.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-miranda-5-g2-m434247b702240

Jak na 80 m2 to ogromna ilość klitek. Czy wszystkie niezbędne? Dwie łazienki, osobna pralnia na tak małym poddaszu to przesada. Słupy więźby czasem się da usunąć, przesunąć lub ukryć, ale do tego potrzebny dokładny projekt dachu i rozgarnięty konstruktor. Ale ja tu widzę inny problem, przestrzeń jest podzielona kominami których nie za bardzo ruszeysz, chyba że zlikwidujesz wentylację grawitacyjną

Czy zastosowanie stelazow np HEB to dobre rozwiązanie?

Nie wiem co masz na myśli, ale to się projektuje czyli anlizuje budynek i liczy co przeniesie co nie. Nie strzela się. HEB-y to fajne i wdzięczne profile dla konstruktora, ale "ciężkie" dla kieszenie inwestora. Często da się taniej niż z HEB-a coś zrobić, ale to na etpaie projektu bywa deko droższe.

Witam.

Nie podpowiem za bardzo ale mam pytanie. Dlaczego właśnie ten projekt.? Dlaczego pytam. Popatrz ile na wstępie jest problemów dla Ciebie, które chcesz zwalczyć. Moim zdaniem idź do Pana architekta adoptującego projekt przedstaw mu jakich chcesz dokonać zmian ,wtedy projekt będzie projektem indywidualnym z naniesionymi Twoimi zmianami.Piszesz ,że plusem tego projektu jest 180 cm ścianki kolankowej.Mam 110, skosy w pokojach,garderobie,łazience ,holu i jest ok.Mam na górze 4 pokoje może nie takie znowu klitki ale dość funkcjonalne. Moim skromnym zdaniem najpierw wizyta u w/w fachowca , dopiero potem realizacja.Dokonałem w swoim projekcie kilku znaczących zmian z czego jestem zadowolony.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-willa-miranda-5-g2-m434247b702240

Tu masz przecież zapisane jakich zmian możesz dokonać.

https://www.archon.pl/zmiany-w-projekcie-art-9557

Przyznam że nie patrząc na funkcjonalność domu to powiem bryła jest przepiękna. Jeśli otoczka także ma być w tym stylu to projekt indywidualny wchodzi w rachubę.

Pzdr.

Edytowane przez niktspecjalny