Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom parterowy z możliwością adaptacji poddasza w "starej" technologi

Recommended Posts

Wrzuć rzut fundamentów z wymiarami.

Humusu macie 15cm że tylko tyle materiału do zasypania kupujecie? p.p. ma być równo z gruntem? Czy coś trzeba będzie sypnąć, żeby podnieść wnętrze? Masz przekrój?

Ściany fundamentowe mają być wylewane w szalunku z desek? I znajdziecie na fundamenty ekipę za 10K zł? Nie wierzę.

Co do kabla - jakie masz warunki przyłączenia? Przy tej odległości albo robiłbym docelowy kabel (WLZ) i głęboko zakopał zapas też zakopując, albo dał aluminium tymczasowo (trudniej nóg dostanie - a jeżeli nawet, to cena nie taka straszna). Miedź przy tej odległości do policzenia, czy 10mm wystarczy. Może być potrzeba 16mm2. Prawdopodobnie 4 żyły - ale to zależy od warunków z ZE.

Edytowane przez Kaizen

Dostaliśmy kosztorys 50tyś za stan surowy otwarty. (z pomocą inwestorów :)) robocizna za fundament to jest umowne 10tyś,

Dom planujemy 5cm powyżej stanu 0 i tutaj racja trzeba by było te 5cm doliczyć, ale ogólnie w projekcie jest 15cm to tak przyjęliśmy. (ogólnie napewno wyjdzie więcej m3, ale cenowo może być podobnie bo liczymy że coś się po znajomości uda taniej załatwić.

Nie doczytałam się w warunkach przyłączeniowych jaka powinna być ta linia wewnętrzna, tj docelowo inna będzie .

Jest tylko informacja że Energetyka od słupa do skrzynki będzie robiła NA2XY-J 4x120

8986582849d64e3a.png

na przkrrojach poziom 0 jest trochę inaczej, architekt przyją 10cm styropianu, i 17cm poziom 0 na gruntem gdzieś. (Dajemy 20cm styro i niżej poziom 0)

Edytowane przez mojaeliza

Ceny roboty macie fajne - o ile tak będzie, bo u sąsiada też brali firmę tanią i nadal robią ściany kolankowe.

Budowy obok, gdzie firma brało o 30tyś wiecej mają już tynki...a zaczynali kilka miesięcy później.

Cenowo, za całość też wydaje mi się, że Was wyjdzie wiecej - zależy co planujecie w tej kasie.

U mnie parterówka 150m2 dołu, strych (graciarnia/magazyn) 200m, strop monolit ocieplony 30cm styropianem, 2 spadowy dach i wyszło nasz 500 ale większość robiliśmy sami.

Cena za dom do zamieszkania, z kuchnia, ogrzewaniem PC, POŚ i WM.

Ale jak pisałem 70% tego co jest robiliśmy sami.

Płaciłem tylko za robotę dachu, kotłowni, prądu, stropu (zbrojarzowi), tynku i wylewek.

Płyta, ściany, woda, kanaliza, POŚ, ogrzewanie, WM, ocieplenie, płytki na ścianach i podłogach, gipsy i ogolnie całe wykończenie robiliśmy sami.

W ogólnej cenie największy udział miał dach (sama robota wieźby i dachówki + materiał, bez ocieplenia) ok 80tyś zł...ale tutaj cenę nabiła powierzchnia dachu - 340m2.

A brałem najtańszą firmę jaką znalazłem...tanią dachókę...nie mam okien dachowych i kominów....i są to ceny sprzed 2 lat,

Tu Twoja wycena poniżej 60k pln jest dużo za niska.

Ogólnie trzymam kciuki:-)

Edytowane przez uciu

• 2 weeks później...

Witam wszystkich w nowym roku :)

Zaczynamy przygotowania do budowy:

- wodociągi- rura fi 40x3,7

- ogrodzenie działki siatką leśną

- monitoring (ale czekamy na prąd w budynku gospodarczym) - może ktoś coś poleci z aliexpres albo gearbest? (najlpeije gearbest bo mam tam punkty :)

myślimy też nad wiązarami zamiast tradycyjną więźbą i stropem :)

• 2 weeks później...

Temat monitorngu wstępnie ogarnięty, tylko czekamy na przesyłki :)

Temat wizarów wręcz przeciwnie, może ktoś sie jeszcze wypowie na ich temat. Kto mieszka to wie jak to się sprawuje, podejrzewam że siedząc w salonie nie da się rozpoznać jaki jest strop, ale może wręcz przeciwnie?

Plusy:

-cena

-czas

-brak ścian nośnych (prawie wszystkich)

-łatwe prowadzenie instalacji

- fajne możliwości regulacji wysokosci sufitów w różnych pomieszczeniach (tzn w kuchni niżej niż w salonie itp.)

Minusy:

-brak akumulacyjności ciepła

-utrudnione zrobienie poddasza

- trudniej ocieplić?

- jeśli poddasz użytkowe to głośniej

- skrzypi jak wieje??? (komuś skrzypi z tego forum bo wydaje się to nieprawdopodobne)